Natalka d

5 Zajímavostí o Elišce Přemyslovně

Ahoj !!! Dnes vám řeknu pár zajímavostí o Elišce Přemyslovna, která nepochybně patří k našim dějinám. Žena ,která byla chytrá, odvážná a byla schopna nést svůj úděl.

Takže:


1. Rodinní příslušníci. Její  matka se jmenovala Guta , jejím otcem byl Václav II., jejími sourozenci, kteří se dožili dospělosti byli Václav III., Anna Přemyslovna a Markéta Přemyslovna. Její teta se jmenovala Kunhuta. A její slavný děda byl Přemysl Otakar I.

Busta Elišky Přemyslovny ( čte se bysta)


2. Její macechou se stala Eliška Rejčka ,která byla pouze o 4 roky starší. Otec Elišky Přemyslovny Václav II. se oženil s Eliškou Rejčkou po smrti své první ženy Guty kvůli zisku Polska.

Eliška Rejčka


3.To,aby se Eliška Přemyslovna stála českou královnou trvalo několik let, protože její sestra Anna se provdala za Jindřicha Korutanského a ten vymýšlel různé plány, aby se stal českým králem, jednou ji chtěl nechat provdat za muže z nižší šlechty a podruhé ji chtěl nechat otrávit, ale ani jedno se mu nevydařilo.


4. Aby se Eliška Přemyslovna mohla stát českou královnou vyjednávali duchovní z České země ,třeba kněz Zbraslavského kláštera Konrád. Česká šlechta s tím souhlasila, zejména Jindřich z Lipé. Kněz Konrád to i musel vyjednávat s římským císařem Jindřichem VII. Lucemburským ,jehož syna Jana Lucemburského si Eliška Přemyslovna vzala za muže. Ale ještě předtím než si jej mohla vzít, musela projít ponižující zkouškou, kde se ujistili o jejím panenství.


5. Nejznámější potomkem Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského je Karel IV. Zpočátku Václav.

Portrét Karla IV.


Tohle jsou takové zajímavosti. A odkud jsem se informace dozvěděla? Z historického románu, který jsem četla před měsícem. Jmenuje se to Eliška Přemyslovna s podtitulem Právo milovat, povinnost vládnout. Určitě doporučuji přečíst, kdybyste na to náhodou narazili třeba až se otevřou knihkupectví. Napsala to Hana Whitton. A příběh pojednává o mladé přemyslovské princezně Elišce Přemyslovně. A o jejím životě, ale nebudu vám už nic prozrazovat, ten příběh si musíte vychutnat sami, protože když o tom jen slyšíte ,tak to není nic moc, ale když to sami okusíte a ponoříte se do příběhu, tak to můžete zkousnout za dva dny pokud máte čas. Já jsem to tedy přečetla za dva dny. Ale zase je to na každém individuálně.



Obrázky ,které jsem zde použila jsou samozřejmě z internetu.

Tak to je dnes vše a ahoj!!!

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.