KagamineRinCZ

Recept na domácí rostlinná mléka

Pokud máte alergii na lakózu nebo mléko sice pijete, ale občas si rádi uděláte změnu, a dáte rostlinné, tenhle článek je přesně pro vás. 

Dnes se dá koupit spousta rostlinných mlék všech možných příchutí i značek, ale můžete si je udělat i doma. Sice ano, nejspíš nebudou tak dobrá, protože nemáte dochucovadla a zahušťovadla, která zajistí, že se mléko nebude srážet, nicméně si rostlinné mléko doma uděláte za A levněji, a za B kvalitnější a víceprocentní. 

Ať už se rozhodnete dělat doma mléko ovesné, rýžové, mandlové, kešu nebo třeba dokonce arašídové nebo lískooříškové ( lze udělat i sojové, ale to jsem doma nikdy nedělala), postup bude v podstatě stejný, jen s tím rozdílem, že v případě rýžového musíte rýži předem uvařit. Pokud se ale rozhodnete dělat mléko ovesné nebo nějaké oříškové, postup bude dost podobný. 

POTŘEBUJEME- NA 1 LITR:

.40g daných oříšků, vařené rýže nebo hrubých ovesných vloček.

.1l horké vody

.Mixér a sítko 

POSTUP:

.Nejdřív zalejeme ořechy, rýži nebo ovesné vločky horkou vodou v hrnci, a necháme vychladnout.

.Následně vezeme tyčový mixér a ve vodě pečlivě rozmixujeme.

.Následuje menší piplačka s tím, že ono mléko několikrát přefiltrujeme přes sítko, dokud nebude tekutina čirá, vymixované zbytky ořechů nebo vloček můžeme přidat do kaše nebo do koláče, který pečeme, dají se dát i do jogurtu nebo je můžete vyhodit. 

.Mléko následně přelejeme do nějaké vlašky, a dáme úplně vychladnout do lednice, cca každých 30 minut proštěrcháme, stačí ho takhle proštěrchat třeba třikrát, čtyřikrát.

A je hotovo! Pouze za cenu 40g ořechů nebo ovesných vloček

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.