Pár slov o koních

Jak správně nauzdit koně

Ahoj všichni! 

Mám tu pro vás nový článek, tentokrát na téma uzdění. Procházela jsem si staré články a někdy asi půl roku zpátky jsem vydala článek Péče o koně: Čištění. Rozhodla jsem se na to navázat , protože když se chystáme na vyjížďku, nebo na jízdárnu, po čištění následuje uzdění. Jinak bych chtěla obnovit sérii Péče o koně a přidala bych třeba něco o údržbě stáje, výběhu atd. protože to je taky důležité ( pokud chováme koně ). No tak jdeme na to! 

Na začátek je dobré vědět z čeho se vlastně uzdečka skládá. Našla jsem pěkný obrázek, který nám to dobře popisuje. Takže ... začneme shora. Na týlu koně, za ušima, leží nátylník. Na čele má čelenku ( jak jinak ... ). Nátylník a udidlo spojují lícnice. K lícnicím je připnutý podhrdelník. Nad nosem je nánosník, ke kterému je připojený podpínací řemínek. Ke kroužkům na udidle jsou připojeny otěže, na kterých může být popřípadě připojený i martingal. 

A nyní - jak se uzdí? Na začátek si uzdečku připravíme, rozepneme si podhrdelník, nánosník a podpínací řemínek. Jinak bychom koni uzdečku ani nemohli nasadit. Dále. Do jedné ruky uchopíme uzdečku za nátylník a do druhé otěže. Přistoupíme ke koni z levé strany ( většinou to tak bývá, protože koně na to bývají naučení, ale někdo může mít koně naučeného i na pravou stranu ). 

Přetáhneme mu otěže přes hlavu. Pak si vezmeme nátylník do druhé ruky a tu protáhneme pod krkem koně. Druhou rukou mu vsuneme udidlo do huby, jemně, ale nesmíme mu dovolit, aby nám udidlo zase vyplivl zpátky. Pak přetáhneme nátylník přes uši a narovnáme čelenku. Vytáhneme ofinu, aby neležela pod čelenkou. 

Poté zapneme podhrdelník. To, jak moc ho utáhneme, je taky sporné a každý to dělá jinak. Někdo přitáhne na tři prsty, jiný aby se tam vešla celá pěst. Jakmile jsme hotovi s podhrdelníkem, přejdeme k nánosníku. Ten utáhneme, stejně tak i podpínací řemínek. A máme nauzděno! 

Pokud uzdíme koně s čabrakou, nejprve nasadíme čabraku a poté postupujeme stejně. 

Martingal uzdění nijak nemění, tam je malinká změna jen u sedlání a to si povíme v příštím článku. Jinak jsem se také rozhodla, že se vrátím opět k pravidelnosti článků, protože je to asi jediný způsob, jak se přinutit, abych se tomu více věnovala ( blog mě baví, ale prostě jsem líná si sednou k notebooku a něco vydat ). Takže články budou vycházet v úterý, pátek a neděli, jako předtím, ale je možné, že jednou týdně třeba vynechám. 

Doufám, že se vám tento článek, ač byl celkem krátký, líbil, zaujal vás a třeba vás i něco naučil a že mé vyjadřovací schopnosti stačily k tomu, aby jste to pochopili. :D 

Takže hezký zbytek dne a pro ty, komu ještě nezačala škola ( jako třeba mě, mě to čeká až zítra ) přeji hodně štěstí v Novém roce. Ale taky všem ostatním. Ať se vám splní vaše přání a předsevzetí. 

Šťastný Nový rok!

AryaXXX



Výsledek obrázku pro uzdečka popis





Komentáře

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Pěkný článek, určitě se začínajícím koňákům nebo těm, kteří se o koně zajímají, hodí. smajl
Jediné co, tak bych o trochu zvětšila písmo, aby se text lépe četl a víc bych oddělila odstavce - mezerou nebo tabulátorem. A kdybys v (každém) odstavci zdůraznila, co je z toho nejdůležitější (třeba barevně), tak by to taky bylo lepší pro orientaci v textu.

SagkaTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.