KagamineRinCZ

Jak si užít Vánoce a přitom nepřibrat 10 kilo :D

Nenechte se zmást názvem článku, tohle není žádná podělaná dietní bible! Dnes se tady dozvíte, jak si normálně a pohodově užít svátky, aniž by jste  museli mít nějaké výčitky a od ledna se přidat ke skupině ,,ledńáčků", kteří se najednou vrhnou na diety, aby do léta vysekali postavu a následně se na to v září vybodli a jeli zase od začátku. Tento článek není návod na hubnutí a na dietu nebo na omezování. Naopak, má přispět pohodě a zdraví a k užití Vánoc v souladu se zdravím..

Kolem Vánoc mnoho z nás, hlavně dívek, napadne jedna věc. ,,Co když přes svátky ZASE přiberu pět kilo? Stojí mi to za to? Mám se na to vykašlat a říct si, že jsou Vánoce jednou za rok, a klidně si přibrat nebo se mám omezovat a jíst striktně zdravě? Tak, pojďme se na to mrknout.

1.  VÁNOCE JSOU OPRAVDU JEDNOU ZA ROK.

Problém Vánoc a přibrání nějakého toho kilčka navíc není problém v tom, že by jste přibrali dvě kila. Pokud se to stane, vlastně se nic neděje, problém je až v tom, když to pak nedokážete dorovnat. Protože Vánoce - přiberete dvě, ale už to nezhubnete. Velikonoce - přiberete dvě, a už to nezhubnete. Dovolená - přiberete dvě, a už to nezhubnete. Problém nenastává jednu sezónu, ale skutečně až po letech, kdy nenápadně přibíráte každý rok šest kilo, a pak už to nedáte dolů. Nejedná se o problém jedněch Vánoc nebo dovolené, ale třeba až problém po třech letech.. Pokud je tohle váš případ, jste tu správně.

Je ale nutné si uvědomit jednu věc. Pokud jste člověk, který žije přes rok zdravě, jí správně a trochu se hýbe, pak by vám nějaké Vánoce opravdu neměly způsobit žádný problém, ani když si dopřejete. Není totiž důležité, jak jíte na Štědrý den, na svatbě nebo na své narozeniny, je důležité to, jak jíte a hýbete se po celý rok

. A pokud to je v pořádku, pak vám žádný svátek nebo týdenní období nemůže ublížit. určitě si Vánoce a svátky užijte, i za cenu toho, že kilo přiberete. Toho se pak totiž zbavíte jen tím, že začnete zase jíst a hýbat se, jako předtím!

2. JEZTE I BĚHEM SVÁTKŮ NORMÁLNĚ

To nejhorší je říct si: ,, TAK, DNES NEBUDU CELÝ DEN JÍST, A PAK SE PŘECPU CUKROVÍM." Jistě, pokud je vánoční půst vaší náboženskou tradicí, držte si ho. Ale pokud ne, pak jezte i během svátků tak, jako předtím s tím rozdílem, že si dáte štědrovečerní večeři, jakou máte rádi, a třeba vánočku k snídani. Ale jinak jezte tak, jak jste zvyklí, pokud je to kvalitní. Protože pokud budete mít i během svátků ve stravě dostatek bílkovin a vlákniny a budete jíst dostatečně, pak se vám nestane to, že sednete k televizi a sníte 3 mísy cukroví, protože nebudete mít hlad. Klidně si na snídani dejte vánočku s kakaem, ale nejezte jí k snídani od 20. prosince do 3. ledna. Dejte si jí třeba dva tři dny, a pak si dávejte normální, zdravou a vyváženou snídani. K svačině si dopřejte 2-5 kousků cukroví, třeba ke kafi. Pak si dejte, klidně lehčí, ale zdravý oběd. Klidně třeba brambory s tvarohem nebo rybu, šunku nebo vejce, a kousek žitného chleba nebo salát. A pak si dejte štědrovečerní večeři, jak jste zvyklí, a pak si ještě zobněte cukroví. Ale neberte si celou mísu k televizi a neházejte to do sebe na sílu jen proto, že babička říká: VEM SI JEŠTĚ nebo proto, že to tam prostě je. Uvědomte si, co jíte a že to jíte, užijte si, že to jíte, ale nepřejídejte se tím. Další den si klidně dejte u babičky oběd a ochutnejte její cukroví, ale nehažte toho do sebe tuny a místo toho si pak večer doma zase dejte zdravé, normální jídlo. Stejně tak celé svátky. Zobněte si toho cukroví, když je to doma, ale nenahrazujte tím běžné jídlo. jezte přirozené, běžné potraviny a uvidíte, že vám i čtyři kousky cukroví na chut k svačině postačí, než kdybyste měli hlad a snědli toho dvě mísy s tím, že pak nebudete jíst večeři a oběd.

3. HÝBEJTE SE

Určitě si poseďte s rodinou a pusťe pohádku, ale k tomu si zajděte i na procházku. Klidně k tomu přimějte někoho z rodiny. Klidně si u té pohádky trošku zacvičte nebo si zajděte během prázdnin zaplavat. Zkrátka se hýbejte tak, jak jste zvyklí, a pak si odpočiňte u pohádky s rodinou. Ale neležte celé svátky nad mísou s jídlem.

4. NESTRESUJTE SE Z TOHO

Psychika je mocná a placebo má prokazatelný účinek. Pokud budete celé svátky žít s tím, že prostě pět kilo přiberete, tak pět kilo přiberete, pokud si to tak nastavíte v hlavě. Vánoce mají být o rodině, o pohodě, o štěstí a o krásných společných chvílích. Jídlo má spojovat lidi a mít na vás dobrý vliv, a ne, že vše jíte s výčitkami a s vědomím, že ,,teď určite přiberete, budete hnusní, a pak budete muset držet dietu." Tohle myšlení povede jen k tomu, že se vaše strachy stanou skutečností.

5. NAPLÁNUJTE SI TO

Když máte plán, máte vždy o co se opřít. Jasně, mlže se stát, že někdo donese na ochutnání něco, co prostě chcete, a že vaše cvičící plány zkazí náhlá návštěva, ale udělejte si předběžný takový cca plán, co budete dělat.,, Ano, dám si teda k snídani vánočku s máslem a kakao. Ale nemusím jí mít 5 kousků, stačí mi dva a jeden kus si místo máslem a marmeládou namažu tavrohem, ať mám bílkoviny. Na oběd nebudu držet hladovku jen proto, že je večer řízek, protože to pak sním 2 řízky místo dvou, to si radši dám lehký zdravý oběd, a pak si dám jede řízek nebo jeden kus kapra večer. Na svačinu si dám jabko, k tomu pár kousků cukroví ke kafi, a pak se půjdu projít nebo si zacvičím u pohádky. Pak klasická večeře, ochutnám ještě ty dva kousky cukroví, co jsem neochutnala, ale pak si budu užívat přítomnosti ostatních nebo pohádky či nových dárků, a ne jen jídla." S tímhle přístupem si to užijete a zůstanete v klidu daleko víc, než kdybyste jen leželi a jedli, a pak měli výčitky.

6. KDYŽ TROCHU PŘIBERETE, NIC SE NEDĚJE

Váhové výkyvy 2-4 kila jsou běžné i normálně, a tuplem na Vánoce. Takže pokud dvě kila přiberete, nic se neděje, nejspíš je to jen zadržená voda z většího množství cukru. Po přechodu na normální stravu to zmizí. Pokud fakt neuděláte to, že si 23.12 lehnete a cpete se, acpete se a ležíte takhle do silvestra, nejspíš reálně moc nepřiberete, pokud se fakt neládujete pořád. Váhové výkyvy během Vánoc neberte zase tak moc vážně, radši tu věc ( váhu) schovejte a neřešte jí. myslete pouze na to, co jíte, uvědomujte si to, a buďte si vědomi faktu, že sice jíte trochu víc, než obvykle, ale pořád se nepřejídáte. problém totiž není jeden den nebo jeden týden. Pokud celý rok jíte jak hovada a vůbec se nehýbete, pak to není chyba Vánoc, ale celého roku. Naše tělo funguje dlouhodobě. A za jeden týden si nadváhu nikdo nezpůsobí :) 

Na přibrání jednoho kila čistého tuku potřebujete 9000 kilokalorií. Což je cca 1 kilo a 800g cukroví. To asi za dva dny nesníte...Takže váha, kterou přiberete, často není reálný tuk, a i kdyby jste prostě 2 kila přes svátky přibrali...No a co! Vánoce jsou jednou za rok, a pokud se pak vrátíte na nějaké zdravé a normální stravování, postupně se toho zbavíte. Hlavně se kvůli tomu netrapte a neodrinjte si hned od prvního přísnou dietu. Spíš se zaměřte na to, abyste si Vánoce užili, a zároveň moc nepřibrali. Jde to. Stačí si uvědomit, že Vánoce jsou o něčem víc, než jen o jídle. Jezte v klidu a pomalu. Užívejte si každé sousto, dopřejte si vše, ale v rozumném množství, a nezapomeňte na základy, jako je hodně pít, správně spát a dostat do sebe i bílkoviny a vlákninu a něco kvalitního. 

7. NEZOBEJTE CELÝ DEN

Když dodržíte 3 hlavní jídla denně ( i za předpokladu, že si dáte klasickou štědrovečerní večeři a oběd u babičky) vyhnete se hladu a chutím, které vedou k dojídání řízků se salátem a nekontrolovatelným cpaním se cukrovím. Dejte si štědrovečerní večeři i oběd u babičky, klidně si jednou dvakrát dejte tu vánočku k snídani, ale jinak jezte zdravě a plnohodnotně. Potřeba cpát se vším ostatním pak bude menší. Cukroví si dejte, ale dejte si pár kousků jako dezert po večeři nebo k svačině. necpěte se tím ale celé dny. I během Vánoc si dopřejte ovoce, zeleninu, jogurty atd. Když se k tomu ještě každý den projdete nebo se budete nějak hýbat, bude to v pořádku. Žádné nekontrolovatelní jedení. Užívejte si to, že si dopřejete, ale neládujte se nonstop u telky a během konverzace.

8. PIJTE VODU, NESLAENÝ ČAJ ATD

Pokud jste starší, k Vánocům patří i alkohol. Alkohol nad 10% ( tvrdé, víno, ú je něco, z čeho samotného nepřiberete, protože vaše tělo vydá tu energii, kterou obsahuje alkohol, na zpracovnání toho alkoholu. Problémem jsou spíš spousty vaječného koňaku, ale hlavně velké množství džusu a sladké limonády, takže i během Vánoc dbejte na zdravý pitný režim.

9. KDYŽ SE JEDNOU PŘEJÍTE, NIC SE NESTANE

Už jsme si v podstatě řekli, že když se jednou přejíte, nic se nestane, protože je důležité to jak žijete celý rok a ne to, jak jíte jeden týden v roce. Ale pokud se stane, že se jednou přecpete, nic se vám nestane, a rozhodně nedržte další den přísnou dietu, spíš zvolte procházky, pohyb a lehčí hlavní jídla, než dietu, která povede jen k tomu, že se pak stejně přejíte zbytky z Vánoc. 

Hlavně se zbytečně nestresujte

Komentáře

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Jednou jsem na Vánoce jedla tolik cukroví, že jsem pak 2. ledna skončila s vyrážkou na kožním. Ukázalo se, že člověk může mít alergickou reakci na cukrsmajl Doktor řekl, že mám omezit sladké, dostala jsem mastičku a do dvou dnů to bylo pryč. Nicméně od té doby se krotímsmajl Ty Vánoce jsem se totiž živila převážně cukrovím a vyrážka se objevila už 26., což jsem ale odmítala řešit a dál vesele žralasmajl Zajímavý je, že jsem snad ani nepřibrala.

Jinak mě v článku zaujaly předkládané kombinace brambor s tvarohem a vánočky s tvarohemsmajl To vážně jíš?

Ve vaječném koňaku je taky tvrdej. Slivovice, rum, vodka... Co si tam kdo dá. A taky koliksmajl
Jinak od zítra je v akci v Lidlu vodka! Sice taková nic moc, ale do punče by to jít mohlo. Hodlám 23. vařit punč smajl Teď teda začínám přemýšlet, zda je to dobrý nápad, ale tak... Z vodky kocovina nebývá smajl Tak snad to všechno uvařím dobře a nebudu na Štědrý den potřebovat ibalgin na hlavusmajl

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.