HarryLover

Přijímací zkoušky na SŠ a jak se z toho nezbláznit

Zdravím! <3


Nejsem tu moc aktivní, respektive vůbec :D Ale vzhledem k tomu, že se blíží přijímačky na střední školy, tak jsem se rozhodla přispět k tomuto tématu a řekla bych, že dokážu poradit i několika maličkostmi, které by někomu dokázali pomoct. 


Tak bychom měli začít ;)


Opakování je matka moudrosti - Opakovat, opakovat a opakovat. Často se stává, že se lidé zaměřují na věci, které neumí a zapomínají kvůli tomu opakovat naprosté základy, které již ovládají. Po nějaké době byste kvůli tomu mohli, i tyto základy a pro vás jednoduché věci, zapomenout. Určitě je důležité snažit se naučit to, o čem víte, že není vaší silnou stránkou. Ale základy jsou prostě základy. Pokud si v nich začnete být nejistí, je lehké v nich udělat tzv. blbé chyby 


Vyplňujte Cermat testy - Jak asi hodně z vás ví - je tu organizace Cermat, která zřizuje právě přijímací řízení na střední školy. Na jejich stránkách najdete všechny testy - jak přípravné pro letošní rok, tak i všechny z minulosti. Učitelé vám ve škole budou pravděpodobně tyto testy dávat vyplnit a nejlepší radou je určitě to, abyste se na to nevykašlali a snažili se být poctivými :D. Testy si určitě vyplňujte i doma, zjistíte díky tomu hromadu věcí - jak je test rozpoložený, zjistíte jaké typy úloh se v testech často objevují a rozhodně díky tomu i zjistíte, jak se vám test vyplňuje nejlépe. Uvidíte, jak se budete zlepšovat. Já měla vždy problém s matematikou, na začátku 9. třídy jsem měla vždy okolo 20 bodů a na mých přijímačkách jsem měla snad 38 bodů právě z matematiky. Nebyl to sice nejlepší výsledek ze všech, ale byla jsem na sebe hrdá, protože jsem se dokázala zlepšit.


Den před dnem D - Probudíte se a začnete si uvědomovat, že zítra nastane ten den, na který jste se už poměrně dlouho připravovali. Všichni moji kamarádi, i já, jsme se shodli na tom, že nejlepší před důležitými dny je nic nedělat, soustředit se na sebe a nahodit ''každodenní režim''. Netrapte se další hodiny nad učebnicemi a radši si objednejte dobré jídlo a pusťte film. Udělejte si relaxační den a soustřeďte se na sebe a na své zdraví. Já si zašla na trénink a dělala, jako kdyby byl normální den a na nic jsem nemyslela. Poslední den před přijímačkami se nic kvůli stresu nedoučíte a je nejlepší učení věnovat maximálně hodinku na nějaké procvičení. Zajděte si na procházku, ať se vám lépe spí a určitě vám bude mnohem líp <3


Nejhorší scénář - Tento trik mě s mojí třídou naučila školní psycholožka právě ve spojitosti s přijímačkama a od té doby ho používám pořád. Pokud vás čeká velká událost, tak si detailně představte nejhorší scénář, který by se mohl stát - zaspíte, dorazíte pozdě, nestihnete se nasnídat a máte hlad, upadnete před všemi na schodech, zapomenete si propisku a pravítka...a tak dále. Tohle nechcete, aby se stalo, že ne? Díky tomu jsem mnohem pečlivější s přípravou a snažím se tomuto scénáři předejít. Když je pak po všem, zjistíte, že ten den nedopadl až tak špatně, jak jste se obávali a opět ze všeho máte lepší pocit. 


Nezapomeňte zhluboka dýchat a nezapomeňte na své psychické zdraví <3


Je to poměrně dlouhé, takže s tu s vámi rozloučím a popřeju hodně štěstí a síly 

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.