KagamineRinCZ

( První) měsíčky - co potřebujete vědět.

Ahoj, protože jsem zjistila, že je tu dost hodně mladých holek, které teprve čekají první měsíčky a bojí se, rozhodla jsem se o tom jak zkušená :D udělat článek.
Pokud vám tohle téma přijde kontroverzní a nechutné, tak klidně článek zavřete ale…faktem je, že menstruace by neměla být taburizované téma, protože je to věc naprosto přirozená a týká se každé ženy a dívky v určitém věku. A není se ani za co stydět. Tak si pojme říct, o co vlastně jde, jak zvládnout ty první, i ty následující, a prostě…co a jak :D Mezi námi děvčaty :P


O CO SE JEDNÁ:


O zcela přirozenou věc. V době, kdy dívka dospěje fyzicky do té fáze, že již může mít děti, dostane měsíčky. Jedná se vlastně o vajíčka, která dozrála a nebyla oplodněná. To se děje každý měsíc, a právě tato vajíčka tělo pak vyloučí prostřednictvím krve. Takže vlastně…od doby, kdy to dostanete, už jste plodné – můžete otěhotnět. ( ale nedělejte to :D )


KDY JE NORMÁLNÍ TO DOSTAT:


I tohle je do určité míry individuální, ovšem normální věk pro první měsíčky je mezi 11-15 lety. V některých vyjímečných případech to dívka může dostat už v 9-10, ale to bývá vyjímečné. Pokud by jste to nedostali do 16ti let, je třeba navštívit lékaře. Já osobně to dostala ve 13ti, moje sestra ve 14ti, ale co vím ze třídy, tak většina spolužaček to dostala ve 12ti. Takže kdykoli v tomto období je to zcela v pořádku.


JAK DLOUHO TO TRVÁ:


Obecně se říká, že týden, ale ta doba se pohybuje mezi 3-7 dny. Já jsem to ze začátku mívala i 8 dní, ale teď to mám právě jen tři dny, ale nejčastěji 4-6 dní.


PŘÍZNAKY TOHO, ŽE MÁTE DOSTAT MĚSÍČKY – A ZÁROVEŇ SYMPTOMY, KTERÉ VÁS MOHOU DOPROVÁZET BĚHEM PRVNÍCH DNŮ MENSTRUACE


• Specifická bolest v oblasti podbřišku – NENÍ TO BOLEST BŘICHA ( za tu je to zaměnováno , protože je to v oblasti břicha, ale není to bolest jako když jste nafouklí nebo vás bolí žaludek) Je to specifická, píchavá, křečovitá bolest – prostě vnitřní křeče, stahy v oblasti podbřišku a beder, jako kdyby vám tam někdo utahoval uzel.
• Bolesti hlavy, únava
• Podrážděnost, plačtivost bez objektivní příčiny
• Bílý výtok
• Větší hlad a chutě, obvykle to bývají chutě na sladké nebo na ovoce, obvykle citrusové plody – pomeranče, grepy, mandarinky, citron, mohou se objevit ale i chutě na hovězí maso, ořechy a čokoládu – zkrátka potraviny s obsahem železa
• Citlivá prsa, nateklé bradavky
• Pocení, horkost, mírně zvýšená teplota
• Častější chození na malou, a může se objevit i mírný průjem.
• Zhoršená pleť.
• Před první menstruací může dojít ke tvarování ženské postavy, zakulacování pozadí, růstu prsou, ale není to podmínkou.


CO DĚLAT


Když víte, že jste ve věku, kdy očekáváte měsíčky, je dobré mít doma připravené hygienické pomůcky, vložky ( tampony bych v začátku nedoporučila jsou sice praktické a zcela neškodné i pro velmi mladé slečny, ovšem může se stát, že vám nepůjde zavézt ( mě samotné to nešlo, dokud jsem byla…prostě panna – ale někomu zavézt šly, někomu ne, takže rozhodně mějte doma vložky, ideálně jedny normální a jedny ty dlouhé na noc.
Také si pro jistotu připravte nějaká analgetika – léky na bolest. Paralen, ibalgin. Kdyby vás to bolelo, ať se zbytečně netrápíte. Bolesti trvají obvykle jen první dva dny, a dva dny tyto léky můžete užívat klidně 3x denně.
Nebojte se! Dřív či později to musí přijít, a kdyby ne, musíte vyhledat lékaře…Každá zdravá slečna i žena to má, když na to má věk. Každá se s tím potýkáme, a každá se s tím musíme potýkat. Navíc není třeba panikařit dopředu. Můžete mít průběh v pohodě a pomalu ani nevědět, že to máte…Ně každá dívka trpí velkými bolestmi.
Když to přijde, ujistěte se, že ať jdete kamkoli, máte vložky a nějaký ten prášek na bolest po ruce. Pokud máte měsíčky silnější, je lepší si na noc dát vložky dvě. Abyste zbytečně neprotekli.
Po dobu, kdy to máte, je fajn být spíše v klidu, ale vždycky záleží, jak to snášíte. Někdo musí skutečně ten den dva ležet v posteli, někdo nemá bolesti žádné, a může dělat všechno. Ale pokud budete sportovat, nepřetěžujte se a nedělejte sporty a cviky, při kterých jste moc naklonění nebo kdy by jste na sebe museli nakládat nějakou zátěž. Vhodné je kolo, procházky, lehčí běh atd. Co se plavání týče první dva tři dny rozhodně není dobré jít do bazénu. Tam ostatně stejně můžete jen s tamponem, a pokud to nemáte moc silné, pak jde jít plavat. Ale není to ideální, zvlášť na dlouhou dobu, kdy jste ve vodě třeba dvě hodiny.


ZAČÁTKY


Ze začátku je zcela normální, že máte měsíčky nepravidelné. Trvá až dva roky, než se to celé usadí a upraví. Takže během těchto prvních dvou let je normální, když to slečna tři měsíce nedostane, a pak ano nebo když to dostane třeba po dvou týdnech. Tohle se mi ze začátku stávalo také. Některé dívky to měly ze začátku třeba i 14 dní v kuse, ale pokud se tohle opakuje, je možná lepší to řešit s lékařem.


MUSÍM K DOKTOROVI?


Pokud nemáš extrémní bolesti, které tě úplně vyřazují z provozu nebo ti není opravdu hodně špatně nebo pokud to nemáš ještě v 16ti, či nemáš menstruaci nepřirozeně dlouhou a nesmírně silnou, pak ne. Nikam s tím nemusíš. Je to normální jev a není třeba s tím chodit k doktorovi jako s nemocí.
Proč to bolí?
Proč to vlastně může bolet? Stahy obvyklé při měsíčkách jsou vlastně porodní stahy, jen slabší. Ale prý ej to stejná bolest, jako u porodu, jen ne tak silná. Stejně tak ty nepříjemnosti s tím se pojící, jako to, že trochu otečete, únava, bolest zad, občas i nevolnost…je to příprava těla na budoucí těhotenství a porod.
Někoho to ale nebolí, někdo má bolesti mírné, ale rozhodně netrpí. Bohužel jsou i dívky, které mají silné bolesti. Ale nemusí to být pokaždé.


JAK TO ŘÍCT DOMA


Hlavně se nestydte. Už vůbec ne před mámou. Máma to taky má, kdyby ne, neměla by tě :D Zná to, jako každá ženská, takže fakt není se za co stydět. Naopak, je dobré to doma, alespoň mámě říct, aby s tím třeba počítala a byla připravená ti poradit nebo byla trpělivější, když budeš ty víc unavená a třeba trošku protivná.
Co se týče třeba táty atd…i muž ví, co je to menstruace. A že nebýt menstruace, nemohla by mu žena dát dítě…Ví, o co se jedná. Jasně, chápu, že není příjemné to takhle řešit s nějakým mužem, včetně otce, ale rozhodně to nemusíte tajit a schovávat před ním vložky za každou cenu :D
Co se týče třeba tělocviku ve škole, i učitelé jsou lidé, a ví, o co se jedná, takže klidně řekni že máš ,,ženské problémy, svoje dny nebo periodu.“ A každý pochopí.  

Komentáře

Adriana MJ

ja to dostala v 11cti uprostred skoly a nemela jsem vlozku a kdyz jsem to doma rekla matce tak ona na to ze uz jsem zena a ze v patnacti budu mit dite

Edit 15:33: celou dobu jsem nemela zadne bolesti a ted kdyz uz to bude za par dni rok tak jsem mela velke bolesti a brala prasky potom kdyz ubehla nejaka ta doba a ja to dostala znova tak uz bolesti zase zadne nebyli

Adriana MJTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

RinKagamineCZ

Adriana MJ: Je to individuální. Ne každá dívka se potýká s těmihle problémy, ale mohou nastat. A je fajn, když mladá slečna zná všechny možné signály těla, že se to blíží

RinKagamineCZTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.