Knihomolův blog

Fantasy knihy, které stojí za přečtení

O čem je tento článek jste už asi uhodli - o fantasy knihách. Ale ne jen tak ledajakých. Tyhle jsou totiž super (ne že by ty ostatní nebyly) a já vám je prostě musím doporučit, ačkoli nejsou až tak známé. Nebudu teda zdržovat zbytečně dlouhým úvodem a pohodlně se usaďte s papírem a tužkou v ruce na sáhodlouhý seznam knih... Fajn, jdeme na ně.



Nadpozemská

Cynthia Hand


 Anotace: Zjistit, že jste částečně anděl, není zrovna běžná rutina ani procházka růžovým sadem, zvlášť když víte, že máte naplnit na Zemi poslání, že máte úkol, který byl svěřen jedině a právě vám, ale nikdo vám neřekne, jaký ten úkol přesně je. Nicméně Clara, hlavní hrdinka trilogie Nadpozemská, se s tím statečně pere. Dokonce se snaží zjistit, kdo je ten pohledný kluk, kterého vídá ve svých snech a který zjevně nějak patří k jejímu poslání. Má ho zachránit? Je tohle smyslem jejího života?

Nadpozemská je příběhem nejen o andělích, ale zejména o lásce, přátelství, osudu a volbách, které někdy musíme učinit, aniž bychom chtěli


 Moje hodnocení: Ze začátku mi hlavní postava lezla krkem. Hodně. Za tu natvrdlost jsem ji měla chuť hodit z okna. Fakt že jo. Jediná sympatická postava z celé knihy (a série) byl rozhodně Christopher. Začátek teda nic moc - pomalý spád, natvrdlá Clara, nesympatické postavy... Člověk by si ani nepomyslel, že ta kniha stojí za přečtení. Nicméně, 2. a 3. díl už byl lepší a kvůli nim tuto knihu taky doporučuji. Konec celé série bych nejraději z knihy vytrhla, ale nakonec jsem se s ním smířila.

 Knihu bych ohodnotila 4 hvězdička z 5.



Proroctví

Josephine Angelini

 Anotace: Hlavní postavou je šestnáctiletá Helen   Hamiltonová, která od dětství vyrůstá na americkém ostrůvku Nantucket. Bolestně si uvědomuje, že se od ostatních vrstevníků liší – nejen svojí výškou (má zhruba metr osmdesát a vypadá to, že možná ještě poroste), ale i schopnostmi. Už odmalička se kolem ní dějí záhadné věci, umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu, kterou se snaží před okolím skrývat. Má obrovský strach, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké :-) Pak ale na ostrov zavítá početná rodina Délosových, kteří se sem přesunuli ze Španělska, a všechno je jinak. Obvykle mírná a klidná Helen začne být napjatá jako struna a přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o novousedlících, přestože je vůbec nezná a ani je nikdy neviděla. Její okolí, táta Jerry, nejlepší kamarádka Claire a kamarád Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje.
Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid a emoce, které do té doby nepoznala, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako neobyčejně atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie řeckých polobohů. A postupně se dozvídá, jak to mezi polobohy chodí, jakými všemi schopnostmi je obdařena a tak dále.


 Moje hodnocení: Zbožňuji knihy s řeckou mytologií! A ani tato nebyla výjimkou. Nejprve jsem byla otrávená z toho vyprávění ve třetí osobě, ale byla jsem celkem překvapená, že mi to ani tak nevadilo. Autorce se podařilo vyhnout ,,Helen tohle, Helen tamto", takže úspěch! Občas mi lezlo na nervy, jak si na svoje super schopnosti (a výšku) stěžuje. Ale jinak byla Helen celkem fajn - nebyla zas tak ukňouraná, stydlivá atd. Lucase jsem si oblíbila, když ji zachránil z jejího experimentálního letu. I když mi občas připadal jako nafoukaný snobský hezounek. Občas jsem se zamotala a tápala kdo je kdo (/co), ale nakonec se to přece jenom vyjasnilo. Připadalo mi trochu přehnané, že polobohové měli celou škálu schopností. Obzvlášť, když se úplně na konci série stala Helen v podstatě bohyní. Bylo to příliš dokonalé. Stejně tak i konec celé série. Ale bylo to takové milé kýčovité počteníčko, takže doporučuji!

Knihu bych ohodnotila 5 hvězdičkami z 5.



Mladší

Lissa Price

 Anotace: Dívka stojí před strašlivou volbou. Rodiče jsou mrtví, bratr nemocný, za peníze se stane někým jiným. Komu může věřit?   Nikomu... 

Děj tohoto strhujícího románu pro teenagery se odehrává v budoucnosti.
Během smrtelné nákazy zahyne většina lidstva. Díky zázračnému léku, podávanému zpočátku jen velmi starým a velmi mladým lidem, zůstanou na živu jen starci a děti – a ti najednou stojí proti sobě. Mladým se chce žít a starým se nechce zemřít.
Aby se děti uživily, pronajímají prostřednictvím tajné organizace svá těla bohatým starým lidem, kteří chtějí znovu okusit mladost – a prodloužit si život. Hlavní hrdinka tohoto napínavého románu, Callie, se nechtěně připlete do cesty intrikářskému senátorovi, který chce vydělat jmění na tom, že těla dětem jednoduše ukradne a pronajme je navěky... Callie najednou neví, komu může důvěřovat – a do toho ji zasáhne láska...


 Moje hodnocení: Kniha mě teda mile překvapila. Pořád se něco   dělo, banka těl byla prostě originální, události byly chvílemi nečekané... Knihu jsem si naprosto oblíbila (navzdory tomu, že je ke koupi v Levných knihách za 39 Kč, což donutí člověka přemýšlet nad tím, proč je tak levná - je nudná?). Ke konci jsem zůstala zírat s otevřenou pusou a otázkou COŽE?! Je teda mega škoda, že to nakladatelství nemá v plánu vydat další díly, což mě fakt naštvalo. Ke konci nás nalákají na pokračování a pak BUM! a rozmyslí si to?!?!?! No, tak to vypadá, že strávím následující měsíc pracným překladem Enders. Challenge accepted! Knihu bych tedy doporučila asi těm, co přece jenom zvládnou přečíst knihu v angličtině (přeložit si ji pomocí Google překladače je špatný nápad), protože je škoda nechat sérii neukončenou. 

Knihu bych ohodnotila 5* z 5



Jsem roztříštěná

Tahereh Mafi

 Anotace: 

Jsem prokletá.

MÁM DAR. 

Jsem zrůda.
JSEM VÍC NEŽ JEN ČLOVĚK.
Můj dotek je smrtící.
MŮJ DOTEK ZNAMENÁ SÍLU.
Jsem jejich zbraň.
BUDU SE BRÁNIT!

Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň.
Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…
Kniha, kterou držíte v ruce, vás bude děsit. 


 Moje hodnocení: Styl autorčina psaní se mi líbil - krátké věty, škrtance (i když mi občas připadaly, jako by je někdo spíš škrtal náhodně), opakování vět... Humor tam taky moc nechyběl, sledovat rozhovory mezi Warnerem a Juliette bylo vážně zábavné. Neměla jsem moc ráda Adama. Ani nevím proč. Hlavní hrdinka byla celkem sympatická... Až na to, že byla příliš milá. Existují lidé, co jsou milí. Ale pak jsou tu ti, co jsou až příliš milí, až to začne působit falešně. Čeho je moc, toho je moc. Milostný trojúhelník mi místy připadal trochu nucený. Jinak mi kniha připadala fajn. Konec byl docela dobrý - nic příliš sladkého a ani příliš smutný. Takový normální. Až na to, že je poněkud divné, že... No nic, nebudu spoilerovat.

Knihu bych ohodnotila 5* z 5.



Přivolávání

Kelley Armstrong

 Anotace: Chloe vidí mrtvé lidi. Ano, jako ve filmech. Problém je, že vidět duchy v reálném životě znamená jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Ovšem nic není tak, jak se na první pohled zdá…
Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív.
Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být   obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.
Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.


Moje hodnocení: Nejprve jsem knihu v ruce všelijak otáčela a říkala si Co to je?!. Vážně, ta obálka je naprosto nesmyslná, takže se jí nenechte odradit. Fakt nechápu, proč je na obrázku dívka (nebo žena?) s hnědými vlasy, když Chloe je blondýna. Ale měla by to být Chloe, protože má na krku ten stejný amulet, který byl v knize popsán. Fajn, odsuneme moje teorie o obálce stranou a teď zpátky ke knize. Chloe je ten samý případ, co hlavní postava z Jsem roztříštěná - je příliš milá. Jenomže Chloe je ještě milejší než Juliette. K nesnesení. Postavy tu nebyly černobílé, občas se stalo, že se z anděla stal ďábel. Humor tam taky rozhodně nechyběl - občas jsem doslova vyprskla smíchy (díkybohu jenom doma, v tramvaji by mě museli považovat za idiota). Líbilo se mi hlavně, že Chloe si uvědomovala ty klišé okamžiky. Takže se díkybohu v knize nevyskytovaly nesmyslné kýče. Konec (série) mi připadá takový otevřený, přestože to má být definitivní konec trilogie. O pár minut později jsem zjistila, že je další série, která na to navazuje a k tomu ještě povídky. Super. Další překládání. Juchú.

Knihu bych ohodnotila 5* z 5.



Dědička

Amanda Hocking

 Anotace: Když bylo Wendy pouhých šest let, matka se ji pokusila zabít. Tvrdila jí, že je monstrum. O jedenáct let později se Wendy začíná obávat, že matka měla tehdy možná pravdu. Dochází jí, že asi není tím, kým si po celý život myslela, že je. Toto poznání jí pomáhá odhalit Finn Holmes. Finn, záhadný spolužák, zprvu Wendy jen neustále pozoruje. Něco na něm Wendy neskutečně přitahuje, ale zároveň děsí. S jeho pomocí se dozví i pravdu o sobě a svém životě: Jako miminko byla zaměněna s jiným dítětem, chlapcem. Ještě v šoku se Wendy vydá s Finnem za svou pravou matkou. Netuší ale, co ji tam čeká... Nový domov Wendy nutí nechat dosavadní život za sebou, zapomenout na školu jí problém nedělá, ale jak se vypořádá se ztrátou svého bratra a tety? Wendy se musí poprat se svým novým údělem a s tím, že ani u své pravé matky nenajde city, které celé dětství tak moc postrádala. Co když bylo vše ve vašem životě postaveno na lži?

 Moje hodnocení: Tak to zase vezmeme pěkně svrchu. Obálka nic moc - kvalita HD (háhá). Ale tak co, název je pěkný. Tak tedy ke knize. Tryllové (jak bylo zmíněno na začátku) jsou něco jako trolové. A i přesto, že je autorka popisovala jako postavy podobné lidem, podvědomě jsem si je představovala jako skřety. Což tak trochu kazí tu atmosféru, jestli chápete, co tím myslím. Celkově by se o knize dalo říct, že je taková pohodová... a kýčovitá. Trolové? Podvrženec? Princezna? Vážně komicky působilo třeba i to, že se to sice odehrávalo v přítomnosti (tedy ve 21. století), ale Tryllové se chovali jako by byli zaseknutí v 16. století. Konec byl příliš šťastný. Ne že bych měla kdovíjak v oblibě smutné konce, ale tohle působilo až tak sladce, že by to propálilo díru do betonu. Divím se, že tam nebyla ke konci duha a věty Žili šťastně až do smrti. Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Všeho s mírou! A taky mi vadila ta natvrdlost všech postav. Měla jsem chuť praštit s tou knihou. Ale kromě těchto negativ byla kniha celkem odpočinková. 

Knihu bych ohodnotila 4* z 5.



A protože už padám únavou, myslím, že by to mohlo stačit. Můj seznam knih, co doporučuji, je sáhodlouhý a pochybuji, že bych to dokázala vtěsnat do jednoho článku. Tak snad jste objevili nějakou super knihu a... Ahoj! (Jsem tak unavená, že se už ani nebudu obtěžovat vymýšlet nějaký super cool závěr, takže se s tím budete muset smířit.)


Vaše Lady ChocoCake


A teď ty zdroje, který stejně nikdo nečte:

Obrázky jsou (jak vám mohlo dojít podle vodoznaků vpravo dole) z www.martinus.cz

Anotace (jako obvykle) z www.databazeknih.cz


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.