Blog o všem možném

Přijímačky na SŠ - jak na ně?

*Pokud budete mít pocit, že jednotlivé pasáže na sebe nenavazují nebo každá je psána v jiném duchu, tak to prosím omluvte. Článek jsem psala na několikrát po menších částech, takže to možná poznáte*

Ahoj!

U dnešního článku vítám především deváťáky (ale vítám i mladší, starší nebo gympláky, kteří již přijímačky dělali v 5. třídě). I když si myslím, že deváťákům se už ježí všechny chlupy jen při pohledu na tohle slovo. Přeci jen devítka se vlastně celá nese ve znamení volby střední školy a s tím spojené i přijímací zkoušky. Já bych vám v tomhle chtěla udělat aspoň trošičku jasno. Teda až v té druhé věci. Na tu první se mě neptejte. Na to fakt nevím odpověď...a to již na střední škole jsem.

Já bych vám dnes chtěla popsat, jak jsem tohle období prožívala já, co jsem dělala, jak jsem dopadla, co je dobré a co naopak ne. Jinak píši o přijímačkách na střední školu, které děláte v 9. třídě. Ještě dneska jsem se koukla na stránky Cermatu (společnost starající se o přijímačky) a vypadá to, že vše je stejné jako loni. Takže pokud se budete hlásit na střední školu ukončenou maturitní zkouškou (a nebude to nějaký umělecký směr na který se dělají talentovky), tak zažije asi stejné věci.

Takže...

Já dělala přijímačky na Střední odbornou školu podnikání a obchodu na obor Marketingové komunikace a žurnalistika. Vzhledem k tomu, že jsem se právě zamilovala do dlouhých názvů, budeme této škole říkat SOŠPO. Další v pořadí byla Obchodní akademie. Té budu říkat OA. To sice už není tak hrozný název, ale SOŠPU by to bylo určitě líto. Možná by ještě bylo fajn říct, že na obě školy jsem se dostala (byla jsem třetí a čtvrtá). Přeci si myslím, že rady od člověka, který se nedostal nejsou úplně nejlepší.

Jak jsem se připravovala?

Na základní škole, kterou jsem navštěvovala (nikdy na tebe nezapomenu) jsme měli doučování - jak z češtiny, tak z matematiky. Bylo to sice otravné - v pátek ráno chodit na ČJ a ve čtvrtek odpoledne na M, ale je to dobrá věc. A sice to není příjemné, ale má to jistý smysl. A nakonec si stejně zvyknete, takže...

Dále jsem si koupila nějakou knížku k přijímacím zkouškám z matematiky. A z ní jsem počítala příklady (co taky jiného, že). Z češtiny (protože mi šla lépe) jsme žádnou knihu neměla. Těch knížek je hromada (já mám tak trochu pocit, že i na tomto se poměrně dobře vydělává).

   Já tu našla fotku publikace o ČJ z minulého roku, ale to asi jedno.

A kromě toho, že jsme se učili na doučovaních, tak jsem OBČAS něco udělala doma. Vypočítala něco z té knížky, projela gramatiku...pak jsem zkoušela různé testy, které jsem někde našla.

Ano, dá se to zvládnout popsat ve třech krocích. Je pravda, že je v tom ještě pár  "maličkostí", ale hlavní jsou tyto tři kroky. Učit se doma a třeba i ve škole a procvičovat.

A těch pár "maličkostí":

Co když mi nejde ČJ / M?

Pokud máte opravdu větší problémy s těmito předměty, tak doporučuji zvážit jestli chci opravdu na střední. Budou to totiž vaše maturitní předměty. Ale zase vás nechci nijak strašit...Já vím, že tohle se blbě čte, ale je to tak.

Ty úlohy v testech jsou vždy podle jednoho scénáře. Asi ti lidi v Cermatu nejsou kreativní. Takže je aspoň nějaká možnost se na to připravit. Já osobně měla problém s matikou. Začína jsem na 30% a na skutečným přijímačkách jsem měla kolem 60%. Jinak ten problém s matematikou bývá asi častější než s češtinou. Ale to může být individuální. Pokud máte češtinu v malíčku a matematické myšlení máte na bodu mrazu, tak je *ten pocit, když zapomenete o čem jste chtěli psát*


#PostiženejSpongebob

V těch přijímačkách se objevuje učivo celého druhého stupně. Asi jsou v Cermatu naivní a myslí si, že si to pamatujete, že? Každopádně tímto se dostávám k dalšímu tipu: Projděte si učivo od šesté třídy. Sice toho bude asi dost, ale vyplatí se to. Pokud máte doma staré sešity, tak zaprvé  můžete porovnat váš rukopis a zadruhé získáte takový "obraz" všeho. Na něco si pamatuje, část jste mohli zapomenout a tím si vše ujasníte. Popř. můžete znovu procvičit nějaké problémové věci, vzorečky do matematiky jsou také užitečná věc.

A co se stresem?

Tak to vám vážení moc neporadím. Já osobně byla vcelku v klidu. Věřte, že u doktora jsem víc nervózní než u přijímaček. Ale buďte si jistí, že většina je u přijímaček aspoň trochu nervózní. Přeci jen je to důležitá věc.

Dále bych doporučila ty přijímačky zase tolik nehrotit. Teď to asi vypadá jako protiřečení, ale pokud se budete každý den učit nějaké věci, tak se z toho dřív zblázníte. Takže si vytvořte plán (i když nejste moc plánovací typ a vyhovuje vám "nahodilý lifestyle"), kdy se budete připravovat a kdy budete dělat jiné věci. Já věřím tomu, že pokud budete přípravě věnovat dostatek času a zároveň budete dělat všechny věci, které jste dělali předtím, tak z toho nebudete tolik vystresovaní a budete se cítit víc v pohodě.


Jak to na přijímačkách vypadá?

Sedíte normálně ve třídě, přijde učitel a něco říká...

Přijímačky začínají v určitou dobu a v tu byste (logicky) měli být v té dané třídě (většinou máte označení třídy na pozvánce a u dveří školy stojí nějaký člověk - navigátor a na dveřích konkrétní třídy je vyvěšen rozpis s čísly - každý z vás bude mít nějaké číslo - podle něj také poznáte jestli jste přijatí). Zajisté jste to z té věty pochopili. Poté přijde učitel/ka (s menším nebo větším zpožděním) a většinou i ředitel/ka školy. Ředitelé/ky obvykle řeknou pár vět, popřejí hodně štěstí a byebye.

Dovolte mi vtipnou historku (těch historek bude možná trochu víc, heh):

Když jsem dělala přijímačky na OA byla venku fakt velká zima (to říkali i ostatní, takže byla opravdu)...když jsem přišla do třídy, i tam byla zima. Poté přišla paní ředitelka a první věc o které mluvila, bylo otevření oken. Takže je vám zima, čekáte nějaký dojemný proslov a místo toho vám otevřou okno. Ono to asi tak vtipné nebylo, ale v ten okamžik mi to vtipné přišlo.

Když ředitel/ka opustí třídu, učitelé otevřou přijímačkové testy (testy jsou balené ve fólii, třeba jako jídlo a to je pozitivní). Někteří dokonce vezmou ten igelit a jdou přes celou chodbu a vyhodí jej do recyklovaného odpadu. To je hezké, ale opět to působí úsměvně. A navíc to můžu vyhodit po skončení, že...

Poté vám přečtou nějaké instrukce (které jste již slyšeli 50x) a pak se již můžete vrhnout do práce. A máte 60 minut (nevím jestli se mi to zdá, ale za mě snad bylo 70 minut k matematice).  Až tato doba uplyne, tak odevzdáte testy (samozřejmě můžete i dříve, ale to nedoporučuji - radši si vše zkontrolujte) a pak nastane asi 2 hodinová pauza. A teď se mi prosím neptejte proč. Já zastávám názor, že 30 minut by stačilo, ale... Např. OA ani nechtěla studenty pouštět v té pauze ven. Takže jsme všichni řekli, že máme venku rodiče...

Když jsem dělala přijímačky na SOŠPO, tak jsme šli do místního obchoďáku (který v té době vypadal jako studentský kampus, protože tam byli snad všichni studenti) a tam vypadla elektřina. Prostě proč ne, že...

Po skončení pauzy vás čeká druhý předmět. Opět vám vyučující přečte ty slavné pokyny, které vy už znáte nazpamět. Vrhnete se na druhý předmět a pak máte vlastně vše hotovo. Jak prosté...

Co si všechno vzít k přijímačkám?

Několik propisek...propisky jsou hrozné sviňuchy a vždy přestanou psát, když je nejvíce potřebujete. Několik tužek...ty náplně v nich se taky hrozně rádi lámou. Pravítka (s ryskou, úhloměr)...ty radši v nějaké složce, aby nepřišli k úrazu. Kružítko...taky vás ty kružítka nemají tak rádi? Doporučuji den předtím se podívat, zda-li má tuhu a je funkční. Něco barevného na psaní...to proto, že když budete něco ve svých poznámkách přeškrtávat, tak se v tom lépe vyznáte. Také pozvánku ze střední školy. Někteří občas chtěli i občanku. Takže  pokud ji budete v té době mít (já ji neměla), tak si ji vezměte. Určitě nezapomeňte něco dobrého na jídlo a pití. Taky si přineste třeba kapesníky...a prostě ty obecné věci, které nosíte vlastně všude.

Sedmička k přijímačkám

Ehh...to zní jako název toho podivného časopisu

Když už si to kružítko vezmete, tak ho prosím nezapomeňte použít. Já si ho omylem zapomněla v tašce. A při zkoušce už nikam nesmíte.

Nebuďte překvapení, když vám zkomolí jméno. Já se MaKréta nejmenuji, opravdu ne...bohužel na OA si to mysleli.

Ten den před přijímačky buďte klidní, jděte v nějakou normální dobu spát, pusťte si třeba film.

Kašlete na lidi, kteří říkají: "Jak můžeš jít na střední když to nevíš?" Já se bohužel setkala s tím, že to říkali i u věcí, které na přijímačkách 100% nebudou.

Pokud věříte, že vám něco přináší štěstí, použijte to. Vemte si to oblečení, ve kterém se cítíte dobře, namalujte se (pokud jste na to zvyklí) a nezapomeňte na  talismana. Jen doufám, že vašim talismanem není třeba popelnice. To byste asi úplně nedotáhli...

Opravdu tam nic neopíšete...

Věnujte pozornost svému telefonu. Pokud by se náhodou ozval během testování, tak vy máte smůlu.


Právě teď mám pocit, že vznik nějaký neuvěřitelný guláš všeho možného. Možná by bylo fajn napsat inspirováno přijímačkami. Ne že bych si něco vymýšlela, ale takový mix všeho se snad nedá brát na stopro vážně. Nevadí.

Přeji vám co nejvíce štěstí při vyplňování testů. Nebudťe nervózní, věřte si. Zažijte ten pocit radosti, když budete přijati. Takže ještě jednou: Držím vám palce!

Budu moc ráda, pokud tento článek bude trošičku nápomocný. Určitě mi dejte vědět, pokud vás přijímačky čekají a popř. kam si podáte přihlášky.

Mějte krásný den ♥



Komentáře

lucka874VIP(Girl´s Dream)

Moc hezký článek.
Já jsem teprve v šesté třídě takže mám fůru času. Můj brácha se taky dostal na obě školy, ale neměl tak skvělý výsledek jako ty (gratuluji!).
I když mám ještě hroznou spoustu času, stejně se klepu z přijímaček, jelikož se bojím, že se tam nedostanu... =/

lucka874To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Pěkný článek, věřím, že mnohým pomůže =)
Myslím, že to má každá škola trochu jinak, i když princip je stejný. Třeba já jsem dělala na víceletý gympl přijímačky a sice už to je mnoho let zpátky, ale myslím, že jsme mezi testy měli pauzu tak 30-45 minut, rozhodně ne dvě hodiny. Takže tyhle detaily si asi určuje každá škola sama.
Ale moc pěkně napsaný článek =)

SagkaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

fixaVIP(♥ We love DIY ♥)

Sagka: Díky moc...
S tím časem to ale měli všichni stejně. Zaprvé jsem to viděla v obchoďáku, protože všichni odcházeli ve stejnou dobu. A navíc jsem se bavila s lidmi ve třídě a bylo to opravdu všude stejné. A i po republice...kamarádka dělala příjímačky ve Zlíně a Brně a také to tak bylo. Ale je možné, že dřív to bylo jinak. A taky je možné, že na ty gymply víceleté je to jinak.

fixaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.