Knihomolův blog

Fantasy knihy, co si MUSÍTE přečíst 2

„Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stávat se hlupákem.“

- Jan Amos Komenský


Taky máte rády ten zvuk stránek při otáčení? A tu "vůni" nové knihy? Super, asi budete taky knihomolky jako já. A teď se pohodlně usaďte, protože se na vás právě valí vlna knih, co si MUSÍTE přečíst (fajn, přestanu se opakovat). 



Zlodějka duší

Kiersten White

 

Anotace: Hrdinka románu Evie má velice zvláštní povolání: pracuje v Mezinárodní agentuře pro zadržování paranormálů. Běžně se vídá s upíry a vlkodlaky, její nejlepší přítelkyně patří mezi mořské panny a nová láska je vodouch - paranormál, který na sebe dokáže brát nejrůznější podoby. Nic na paranormálních tvorech ji nemůže překvapit a zaskočit. Paranormálové jí vlastně připadají normální a agentura jí nahrazuje rodinu, o kterou přišla. Trochu jí vadí, že je ochuzena o běžné radosti svých vrstevníků, ale vede vcelku spokojený život. To se však má brzy změnit. Paranormálové začínají z neznámých důvodů umírat a kolem Evie se začínají dít podivné věci. Potom se na scéně objeví Zlodějka duší a Evie jde o život… Napínavý příběh, v němž se prolíná svět lidí a nadpřirozených sil, je plný dramatických scén, ale nepostrádá ani humor.

Štítky: nadpřirozené bytosti

Moje hodnocení: Nejprve mě kniha ani trochu nezaujala - divný název, nafouklá anotace, recenze na přední straně obálky... Hele, já vím, jsou to jenom maličkosti. Ale jaksi mě vždycky odpuzovaly knihy, u kterých se nakladatelství zoufale snaží zaujmout čtenáře. Nu což, jsem prostě puntičkář. Ale když jsem se začetla, tak jsem se od knihy nechtěla hnout ani milimetr. Když jsem se začetla. Což bylo někde v půlce knihy, ale co. Nakonec se celá trilogie ukázala skvělou a získala si tak čestné umístění na seznamu mých nejoblíbenějších knih. Takže doporučuji!



Čarodějnice z Hex Hall

Rachel Hawkins


Anotace: Před třemi lety Sophie Mercer zjistila, že je čarodějka. Od té doby ji to dostalo hned do několika problémů. Její nenadaná matka ji podporovala jak jen to bylo možné a radila se s jejím otcem – nepolapitelným evropským čarodějem – jen v těch nejakutnějších případech. Avšak když Sophie na školním plese přiláká nepovedenými čáry až moc lidské pozornosti, je to právě její otec, který rozhodne o jejím trestu: exil na Hex Hall, izolované nápravné školy pro Prodigium, nebo-li čarodějky, víly a měňavce. A jen během prvního dne mezi dospívajícími podivíny se jí podaří dosáhnout prvních výsledků: získá tři mocné nepřítelkyně, které vypadají jako modelky; zakouká se do přitažlivého a nadějného čaroděje; děsivého ducha a novou spolubydlící, která je vůbec nejvíce nenáviděnou osobou a jediným upírem na škole. Mnohem horší je však zjištění, že na studenty útočí tajemný predátor a její jediná kamarádka je podezřelým číslo jedna. Když se však série hrůzostrašných útoků začne stupňovat, Sophie se musí připravit na největší nebezpečí ze všech: starobylé tajné společenství, které se rozhodlo zničit všechny Prodigium a především pak ji.

Štítky: čarodějnice, upír, démoni

Moje hodnocení: Jsem jediná, kdo si při pohledu na obálku říkal, jestli podle té knihy není natočen nějaký film? Od Disney? (Není.) Nicméně, Sophie mi byla hned od začátku sympatická. Především díky sarkasmu, tomu že nebyla až příliš naivní, ale hlavně, že se ke kouzlům stavěla celkem realisticky. Ne že bych o tom něco věděla. Ale u většiny knih s podobným tématem, si hlavní hrdinka zoufá (od začátku do konce), že nemá "normální" život. Bože. Zato Sophie si vesele zkouší svoje kouzla kdy se jí zamane a sem tam utrousí větu, jaká je škoda, že nemá mluvící kočku a že nelétá koštětem. A Archer? Byl to vážně zážitek číst jejich rozhovory. Zkrátka, u knihy se nejspíš často zasmějete a je to pohodová četba. Vřele doporučuji! 



Střípky duší

Mary Lindsey


Anotace: Lenzi slyší hlasy a má vize – vize o náhrobních kamenech, povodních a chlapci s kovově šedýma očima. Zdá se, že jí nikdo nemůže pomoci – dokonce ani její přítel Zak. Pak však potká Aldena, kluka ze svých snů, jenž jí prozradí, že ona je mluvčí – člověk schopný komunikovat s bloudícími dušemi a pomoci jim – a že on byl po celá staletí jejím strážcem. Nyní čeká Lenzi těžké rozhodnutí: Zak, nebo Alden, život, nebo smrt. Jenže čas se krátí. Zlovolná duše chce Lenzi zničit a zabije ji, jestliže se nerozhodne včas…

Štítky: duchové, duše, reinkarnace

Moje hodnocení:  Občas mi teda vadila dětinskost hlavní postavy. Nevím, jestli za to může překladatel nebo autorka, ale prosím pěkně, kdo by vykřikl, když na něj ječí hlas odnikud, něco typu ,,Běž pryč! Mazej!"?! ,,Mazej!"?! Fakt?! Jinak kniha byla fajn. Taková duchařská klasika. Trochu mě mrzí, že nemají v plánu vydat 2. díl, který v USA vyšel před nějakou jistou dobou. Konec je takový neuzavřený. Škoda. Vypadá to, že příští týden strávím na rozšifrovávání angličtiny.  



Mezi láskou a smrtí

Meg Cabot


Anotace: Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí. Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit... Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti? 

Štítky: Podsvětí, řecké báje (konkrétně ta o Persefoně a Hádovi)

Moje hodnocení: Meg Cabot je jedna z mých nejoblíbenějších spisovatelek. Takže jsem samozřejmě musela přečíst trilogii Podsvětí. Ze začátku (jak už to tak bývá) byla kniha nudná. Ale pak začala být zajímavá. Vždycky jsem měla ráda knihy založené na řeckých (či jiných) bájích. Hlavní postavy byly sympatické, děj plynul a nenudil. Krásné počteníčko. (Mimochodem, třetí díl vyjde letos 25. května)



První stříbrná kniha

Kerstin Gier


Anotace: První díl nové trilogie od Kerstin Gierové, autorky oblíbených Drahokamů! Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu. Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;) Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…

Štítky: sny, dveře, démoni

Moje hodnocení: Kniha mi připadá originální. Dveře ve snu. Kdo by si to pomyslel. Kniha má všechno, co skvělá kniha potřebuje: super obálka, sympatické hlavní postavy, dobrý námět, plynulý děj, napětí... A Henry... 


No, a to by mohlo po dnešek stačit. Biologie volá (a taky Smrtná zima). Doufám, že vám k něčemu tenhle článek byl a až zase bude čas, snad napíšu pokračování.

Vaše Lady ChocoCake

Zdroje: 
Obrázek s knihami v úvodu je z http://www.forbes.cz/knizni-desatero-aneb-10-knih-ktere-stoji-za-hrich/
Citát jsem našla na http://citaty.net/autori/jan-amos-komensky/
Obrázky knížek jsou z www.bux.cz (kromě Stříbrné knihy snů a Střípky duší - ty jsou z cooboo.cz)
Veškeré anotace jsem čerpala na www.databazeknih.cz




Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.