Frozen Elsa Makeover
Hra - Frozen Elsa Makeover
Video se načítá
Family Restaurant
Hra - Family Restaurant
Video se načítá
Violetta At The Dentist
Hra - Violetta At The Dentist
Video se načítá
Chubby Hamster
Hra - Chubby Hamster
Video se načítá
Crystal Flu Doctor
Hra - Crystal Flu Doctor
Video se načítá
Lagoona Blue Hairstyles
Hra - Lagoona Blue Hairstyles
Video se načítá
Sýrový svět
Hra - Sýrový svět
Video se načítá
Winx Club Bloom Dress Up
Hra - Winx Club Bloom Dress Up
Video se načítá
Papa's Bakeria
Hra - Papa's Bakeria
Video se načítá
Avatar Creator
Hra - Avatar Creator
Video se načítá
Basket Ball A New Challenge
Hra - Basket Ball A New Challenge
Video se načítá
Shopaholic Beach Models
Hra - Shopaholic Beach Models
Video se načítá
Hopyon
Hra - Hopyon
Video se načítá
Bounce
Hra - Bounce
Video se načítá
 

Love Your Life

Cestování po světě #4 - Dánsko

Bonjour!

Dneska jsem si pro vás připravila další cestovatelský článek. Tentokrát pojedeme do Dánska. God fornøjelse!

Dánsko, dlouhý tvar Dánské království, je stát v severozápadní Evropě.

Vlajka


Znak


Poloha


Základní informace
Hlavní město: Kodaň
Největší město: Kodaň
Úřední jazyky: dánština, faerština (na Faerských ostrovech), grónština (v Grónsku)
Státní zřízení: parlamentní monarchie
                        hlava státu: královna Margaréta II.
Vznik: kolem roku 950
Rozloha: 43 094 km²
Počet obyvatel (2005): 5 384 384
Měna: Dánská koruna (DKK)
Časové pásmo: UTC +1
Internetová doména: .dk

Zeměpisná poloha
Dánské království je nejmenší skandinávskou zemí. Omývá ho Baltské moře a Severní moře. Dánsko se rozprostírá severně od Německa, jihozápadně od Švédska a jižně od Norska na Jutském poloostrově a na dalších 474 větších či menších ostrovech (mezi největší ostrovy patří: Sjælland, Fyn, Lolland, Falster, Langeland) na severozápadě Evropy. Přestože přes dvě třetiny z celé rozlohy území připadají na Jutsko, má Dánsko některé rysy ostrovního státu. K Dánsku patří Faerské ostrovy a Grónsko. Většina z dánských ostrovů není osídlena. V Grónsku se však osídlení udrželo, přestože většinu ostrova pokrývá silná vrstva ledu. 60% plochy zabírá orná půda. Dánsko má velmi výhodnou geografickou polohu. Leží na křižovatkách obchodních cest mezi Severním a Baltským mořem. Jeho území tvoří dopravní most mezi střední a severní Evropou.


Členění
Země má členité pobřeží. Vnitrozemí je nížinné. Povrch země formoval pevninský ledovec, je mírně zvlněný a rovinatý. Dánsko je nejhustěji zalidněným státem v severní Evropě. Dánsko má díky přírodním podmínkám a oceánskému podnebí dobré podmínky pro zemědělství.


Hospodářství
V současnosti má Dánsko vysokou životní úroveň a vyspělé hospodářství.

Zemi chybí nerostné suroviny, proto se rozvíjejí takové odvětví, které mají nízké nároky na suroviny, ale vyžadují kvalifikovanou práci (přístrojová technika a technika pro domácnosti). Významné zdroje surovin jsou např. užitkové dřevo v lesích a ryby v okolních mořích. Ulovené ryby, převážně sledu, se zpracovávají a představují i ​​složku vývozu.

Zemědělství této země se orientuje především na živočišnou výrobu. Pěstují se především obiloviny a pícniny, na nichž se zakládá chov hospodářských zvířat (skot pro mléko, prasata, drůbež).

Z průmyslu je zde rozvinutý hlavně strojírenský, chemický, textilní a potravinářský průmysl. Velkým přínosem do ekonomiky Dánska je export potravinářských produktů (mléko a mléčné výrobky, hovězí maso, vepřová šunka, slanina, drůbež, vejce).

Pro ekonomiku země je důležitá i námořní doprava.

Z Dánska pochází i stavebnice Lego.


Etnické složení
Obyvatelstvo tvoří převážně Dánové. Dánové patří ke germánské jazykové skupině. Kromě nich žije u hranic s Německem malá německá menšina. V zemi žije i komunita původních obyvatel z Grónska. V poslední době se Dánsko mění na multikulturní společnost. Počet emigrantů dosahuje 9,5% obyvatelstva (cca 526 000 obyvatel). Největší skupinu mezi nimi tvoří přistěhovalci z Turecka. Za nimi následují přistěhovalci z Bosny, Kosova, Maroka, Pákistánu, Somálska, ale i z Chile či z Vietnamu. Malou skupinu tvoří i přistěhovalci z Polska a pobaltských zemí.

Najděte francouzskou vlajku a máte ode mně follow na blog! xD

Náboženské složení
V Dánsku je stále státní církví od reformace Dánska (evangelická) církev. Její vliv ve společnosti klesá, podobně i pomalu klesá počet jejích příslušníků. V roce 2013 to bylo 4 430 643 obyvatel, což představovalo 79,1% obyvatelstva (v roce 1990 to bylo 89,3%). Snižuje se i návštěvnost bohoslužeb a členství v církvi je více formální. Naopak narůstá počet obyvatel bez vyznání. S příchodem emigrantů stoupá počet muslimů (Turci, Arabové, Albánci). Islám je dnes druhým nejrozšířenějším náboženstvím v Dánsku a počet jeho přívrženců stále stoupá. V roce 2009 žilo v Dánsku 3,7% obyvatel, kteří se hlásí k islámu. Kromě nich žije v zemi i skupina budhistů (20 000, t. j. 0,1%). Pomalu stoupá i počet příslušníků římskokatolické církve. Je jich 39 000, což představuje asi 0,7% obyvatel. Do reformace bylo Dánsko římskokatolickou krajinou. V zemi žijí i skupinky hinduistů či pravoslavných.


Ochrana životního prostředí
Dánové se jako jedni z prvních začali vážně zabývat ochranou životního prostředí, což jim později v rámci EU začalo přinášet výhody. V roce 1971 vytvořili ministerstvo věnující se environmentálním otázkám a v roce 1974 jako první schválili zákon na ochranu životního prostředí. Od té doby samozřejmě přijali množství dodatků, které tento zákon zpřísnily. Protože dánský model pro environmentální legislativu se stal vzorem pro EU, dánské podniky byly oproti ostatním ve výhodě.


Dějiny
Osídlení území dnešního Dánska začalo již v 10. století před Kr. Vývoj kultury v podobě prvního hláskového písma je doložen během trvání železné doby. Výrazným posunem vpřed lze nazvat období od 6. století po Kr., odkdy začalo vznikat království. Dánsko je pravděpodobně nejdéle trvající království na světě. Dánové si do dnešních dob zachovaly tradiční úctu ke královské rodině. Historicky známé jsou vikingské výpravy, které se uskutečňovaly hlavně v 8. a 9. století. Později nastalo období budování hradů a vzniku šlechty. V 16. století Dánsko přijalo luteránství, který se stává jediným státním učením v náboženství. 13. až 16. století se vyznačovalo bojem o moc. O něco mírnější byly v dějinách Dánska následující století, protože se postupně vytvářelo jeho silné ekonomické postavení. V 20. století se Dánsko začlenilo do evropských struktur, stalo se také členem OSN, NATO. Z hlediska turistického ruchu je atraktivní krajinou.


Tak dobrá, to by bylo zatím všechno. Doufám, že se vám článek líbil a díky za každé plus a komentář!

Au revoir
Sia

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.