Kiwča :D

Nejneobvyklejší domácí mazlíčci

Ahoj!

Chcete zvířátko, ale zatím každý návrh mamka nebo taťka zamítl? "Kočka se k nám nehodí" říkali, "Psi jsou moc chlupatí" říkali, "Nazí psi jsou oškliví" říkali, "Morčata jsou hlučná" říkali, "Králíci potřebují prostor a aktivity" říkali, "Myši, krysy, potkani?! Nic takového! Fuj!" říkali, "Křečci jsou malincí a nudní" říkali, "Přestane tě bavit" říkali, "Nechceš rybičky?" říkali.... No... Máme ještě nějaké návrhy v kapse :D Uvidíme, co by řekli an tyto mazlíčky! Dneska si ukážeme :

Nejneobviklejší domácí mazličky

Axolotl mexický

Nazýván, také jako vodní dráček, chodící mlok nebo tygří mlok, je středně velký obojživelník, vyskytující se v mexických jezerech. Aztékům asocioval boha Xolotla-boha dvojčat a lidí s tělesným handikapem.   Aztékové i jejich potomci axolotla s oblibou jedli, donedávna se chycení axolotli prodávali jako potravina i na trzích. Teď jsou však chráněni zákonem. 

Cena: 7 cm=30 Kč

Krmení: Žížaly, drobné rybky a libovolné kousíčky masa.

Zajímavé: Axolotl má schopnost regenerovat (obnovovat) ztracené části těla.

Chov: Pokud máte, či toužíte po akváriu, tak si do něj pořiďte Axolotla jako "moderní doplněk". Vyrůstá až do 35 centimetrů (délka). Je také zapsaný jako chráněný druh. Potřebuje alespoň padesátilitrové akvárium o teplotě 20 stupňů Celsia. Tito dráčci musí mít velmi pestrou potravu a chovat je s dalšími rybami není vhodné. Dno akvária posypte jemným štěrkem. Je to obojživelník s výraznými žábrami. Většinou jsou žábry růžové a tělo Axolotla je šedé nebo krémové. Pohlaví poznáte podle kloaky-u samců je sdružená. Dožívají se v průměru 20 let a pokud je chcete rozmnožovat, musíte teplotu vody snížit na 12 stupňů Celsia.

Africký obří šnek

Jo šneka jsem doma měli, nevím jestli takového, ale velký byl :D 

Původní šneci tohoto druhu pochází z tropických děštných lesů střední Afriky. Nejpopulárnější je Achatina velká neboli Oblovka obrovská. Nemají pohlaví-jsou hermafroditi, takže na rozmnožování stačí jakýkoli dva šneci. 

Cena: Na burzách/internetu od 50 Kč.

Krmení: Ovoce, salát, čínské zelí, sýr, vařené těstoviny, mech, odřezky z jablek a okurek.

Zajímavé: Tento druh se rozšířil po celém světě a snadno se přemnoží. Jednoduše se zahrabou 15 centimetrů do hlíny a přečkají zimu. Ve volné přírodě se stanou obrovskými škůdci, kteří nemají přirozeného nepřítele.

Chov: ne každý má chuť se mazlit se šnekem, ale není to tak strašné :D. Jsou nenároční na chov. Achatina velká dorůstá délky 30 centimetrů a v dospělosti váží až 300 gramů. V zajetí se dožívají v průměru sedmi let. Mají velké pruhované ulity a tělo černé barvy-vzácností jsou albíni. Šneci potřebují vysokou vlhkost- až 90% a teplotu okolo 27 stupňů Celsia. Dají se chovat v plastovém boxu s dírkami, ale lepší je skleněné terárium v rozměrech 50x40 cm. Na podestýlku se používá kokosový substrát a na růst ulity je potřeba sépiová kost nebo rozdrcené skořápky. Do terária se hodí větší vodní plocha (ne moc hluboká), aby se šneci mohli koupat. 


Miniprasátko♥

Dnešním trendem se stává miniprasátko, což je taková prasečí verze pejska.  

Je spousta vědeckých stanic, ve kterých se zabývají zvyšováním a zkoumáním inteligence těchto prasátek, původně využívaných na testování léků.

Cena: 500-4000 Kč. Záleží na kvalitě chovu.

Krmení: Stačí ho nechat spásat trávu na zahradě. Vhodné pro něj je také TVRDÉ pečivo, ovoce a zelenina, seno a občas i zrní. 

Zajímavé: Alergici je chovají místo pejsků.

Chov: Barva může být růžová, černá, bíl či puntíkatá. Jsou chytrá, učenlivá a někoho možná i překvapí, že jsou velmi čistotná. Jsou vyšlechtěná "pro radost dětí" a proto to jsou typičtí mazlíčci na pohlazení a zábavu. Dají se chovat v bytě, ale jistě ocení i přístup na zahradu. Jsou chytrá a stejně jako pes si svého pána oblíbí. Na procházky se berou na vodítku či kšírách a nechají se vycvičit na základní povely- ke mně, sedni, lehni. Skvěle se snášejí s ostatními zvířaty a při správné péči se dožívají až 15 let. Jednou za rok je potřeba naočkovat proti červince a na podzim odčervit. Pokud je chcete chovat na zahradě stačí jim dřevěný přístřešek a stejně jako ovce se dají využít jako "sekačka", na zahradě totiž neryjí, ale klidně spásají trávu. 


!BONUS!

Teď by se to těžko zvládalo, protože zvířátko, o kterém budeme hovořit, vám bude až moc věrné a pokud odejdete do školy, nejspíše zemře žalem... Ale až budete staří, v důchodu a nebudete nikam muset chodit tento mazlíček je ideální. 

Husa

Hodí se i k malým dětem a těm se líbí i ona. Stačí když si najdete husí vejce a necháte ho vylíhnout- a máte kámoše, který vás, ale bude považovat za něco víc- za svou matku. Ale pokud nechcete ptáka, který za vámi stále poleze stačí si koupit house. Ano už i husy se u nás běžně chovají. 

Cena: Záleží na, co se budou prodávat... Stojí něco okolo 600 Kč. 

Krmení: Živí se trávou, případně nějakým zrním. 

Chov: Pokud ji chcete doma, měli by jste ji vymezit nějaký pelíšek jako pro psa, aby vás ráno nebudila v posteli. Dají se naučit, aby přišli na přivolání. Pokud si získáte jejich důvěru, získáte skvělého ptačího parťáka......


Tak snad se vám dnešní článek líbil (trval mi 1 hodinu a 21 minut tak snad jo :D).

Děkuji za přečtení a za případná pluska a komentáře...

Zatím papa♥♥♥

Komentáře

AENK223Love1D(Bradavice)

Miniprasátko a husa by se mi z tvého článku líbili nejvíc ale koně bych samozřejmě neodmítla! (Moje máma taky ale bohužel bychom na něj neměli čassmajl) Jinak, super článek! Jako vždy. smajl

AENK223Love1DTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Nu ja sa neviem rozhodnúť: 1. Pes- čierny nemecký ovčiak, pes, meno: Sirius

2. Mačka- čierna s bielymi prednými labkami (ten vzor a lá ,,papučky" smajl), kocúr, meno: Verte či nie, ale Sebastian xD
Hm... alebo ryšavú mačku Betty? xD

3. Fenek(to je už neobvyklé, to hej!)- samček, meno: To ešte neviem, ale asi Fred alebo George xD

4. Kôň (toto už je úplne nepravdepodobné... inak, všimli ste si, že som to zoradila podľa pradepodobnosti? smajl)- Frízsky kôň, ako inak než čierny, žrebec, meno- Fargo


Tak... a inak článok veľmi zaujímavý, vybrala si si dobrú tému! smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

koruna z žužu(HPD časopis)

Toho šneka jsem už měla nebo spíš šneky jedna naše známa je chovala a tak my dala ty co se právě narodily jenže už je nemám ted se snažím přesvědčit mamku at my koupí axolotla nebo mini prasátko jinak dobrý článek

koruna z žužuTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

gogik01(Pro ukecané lidi)

Otakarka El. Petřinská: Jo ten je super! Já zůstávám u klasiky- chci psa a i kralika... No a jako kůň- to se rozumi že by mi nevadil! Nejlépe moje láska

gogik01To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.