Blog Butterfly340

Vánoce

Ahoj! Nevím, kolik z vás jste četli můj článek o Helloweenu, každopádně tohle bude něco podobného akorát, že na téma Vánoce.


Co bude v článku?

- základní informace o Vánocích

- pověsti vztahující se k tomuto svátku

- Diy

- oblečení s vánočními motivy

- tipy na pohlednice

- recepty

- tipy na vánoční filmy a pohádky



Pokuď vás nějaké téma zaujalo, tak čtěte dál...



Co jsou Vánoce

Je to křesťanský svátek, který oslavuje narození Ježíše Krista. Patří k nejdůležitějším svátkům křesťanství.


Kdy probíhají Vánoce

Tak na tohle je velmi těžké odpovědět. Liší se to s každou zemi a vlastně i s tím, jak moc člověk věří. My v České republice slavíme Vánoce 24.12, Tento den se nazývá Štědrý den. Po tomto dni následují dva státní svátky 25. a 26. prosince. Jak jsem včak již před chvílí psala, každý stát to má jinak. Stačí zajet trochu na východ, do Ruska či na Ukrajinu, kde se začíná slavit až 6.1.



Kdy a kde se poprvé objevuje slavení Vánoc

Oslava Vánoc vznikla někdy ve 4.století našeho letopočtu v antickém Římě. Tehdy se ale
poprvé slavily Vánoce jako narození Ježíše Nazaretského. Ale již dříve předtím oslavovali pohani svoje svátky. Dalo by se tedy říct, že křesťané si tyto dny jaksi přivlastnili a doplnili o svoji pověst.



Pověsti

Pověsti o pokladech v horách a skálách se vážou především k velikonocům. Ale jsou i pověsti o takových pokladech, které lze vyzvednout zas jen na Štědrý den. Taková pověst se vztahuje například k Lechovu kamenu u Kouřimi. Pověst říká se, že kdo tento kámen na Štědrý večer o půlnoci třikrát bez vydechnutí obejde po jedné noze, tomu se otevře a vydá poklady, které jsou pod ním ukryty.




U Hranic na Moravě se nalézá známá Hranická propast, jedna z nejhlubších propastí vůbec, jejíž pravou hloubku stále neznáme. V jejím okolí se dle zdejší pověsti zjevuje přízrak prokletého rytíře, jehož sídlo prý stávalo v místech propasti. Když se jednou hrad propadl do zemně, tak od té doby vždy o vánocích onen přízrak na ohnivém koni kolem propasti bloudí. A přímo na Štědrý den, je prý z propasti slyšet zvuk zvonku z onoho propadlého sídla.



Další Divoká honba prý strašila za prosincových nocí v lese u Merklína u Přeštic v okrese Plzeň-jih. I zde se zjevoval přízrak Divokého myslivce, jenž nabízel lidem i podíl z kořisti. Pokud by ji však někdo přijal, stal by se i on dalším ze zdejších přízraků.



Více pověstí naleznete zde a nebo ze.


                  


Vánoční Diy

Originální baňky na stromeček


Potřebujeme: polystyrenovou kouli, provázek nebo stuhu na zavěšení, závěsný vršek od ozdob, novinový papír, lepidlo na decoupage (dekupáž) + štětec, tavná pistole se silonovými náboji,
umělá krajka, nůžky, tempera, houbička (ubrousek) na nanášení barvy


Originální stromečky


Svícny



Oblečení s vánočními motivy

[Unsupported element format]


          


Tipy na pohlednice







Recepty

Perníčky

Ingredience: 1 lžička sody, 400 g hladké mouka, 
140 g cukru moučka, 2 ks vejce,  2 lžíce medu,  100 g tuku, 2 lžičky perníkového koření

Postup: Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.



Linecké cukroví

Ingredience: Hladká mouka 350 g, Máslo 250 g, Moučkový cukr 120 g, Vanilkový cukr 1 balíček,
Žloutek 3 ks, Ořechy, Zavařenina

Postup: Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout a potom na pomoučeném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme hladká nebo vroubkovaná kolečka a klademe na suchý plech.
Z poloviny koleček na plechu vypíchneme kovovou trubičkou střed. Tato kolečka potřeme vejcem a posypeme rozsekanými ořechovými jádry nebo loupanými mandlemi. Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme pikantní červenou zavařeninou.




Další recepty na vánoční cukroví

A tady recepty na teplé nápoje


Tipy na vánoční filmy a pohádky


Sám doma



Celý film naleznete zde



Mrazík





Z pekla štěstí


Komentáře

POPELKA 12(diy club)

dobrý článek ale v Kdy probíhají Vánoce máš chybu místo však včak svícínky znám dělali jsme je jednou ve škole pohádky a filmy znám a ten článek je super
smajlsmajlsmajl

POPELKA 12To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.