Blog Butterfly340

Proč je 13RW dobrý seriál

Hey! 
Vítám vás u nového článku :D

Tentokrát na trochu jiné téma, než je obvyklé, a hlavně bez obrázků. Tento článek totiž píšu z mobilu a jelikož hpd úplně nedává ty moderní technologie (a já taky ne), tak sem žádný obrázek vložit nemůžu. Nicméně, vložím sem aspoň odkazy na pár obrázků, tudíž můžete se podívat aspoň tak :D

Je to takový experiment. Zkusit, jestli i z mobilu jde napsat slušný článek na hpd. Schválně zdůrazňuji to hpd, protože na jiných platformách to jde bez problémů :D

Ale teď už přímo k článku... 

Seriál 13 Reasons Why zná asi každý, kdo posledních několik let nežil v jeskyni. Tudíž naprostá většina. 
Najde se plno fanoušků, ale i plno odpůrců seriálu. Právě kvůli druhým jmenovaným jsem se rozhodla tento článek napsat a osvětlit tak některé mýty, které kolem něj panují. 

Tak pojďme na to! 


Seriál je o psychických poruchách. 
Tohle jsem slyšela mnohokrát, mimo jiné i přímo na této stránce. Upřímně nevím, kde se tahle dezinformace vzala, nicméně sama jsem ji zaregistrovala už před tím, než byl seriál vypuštěn do světa. Tehdy mi to nadšeně oznámila kamarádka. A byl to hlavní důvod, proč jsem se na seriál začala dívat. Byla jsem zvědavá, jak téma bude zpracované. Každá epizoda měla být věnovaná nějaké psychické nemoci. 

Realita je ale taková, že psychickým onemocněním se seriál věnuje jen velmi, velmi okrajově. A to spíše v dalších řadách. 
Nemůžu mluvit za knihu, tu jsem nečetla. Tento článek se tedy týká pouze seriálu. 

Jediná nemoc, o níž se mluví v seriálu je úzkost. Tou trpí Clay a teprve až ve 4. sérii se dozvídáme, že jí trpěl už od dětství, zároveň jeho nemoc dosáhne jakéhosi vrcholu. 

Pozornější diváci si mohou všimnout také toho, že některé postavy trpí postraumatickou stresovou poruchou. Vzhledem k tomu, co všechno si prožili se asi nelze divit. Nicméně přímo se o tom v seriálu nemluví, jsou to spíše náznaky. 

Co je asi nejdůležitější v tomhle ohledu říct je, že Hannah netrpěla depresemi. Deprese jsou to, když se člověk cítí špatně, i když pro to nemá důvod. Nedokáže být šťastný. Hannah měla až příliš důvodů pro to, aby nebyla šťastná... Což se ale nedozvíme hned na začátku, samozřejmě. Tvůrci odkrývají karty postupně, tak, aby diváka udrželi v napětí. Bohužel někteří to nezvládnou a pak šíří nesmysly. 


Seriál glorifikuje sebevraždy. 
Další naprostý nesmysl. Je to přímo naopak. 13RW se snaží ukázat to, že všechno má nějaký následek. I sebevražda. Je to začarovaný kruh. Každá akce má nějakou reakci. 

Další věcí je, že Hannah z toho nevyjde zrovna dobře. Naopak jsou vyzdvihovány postavy, které se nevzdaly a navzdory všemu si našly cestu, jak s tím vším žít dál. 
Oproti tomu Hannah z toho vyjde jako slaboška. Jako někdo, kdo se vzdal, nebojoval. A tím zranil všechny ostatní. 


Chování postav je nelogické. 
Tohle souvisí s bodem číslo jedna. Postavy mají psychické poruchy, přitom se tam vůbec nechovají. Čím to asi bude? Ano, protože je nemají. Bohužel, spousta lidí není schopno tak racionálního uvažování. Stačí, že někde zaslechli, že seriál o tom je a to bohatě stačí. Holt, někomu stačí málo. 


Teď bych ráda přešla k tomu, proč vlastně považuji 13 Reasons Why za dobrý seriál, který se rozhodně vyplatí zhlédnout. 



Jen bych chtěla upozornit, že se v textu mohou vyskytovat menší spoilery. Pakliže s tím máte problémy, nečtěte prosím dál. 


Netflix tvorbu zrovna dvakrát nemusím, k tomu se přiznám. Hyperkorektnost, trapný vtipy a rádoby drsná zápletka, která ale takřka nikdy není dotažena do konce a všechno působí až moc překombinovaně. Tento seriál lze též označit za hyperkorektní, ne zrovna vtipný. Nicméně v sobě má určité poselství, které se zaslouží pozornost. 

Seriál má čtyři série. Tvůrci se z něho snažili vydojit maximum. Ale víte co? Ono to ani není na škodu. Ty čtyři série jsou skvělé, příběh se vyvíjí. A my tak můžeme kromě samotných důvodů, které vedly k sebevraždě Hannah, vidět i důsledky její sebevraždy na životy lidí v jejím okolí. 
Tohle je super, protože většina takových děl končí sebevraždou a divák pak může mít dojem, že tím to končí, ale omyl. Tím to teprve začíná. 

Myslím, že seriál je pro českého diváka velmi těžký k pochopení, jelikož jedno z hlavních témat je násilí na středních školách, které my zde, díkybohu, neznáme. Některým to připadá jako nereálné scifi. Avšak tak to není. V USA je to skutečný problém. Občasné zprávy o vystřílených školách, které proběhnou v našem tisku, jsou jenom špička ledovce. 

Lidé si neuvědomují, že jinde takové problémy opravdu mají. Že pro ně je to aktuální. 

Pakliže si chcete seriál užít a hlavně pochopit, takhle se na to musíte dívat. Nezaujatě. Nic neočekávejte, neřiďte se názory ostatních. Prostě jen vnímejte děj. A přestože začátek vás může odradit, tak se nenechejte. Pokračujte. 

Co je na seriálu jedinečné, je vykreslení postav. Postupem času se dozvídáme jejich motivy k tomu, proč jednaly, tak jak jednaly, a proč se chovají tak, jak se chovají. Dozvíme se něco o jejich minulosti, o jejich snech. A hlavně to, jak se poperou s tím, co se stalo. Někteří se to snaží vytěsnit. Dělat, jakože se jich to netýká. Jiní v tom uváznou a nemůžou se pohnout vpřed. 

Seriál rozhodně doporučuji. Takže jestli jste ho ještě neviděli, tak víte, co máte teď udělat :D


Viděli jste už tento seriál? Jaká je vaše nejoblíbenější postava? 



Komentáře

Simka39VIP(Girl´s Dream)

13RW jsem viděla, ale tak doporučovat ho asi nemohu. 1. a 2. série jsou skvělé, bavilo mě to, bylo to zajímavé. Jak ale byla 3. tak ta celý seriál dost zkazila. Námět byl zajímavý, ale nová postava mi v seriálu začala velmi vadit. Všechno ví, všechno zná... Kvůli ní jsem některé epizody přeskakovala.
4. série byla podobná, stalo se něco zlého mé oblíbené postavě a tak mě i dost mrzel konec. Zároveň jsem ho asi i z části moc nepochopila..
Jako dobrý seriál to je, ale asi nejlepší který jsem viděla tak to ne. Nicméně můj názor na něj se shoduje dost s názorem od Torena (když zadáš do YT: Toren 13 Reasons Why) ty videa by měla najít).
(pardon za chyby, píšu z mobilu a rychle, tak asi bude chybět dost čárek)

Simka39To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Simka39VIP(Girl´s Dream)

Butterfly340: Ty jo tak to já měla nejraději Justina a Jessicu (proto jsem špatně nesla konec), Ani mi lezla na nervy smajl.
Jinak já už si konec ani moc nepamatuju, takže úplně nevím co mi tam přišlo divné, teď jsem na to koukla znova (poslední scény), ale už jsem to dost zapomněla takže vůbec nevím co mi tam tak vadilo.

Simka39To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Simka39: Mě nejmíň bavil začátek první série, pak se to rozjelo a super.
Osobně mi nejmíň sympatická byla Jessica a Cley. Ani (snad jsem to napsala správně smajl) jsem měla ráda. Nabídla nový pohled na celou situaci a především na Bryce.

Co jsi na konci nepochopila, jestli se můžu ptát? smajl

Nejlepší seriál to není. Vlastně žádný "nejoblíbenější" seriál, film nebo knihu nemám. Jen oblíbené smajl Ale je to dobrý seriál, dle mého.

Butterfly340To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.