KagamineRinCZ

JAK ZAČÍT S TVORBOU NA SOC. SÍTÍCH

V dnešním díle poradny si povíme, jak tvořit na soc. sítích. Sama mám tvorbu na insta a na tiktoku, máme teda i youtube kanál, ale v tom se nevyznám, já jen tancuju a píšu scénáře k videím, a zbytek má na starosti Len, nicméně myslím, že mohu poskytnout pár začátečnických rad, jak na Tiktok a Insta. Po technické stránce nezvládám ani jedno, nicméně vám můžu poradit po té kreativní. Jasně, asi k tomu nejsem úplně kompetentní osoba, protože nemám moc ,,úspěšné“ účty z hlediska dosahu, na Instagramu mám něco přes 3600 sledujících a na TikToku nějakých 6300 ( jé, otočený číslo, to mi nedošlo!) ale já na čísla nejedu, tvorbu dělám pro radost a sledující neřeším…
Což někteří z vás asi budou, takže vám neporadím v cíleném nahánění sledujících, protože to jsem nikdy nedělala, ale poradím vám, jak s tvorbou vůbec začít.


VÝBĚR TÉMATU:


První by jste si měli uvědomit, jaký content vlastně chcete tvořit. Chcete se zaměřovat na vaření? Ha hudbu? Na tanec? Na kreslení? Cestování? Zvířátka? Nebo prostě jen postovat příspěvky z vašeho života? Nebo od všeho trochu? I tak si ale vyberte něco jako ,,hlavní téma“, které budete prezentovat. Díky tomu bude dané téma spojeno s vámi a vaší osobou, a lidé budou vědět, že zrovna tenhle typ tvorby děláte vy, a pokud je daná věc zajímá, budete vy mezi těmi účty, které budou hledat.
Od tématu se samozřejmě můžete občas odklonit a udělat – přidat něco jiného, ale je fajn mít nějaké své téma nebo zaměření. Třeba u mě je to tanec a vocaloid tvorba, u mých známých je to často cosplay, tvorba fanartů nebo právě vaření.



PROFILOVÁ FOTKA:


Na insta je dobré měnit profilovku max jednou za měsíc. Za A proto, že jí budou lidé už znát, a budou vědět, že jste to právě vy, i když nebudete mít na profilovce sebe, a za B proto, že časté měnění profilové fotky může Instagram vyhodnotit jako podezřelý účet a zbytečně vás za to krátkodobě banovat ( to se tam děje občas fakt za každou blbost)
Profilová fotka by měla nějak odrážet to, co děláte a vystihovat vás. Můžete na ní být vy, to je dobré, zvlášť pokud jen tak přidáváte své fotky nebo děláte něco, u čeho jste vidět. Pokud například vaříte nebo děláte digitální obrázky, může to být fotka vašeho dortu nebo kresby. Případně pokud děláte sestřihy z oblíbeného seriálu, může tam být snímek z toho seriálu. Ale mělo by na ní být něco, co se hodí k tématu vaší tvorby.



JMÉNO:


Co se jména týče, můžete zvolit přímo své jméno, pokud chcete. Případně přezdívku, kterou používáte, umělecké jméno nebo tvz. ,,blogový název stylu: Pepinčiny kresby, Milada’s Art, Cooking with Petr atd. Můžete zvolit anglické jméno, pokud chcete cílit spíše na zahraniční sledující, pokud chcete tvořit pro Čechy, doporučuji jméno české a do Bia dát i českou vlajku, aby každý poznal svého krajana :D

[Unsupported element format]


FREKVENCE PŘIDÁVÁNÍ:


Někdy se říká, že čím víc příspěvků, tím líp. Něco na tom asi bude, když budete postovat něco každý den, rozhodně se víckrát dostanete do povědomí lidí, ale hrozí zde, že vám příspěvky i nápady brzy dojdou a nebude co přidávat. Stejně tak může hrozit to, že lidi unavíte, zvlášť pokud máte jednotné téma, i když vaši tvorbu mají rádi, pokud na ně budete vyskakovat 3x denně, může to být únavné nebo jim můžete zevšednit, omrzet se. Tady záleží, zda tvorbu děláte čistě pro radost a pro sebe nebo i pro lidi a nějaký ten úspěch…
Já osobně přidávám na insta 1x za 3 dny a na Tiktok obvykle 3-6 videí týdně, většinou 3 najednou v neděli ( kvůli desingu stránky, který tam mám, a ta další tři ( to ale ne každý týden) pak v průběhu týdne.
Asi bych vám doporučila postovat cca 1x za tři dny, případně 1x týdně v dobách, kdy nemáte dostatek příspěvků. Určitě buďte aktivní, ale spíš průběžně, než nárazově.



HASTAGY:


Hastagy by měly být takové, aby souvisely s vaší tvorbou. Je dobré používat vždycky pár těch samých, pod kterými chcete, abyste vyskakovali. Pak doporučuji přidat i pár trochu mimo tvorbu kvůli dosahu, ne zcela, asi nebudete dávat hastag léto u fotky, kde jste v zimě na horách, ale kromě ,,zima, hory a lyže, můžete přidat příbuzný téma hastag jako třeba sport, dobrodružství, přátelé ( je to hodně obecné, ale je to jen příklad)
Já mám taky asi 3 nebo 4 ,,vlastní“ hastagy, které jsem založila, vymyslela, začala používat jako první a slouží k tomu, aby byly spojené s mou tvorbou, konkrétně jsou sestaveny z mého jména a CZ.
Svůj vlastní, originální, si také můžete založit. #vašeuměleckéjméno #vašepřezdívka #vašejménoatématvorby. Je fajn mít takové jeden nebo dva, ale pozor, nezaručuje se, že vám ho někdo nezačne používat, buď na truc nebo proto, že se mi to zalíbí, a chce pod ním být také spolu s vámi :D
Co se počtu týče, slyšela jsem, že ideální je použít jich 11, můžete až 30. Ale při 30ti je občas ten problém, že vám je insta znefunkční, už se mi to asi 2x stalo. Podle mě je ideální jich tedy dávat mezi 10 a 25.



SAMOTNÉ PŘÍSPĚVKY:


Už se dostáváme do fáze, že máte založený účet s profilovou fotkou a jménem, a chcete začít přidávat. Tady se to opět liší dle vašeho záměru. Někdo přidává opravdu jen dokonalé vyumělkované příspěvky, někdo zase fotí realitu a přirozenost. Faktem je, že vyumělkovaná dokonalost vám může získat nějaké ty sledující navíc, protože spousta lidí takhle funguje, a chtějí vidět jen dokonalost, krásné barvy a perfektní kvalitu fotky.
Na druhou stranu, pokud jste těmi, kteří takhle nesmýšlejí, nebojte se být sami sebou a ukázat i nedokonalost. I to si totiž získá své příznivce, kteří právě tohle ocení, a záleží na tom, na koho chcete cílit. A jak se chcete prezentovat, zda v tom nejlepším světle nebo tak, aby všichni viděli, že jste jen lidé a dokonalost je nereálná.
Každopádně když přidáváte příspěvek, měli byste z něj mít radost a cítit se ohledně něho dobře, mělo by to pro vás něco znamenat. Pokud přidáváte na sílu něco, čemu nevěříte, a co vás netěší, lidé to vycítí. Když budete prezentovat to, k čemu máte vztah a co vás naplňuje, odradí to ty, které dané téma nezajímá VŮBEC, ale zbytek vycítí vaše nadšení a zápal pro věc, a to je bude přitahovat-



NEKOPÍRUJTE DRUHÉ


V dnešní době je fakt těžký být originální, protože snad všechno už existuje a je fakt těžké přijít s nějakým ÚPLNĚ NOVÝM nápadem. Občas se někde inspirovat je v pořádku, ale i když se v dané věci inspirujete, měli by jste ji tvořit svým vlastním způsobem, který vám sedí, prostě si to přizpůsobit ,,na tělo.“
I přes to, že s tím nebudete první na světě, prezentujte vaše nápady, které se vám urodí v hlavě a nebojte se toho. Každý jsme něčím originál, takže jediný způsob, jak být originální, je být sám sebou. Když budete neustále vykrádat a kopírovat druhé kvůli dosahům, dřív či později si toho lidé všimnou. Také se na vás může naštvat dotyčná osoba :D věřte si, věřte, že JSTE dost dobrý, a že máte co nabídnout sami o sobě. Pak tomu snáze uvěří i ostatní. Nebojte se být jiní, protože stejně JSTE jiní.



JAK NAVÁZAT KONTAKT


Chcete se propojit s lidmi s podobným zájmem a tvořícími v podobné oblasti a trochu se jim i ukázat? Pak klidně sledujte podobné účty, pokud vás baví, a klidně jim čas od času něco okomentujte nebo se jich na něco zeptejte. Dost možná se od sebe i něco přiučíte a navzájem se tak najdete. Nedělejte ale blbosti jako hromadné sledování spousty účtů, jen aby vám taky dali follow nebo je nespamujte lajky, protože za to nafasujete akorát tak ban a stejně si nemyslím, že by to nějak moc fungovalo ( ale zase nemám tu zkušenost, pokud máte jinou zkušenost, klidně mi to napište) 



Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.