Kiwča :D

Za Valentýnem do světa :O ♥

Čahojda Ňafíci!♥

Víte co se blíží? Respektive to bude ve středu? Ano :D Valentýn. Někdo ho nesnáší, někdo ho má rád. u mě takové neutrální :P Velikonoce jsou horší :D 

Jak slavím Valentýn já? Doma si dáme dárky všichni, já dávám zpravidla ještě babičce a kupuji většinou jenom takové blbůstky, třeba čokolády nebo malé plyšáčky :D No a většinou jdeme někam s kamarádkama, já budu s koňmi :D Mám s nima rande, závidíte co? :P A taky obvykle vzpomínám na svého prvního křečka :) Taková malá, bílá a moc hodná kulička♥ Na Valentýna mi umřela :´( A pak mi umřel potkan na Den dětí :/ Já mám na ty datumy štěstí :D :/ No a tak to u nás funguje :) Alespoň a těma koněma budu :D♥ No a všude je červená :D Mamky oblíbená barva, asi proto má vždycky takovou radost i když Valentýn nesnáší :D:D

Amerika

Datum 14. února je spjato se Spojenými státy, odkud svátek svatého Valentýna pochází. Valentýnská přání zde mají dlouholetou tradici již od 19. století. A právě na přáních lásky v Americe celý svátek stojí. Vyrábí se, malují a zdobí ručně nejrůznějšími doplňky a ornamenty. I když si Američané na svátku velmi zakládají, Valentýn tu není státním svátkem. Šak to známe ze Simpsonových ne? Nebo z jiných amerických seriálů :D Dělají si krabičky a dávají si přáníčka :P

Velká Británie

Anglický Valentýn je odlišný od amerického. Obyvatelé ostrovů věří, že čtrnáctý den v únoru si ptáci volí své partnery, zejména holubi a holubice. Proto je tedy hlavním symbolem svátku zamilovaných v Anglii holubice nebo labuť jako znak dlouhotrvajícího svazku a věrnosti. V celé Velké Británii panuje přesvědčení, že pokud dívka vstane brzy ráno a dívá se na procházející muže, stane se jejím budoucím manželem ten, který na ni jako první pohlédne. Ve Skotsku na oslavu lásky pořádají festival, na němž si mladí lidé losují z klobouku jméno vyvoleného. S ním následně protančí celý večer. Zamilovaní Britové si taky rádi chodí zabruslit.

Čína

Ve východní Asii, hlavně v Číně a na Taiwanu, se svátek svatého Valentýna rozšířil až v 80. letech 20. století. Především jej slaví mladí lidé, kteří se snaží přiblížit západním trendům. Mimo klasického únorového svátku se ujal i speciální Qi Qiao Jie. Je tradičně datován na sedmý den sedmého měsíce lunárního kalendáře a je nazýván hlavním svátkem zamilovaných.


Japonsko

Nejoriginálnějšími způsoby oslav oplývá Japonsko. V zemi vycházejícího slunce obdarovávají 14. února pouze ženy muže, ti na oplátku obdarují ženy přesně za měsíc na "Bílý den"


Arabský poloostrov

Originalita Valentýna na Arabském poloostrově spočívá v úplně jiné záležitosti. Zde je svátek odsuzován jako oslava nemanželských vztahů. 14. únor je spojen s rabováním obchodů, které nabízejí valentýnky, červené růže nebo srdce. Hezké :D Valentýnské :D

Vídeň

Vídeň je na Valentýna plná hudby, hraje se na ulicích, v restauracích i v tanečních sálech a mnoho Vídeňáků si jde během večera zatančit, neboť Vídeň stále miluje valčík a plesová sezóna je v plném proudu. 


Tchaj-wan 

Na „čínském“ Tchaj-wanu patří k svátku sv. Valentýna pugéty kytic, především růží, které muži kupují ženám. Mimořádně důležitá je nejen barva, ale také počet růží, neboť skrývá významné poselství. Zatímco kytice 99 rudých růží znamená věčnou lásku, v pugétu se 108 růžemi je prý zašifrována nabídka k sňatku. 


Singapur 

Na Singapuru naopak věří, že když svatba proběhne přímo na Valentýna, vnese do manželského života mnohem více lásky a štěstí, než kdyby se uskutečnila v jiném termínu.


Filipíny

Jako svatební den je Svatý Valentýn oblíbený také na Filipínách, kde 14. února probíhají hromadné svatby desítek až stovek párů. Například před třemi lety bylo v jednom jediném městě dohromady oddáno na 200 párů, přičemž celkový počet valentýnských svateb v roce 2013 přesáhl čtyři tisíce 


Ghana

Ghana udělala ze sv. Valentýna národní den čokolády, jako jeden z největších světových producentů kakaa tím chtěla zvýšit turismus. 


Saúdská Arábie

Saúdská Arábie je jednou z několika zemí, kde je svátek sv. Valentýna zakázán, neboť milenecká láska mezi mužem a ženou (tedy před manželstvím) je zde považována za hřích. Striktní zákaz byl vyhlášen před deseti lety, kdy musely obchody na začátku února ze svých výloh odstranit veškerou romantickou výzdobu, nesmí se zde prodávat růže ani čokoláda ozdobená srdíčky. Podobné zákazy platí i v dalších arabských či muslimských zemích. 


Finsko

Ve Finsku získal Valentýn poněkud jinou podobu, neboť nepatří lásce a zamilovaným, ale přátelství. Ostatně finská turistická agentura to prezentuje fotkou, na které se líbá starší muž s medvědem. Čtrnáctého února se tudíž telefonuje starým přátelům ze školy, kolegové z práce chodí na společné večeře, do sauny nebo na bowling.


Estonsko

Podobný rozměr jako ve Finsku má Valentýn také v Estonsku, jen s tím rozdílem, že tam navíc jezdí 14. února po ulicích speciální autobusy lásky, do kterých mohou nastoupit osamělí muži či ženy a seznámit se s lidmi s podobným osudem.


Jižní Afrika

V Jižní Africe si dámy připínají na rukávy srdíčko se jménem muže, který se jim líbí


Argentina

Zajímavě svátek zamilovaných probíhá v Argentině, kde se neslaví pouze jeden den, ale rovnou celý týden, jenž se nazývá sladkým týdnem a drží se místo února od 13. do 20. července.


Česko 

A přestože se od poloviny 90. let začal slavit také sv. Valentýn, tento den lásky v Česku prochází především žaludkem a milenecké či manželské páry chodí na romantické večeře do restaurací.
Mnoho podniků připravuje na 14. února speciální romantické, případně “afrodisiakální” menu s ústřicemi, mořskými plody či srdíčky uprostřed čokoládových dezertů.


V mnoha turistických destinacích na celém světě si milenci právě tento den pořizují zámečky a pak se pokoušejí se svou lásku „navěky“ zamknout u nějakého mostu a klíček hodit do řeky. Byť se radnice historických měst snaží s tímto „nešvarem“ v poslední době bojovat, zámků stále přibývá. 

[Unsupported element format]

Tak a to je pro dnešek ode mně vše :) Snad se vám článek líbil, i když Valentýn nemáte moc v lásce jako já :) 

Zatím papa Ňafíci♥

Komentáře

Lucy Lupinová(Bradavice)

Super článok, Valentín by som mala rada, keby som mala chlapca, nu. Len dúfam, že v stredu sa Sam nezblázni a nezačne mi vyznávať lásku, to by bol trapas... smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.