KagamineRinCZ

Jak si najít nějaký koníček

Sama s tímhle nemám problém, protože mám tolik koníčků, že bych potřebovala, aby měl den tak 50 hodin, a vlastně jsem nezažila nudu vyjma na ájíně ve škole nebo když dlouho jedu vlakem :D Ale co vidím ve svém okolí...Lidé mého věku, přijdou ze školy domů, zapnou youtube a čučí na videa až do dvou do rána nebo jen tak scrollují soc. sítě...( pokud je to baví, jen ať to dělají) nebo má o rok mladí sestřenice, teď se má hlásit na střední, jenže vůbec neví kam, na podání přihlášky má pár týdnů, a prostě neví...Tak jsem si říkala, e by tu mohla být nějaká ztracená duše, která by si ráda našla nějaký kvalitní zájem, a nějak kvalitně a smysluplně vyplnila volný čas, ale že prostě neví, co by jí mohlo bavit. A proto je tu Rinička kecačka a její článek :D 

Chcete si najít nějaký koníček? Ale prostě nevíte, co by vás mohlo bavit? Tenhle článek snad poradí!

Dost možná vás v raném dětství rodiče posílali na různé kroužky, abyste ,,něco dělali". Dost možná vás většina z toho ani nebavila, a chodili jste tam proto, že tam chodil i kamarád, chtěli jste si to zkusit nebo prostě proto, že za to rodiče zaplatili...Vy by jste si ale měli najít vlastní cestu a dělat to, co vás bude opravdu naplňovat. A někdy to chvilku trvá, než si člověk najde to svoje. Zkusit se má všehno, a někdy je třeba vyzkoušet spoustu různých věcí, než najdete to pravé. Tyhle odpovědi na otázky vás ale mohou správně nasměrovat.

JSEM SPÍŠ AKTIVNÍ NEBO PASIVNÍ?

Každý jsme jiný. Někdo neposedí, a potřebuje být neustále v pohybu, jiný je zase nejspokojenější v sedě a v teple. Takže než si budete hledat ideální koníček je dobré si říct, zda jste spíš sportovní/pohybový/aktivní typ nebo zda vás spíš baví aktivity v sedě nebo v klidu domova. Pak se spíš můžete rozhodnout, zda se pro vás hodí nějaký sport, tanec nebo turistika nebo spíš kreslení, psaní či hraní her. 

JSEM EXTROVERT NEBO INTROVERT?

To je otázka. Jste raději mezi lidmi, máte radši aktivity, které se vykonávají ve skupině, a sami se těžko zabavíte nebo jste spíš vlk samotář, a chcete svůj volný čas raději trávit o samotě a věnovat se něčemu sami? Podle toho se můžete rozhodovat, zda chodit na nějaký kroužek či lekce, vykonávat skupinový sport nebo zda vám bude lépe doma či na soukromé, například jazykové lekci.

CHCI SE TÍM NĚCO UČIT?

Dalším bodem jsou vaše cíle. Chcete se spíš vyloženě bavit nebo se někam posouvat a něco se učit? Třeba něco, co budete moct zúročit. Například nějaký cizí jazyk. Pro někoho může být i matematika, tvůrčí psaní nebo doučování cizích jazyků koníčkem.

CHCI SE V TOM POSOUVAT?

Další otázka ohledně vašich cílů. Chcete se prostě jen odreagovat po škole nebo v tom, co děláte chcete něčeho dosáhnout? Pokud ano, je dobré si vybrat něco u, čeho opravdu vydržíte, a v čem si budete klást pořád další a další cíle a budete se chtít posouvat. něco, na čem se bude muset intenzivně pracovat, a pokud to má vyjít, musí to být něco, co je ve vašich možnostech, a čemu se opravdu budete moct věnovat pravidelně.

 NA CO MÁM POVAHU?

Pro někoho může být divadlo a dramaťák zajímavá možnost, ale ne každý má povahu na to hrát před publikem například nějakou trapnou roli a blbnout na jevišti. Focení je jistě zajímavé, ale ne každý má nervy na to se tolik soustředit na detaily. Při vybírání si dokonalého koníčku by jste měli brát v potaz i svou povahu a to, co by vám mohlo být nepříjemné.

JSEM SPÍŠ SPORTOVEC?

Pokud dojdete k závěru, že by jste se chtěli věnovat sportu, je opět třeba si říct, co by jste raději. Zda skupinový sport nebo individuální. Zda letní nebo zimní, zda uvnitř nebo venku. Samozřejmě brát ohled i na svůj zdravotní stav. Sportu je na výběr nepočítaně, florbal, fotbal, volejbal, plavání, kolo, běh, brusle, skate, tenis bagbinton, ping pong, jezdectví, aerobic...

JSEM SPÍŠ UMĚLEC?

Zde je důležité si říct, zda si chcete raději v klidu něco vytvářet, jako kreslení, keramika, psaní, šití, vyrábění určitých věcí nebo zda se raději ,,předvádíte" a chcete svou práci prezentovat. Jako herectví, zpěv, tanec nebo hra na hudební nástroj. 

JSEM SPÍŠ NA POKLIDNÉ ZÁJMY V POHODLÍ DOMOVA?

Tady to může být četba knih, sjíždění filmů a seriálů, sledování anime, PC hry, úprava fotek, vaření.

POTŘEBUJI VYPADNOUT VEN?

Potom jsou tu možnosti jako jakékoli sálové lekce, turistika, výlety, procházky, poznávací vycházky po městě, návštěvy divadel nebo muzeí nebo sportovních akcí.

Také je dobré znát své časové a finanční možnosti, protože i tohle může být vážnou překážkou. Každopádně je určitě dobré vyzkoušet více věcí, abyste si našli to pravé, a vždycky je lepší dělat něco, než nedělat nic, protože pak ze sebe budete mít i lepší pocit.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.