líza44

Svatomartinské koláčky

Ahoj 

Vítám vás po extrémně dlouhé době u nového článku. Věřím že se mi konečně podaří psát články častěko.

Dneska to bude recept:

Těsto cca 60 koláčků:

Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
100 g másla
20 g čerstvého droždí
1 vejce
75 g krupicového cukru
špetka soli

Náplň tvarohová:
250 g tvarohu ve fólii
1-2 lžíce cukru krupice
1 vejce
sekané mandle


Náplň povidlová:
povidla
1 lžíce rumu
strouhaný perník
Drobenka:
75 g hrubé mouky
75 g studeného másla
50 g cukru krupice
1 vejce na potření koláčků před pečením


rozpuštěné máslo s rumem na potírání po upečení

Postup:

Hladkou mouku prosejeme, zalijeme vlažným mlékem, rozdrobíme droždí, vsypeme cukr, špetku soli, velmi povolené máslo a vejce. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy, povrch zasypeme hladkou moukou a necháme pod utěrkou kynout do zdvojnásobení objemu.

Připravíme si náplně. Tvaroh ušleháme s cukrem a vejcem. Povidla promícháme s rumem a strouhaným perníkem. Obě náplně přesuneme do cukrářského sáčku.Na drobenku vsypeme do mísy hrubou mouku, cukr a kousky másla. Prsty promneme.

Vykynuté těsto přesuneme na pracovní plochu, krátce propracujeme a odvažujeme kousky o váze 15 g. Vytvarujeme do kuličky, ukládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10-15 minut přikryté kynout.
Poté vytlačujeme koláče (např. dnem štamprdlete) a plníme je - po okrajích dáme jeden druh náplně, do středu dáme druhý. Ozdobíme mandlemi, kraje koláčků potřeme prošlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme cca 15-20 minut.

Hotové koláčky můžeme ještě potírat rozpuštěným máslem s rumem 

To bude pro dnešní článek vše mějte se hezky a u dalšího snad brzo Ahoj

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.