DZ Blog

Školní tipy - 1. díl - Jak se dobře učit

Taky nestíháš učení, i když v učebnicích ležíš do večera? Přesto pak dostáváš blbé známky? Vůbec nechápeš, co jsi komu udělal/a, že máte tolik úloh? Pak doufám, že tě zachrání tato série Školní tipy!

Krok 1.

Zaveď si plánovací diář

A do něj si vše zaznamenej - testy, úkoly, zkoušení. A je jedno, jestli si stáhneš Apku do mobilu, nebo si všecko píšeš raději na papír, důležité je, aby sis to zapamatoval/a. Já osobně používám raději papírový diář. Určitě je nějaký, který jakoby byl vyroben přímo pro tebe - na trhu je velká škála od kapesních zápisníčků až po skutečně podrobné obří diáře rozplánované na hodinku přesně.

Problémy nastanou, až budeš muset šprtat na zítřejší písemku, uklidit si v pokoji a napsat referát do čejáku, i když ti právě volali kámoši, že za 15 minut se sejdete před kinem. Vystresovaný/á budeš také z toho, až ve tvém diáři bude toto:

zítra písemka z biologie

babiččiny narozky za dva týdny

za týden referát z Aj

úkol na pátek

sobotní úklid

16:00  pozítří schůzka s kámoši

Tak to by chtělo den, který má 30 hodin. Čas si rozplánuj podle plánu ABCD - tedy podle priorit. Úkoly z diáře se tedy roztřídí takto:

A- písemka z biologie

úkol na pátek

B- referát z Aj

sobotní úklid

C-babiččiny narozeniny

D-schůzka s kámoši 16:00

Takže, kategorie A nejde přesunout na jindy, pozor na to! Do kalendáře si jich tedy nezanášej víc než 3 na týden. Béčka se také hlásí o slovo, vyřizuj je co nejdříve. Oproti Áčkům ale mají tu výhodu, že se přinejhorším dají přesouvat. Kategorie C už není tolik důležitá, ale neměl/a bys ji ignorovat. No a Déčko je už spíše volný čas, koneckonců schůzka s přáteli si neznámkuje:).



                                                                                         Těšte se na další díly Školních tipů!

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.