♥NewShine♥

Velikonoce

Ahoj, jelikož se blíží velikonoce (už skoro jsou velikonoce), tak jsem se rozhodla udělat článek s téma Velikonoce :) Tak jdeme na to!


Velikonoce

Velikonoce patří k významným křesťanským svátkům. Oslavují zmrtvýchvstání ukřižovaného Ježíše Krista. Podobně jako Vánoce také oslavy Velikonoc se přenesly i mimo oblast církve. Velikonoce jsou především oslavy jara, probuzení přírody a nástupu teplejších, na sluneční svit bohatších dnů, na které se všichni po dlouhé zimě těší.
Velikonoce jsou tzv. pohyblivý svátek a připadají na měsíc březen či duben (22.3. – 25.4.).
V domácnostech se často udržují staré velikonoční zvyky , jako je pečení beránka či mazance, zdobení vajíček, pletení pomlázky na pondělní koledování. Lidé si zdobí byty symboly jara, posílají si velikonoční přání. Někdy příznivé počasí láká na výlety do přírody.


Symboly Velikonoc

Beránek – symbol Ježíše Krista jako oběti za spásu světa.
Kříž – Ježíš byl ukřižován.
Velikonoční svíce – oheň symbolizuje vítězství Ježíše Krista nad smrtí.
Velikonoční vajíčko – symbol nového života.

Zajíček – symbol přicházejícího jara.
Pomlázka – muži a chlapci si pletou nebo kupují pomlázku a s ní chodí na Velikonoční pondělí ráno na koledu 

Mezi tyto symboly patří i kuřátka nebo tzv. kočičky


Velikonoční zvyky

Výzdoba
Málokde se dovídáme, že důležitou součástí svátků jara je také výzdoba, chceme s jarním příchodem přivítat také znovuzrození sil a radostné očekávání, proto bychom rozhodně neměly zapomenout si trochu ozdobit domov, ať už proutky vrby, jívy, kočičkami s mašlemi, kraslicemi nebo jarními kvítky, také okna by měla symbolizovat jaro, například nálepkami s jarními motivy nebo můžeme dát povolení našim ratolestem a průchod jejich dětské fantazii, aby nám krásně jarně vymalovaly okenní prostor různými obrázky květin.


Beránek
Většinou se na Velikonoce peče beránek. V křesťanství je beránek symbolem Ježíše Krista, protože byl jako beránek obětovaný za spásu světa.  Dnes beránka pečeme z těsta a zdobíme mašlí, beránek podle historických tradic by měl zdobit každý velikonoční stůl.

Vajíčka – kraslice
Ze jména pohanské bohyně plodnosti Eostre vznikl název Easter, anglické označení Velikonoc. Podle legendy bohyně Eostre proměnila ptáčka, který umrzl ve vánici, v zajíce. On pak z vděčnosti každé jaro kladl vejce jako pták. Vajíčko je tedy prastarý symbol života, plodnosti a vděku. Už v dávných dobách se jim přisuzovala magická moc, která se zvyšovala obarvením. Červená barva hrála důležitou roli, protože je to barva krve a také spojení života
Zdobená vejce se užívala nejen při jarních obřadech, ale také při narozeních, svatbách a pohřbech. 
Tradice dávat velikonoční vajíčko pochází až ze starého Egypta.

 

Pomlázka
Pomlázka, (po)omlazení, vyrobené z mladých vrbových proutků, měla ženám předat mládí a sílu těchto proutků. Pánové a chlapci by si měli plést z proutků pomlázku nebo tzv. žílu a ženy by se měly nechat tímto proutkem vyšlehat, aby omládly a zkrásněly.

Mazanec
Nechce-li se vám péct beránka, zkuste mazanec, aspoň ten by neměl chybět. Je symbolem slunce, zadělává se na Bílou neděli, dělá se ze stejného těsta jako vánočka. 

Jidášky
Pokud nemáte chuť péci ani mazanec, zkuste aspoň jidášky nebo malé mazance - briošky, obojí je pečivo z bílé mouky a medu ve tvaru válečku, může být také slaná varianta, symbolizují provaz, na němž se Jidáš oběsil.

Hledání pokladů
Na Velký pátek by kromě velkého půstu měla přetrvávat tradice hledání pokladů, pokud jsme něco ztratily, na Velký pátek vše prý zaručeně najdeme a k tomu ještě mnohem více. Poklad, který najdeme, by měl mít podobu něčeho drahého pro potěchu mysli i ducha nebo milého pro radost nebo najdeme rodinný pečlivě uschovaný poklad, zkusme tedy hledat. Pokud jsme si jisté, že je to marné, zkusme si něco pro radost uschovat na další Velký pátek.


Napiš mi jestli máš ráda Velikonoce a nebo jestli pravidelně dodržuješ nějaké velikonoční zvyky :) Pokud tě nepřitahuje žádná velikonoční tradice, tak především ty nezapomeňte na radost ze života, jelikož o tom právě svátky jara jsou :) Krásné Velikonoce!


Děkuji za každé +



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.