KagamineRinCZ

JAK PŘEDEM POZNAT NESPOLEHLIVÉHO ČLOVĚKA:

Prokouknout tyhle lidi hned není vůbec snadné. Nicméně i tak existují jisté signály, které jsou časté v případě, že máte co dočinění s člověkem, který…asi nebude tak úplně dobrý kamarád, případně partner, kolega nebo spolužák.
Je těžké někoho odhadnout hned nebo po pár setkání, a vlastně to ani není možné, protože daná osoba může mít jen blbý den, špatnou náladu nebo právě řešit nějaký problém. Soudit lidi dle prvního dojmu bychom rozhodně neměli! I tak ale, pokud u někoho, s kým jste se právě seznámili nebo se začali bavit, pozorujete tyto signály, zpozorněte, protože to může znamenat, že i když se bude tvářit, jako že je s vámi za dobře, nejspíš vás bude pomlouvat nebo s vámi nebude mít dobré úmysly.
Ještě nutno dodat, že pokud pozorujete jen jeden nebo dva signály, nemusíte toho člověka hned zatracovat, stejně tak se to může projevovat i jinak, píšu pouze ze svých vlastních zkušeností.


1. NADÁVÁ NA SVÉ KAMARÁDY, PŘÍTELE/PŘÍTELKYNI NEBO BÝVALÉ


Pokud si všimnete, že daná osoba nemluví hezky o svých blízkých nebo si u nich pořád na něco stěžuje, nejspíš si brzy bude stěžovat i na vás ostatním, aniž by vám cokoli řekla. Pokud takhle nadává právě na kamarády nebo na přítele, je to asi úplně nejhorší, protože vás logicky napadne otázka: ,, Tak proč s ním teda chodíš/proč se s ním kamarádíš, když je na něm tohle všechno špatně? Každý si občas zanadává druhým na své blízké, postěžuje si nebo ho na nich něco štve, a potřebuje se s tím svěřit, to je normální, a dozajista to děláte občas také.


Nicméně pokud permanentně plive na kámoše nebo na svého kluka/holku, asi to nebude upřímný člověk, který umí věci řešit na rovinu, a který by si stejně nestěžoval na vás pokaždé, kdy byste se mu něčím znelíbili. I pokud hodně nadává na bývalé partnery…jasně, může to být čerstvé, mohli si opravdu ublížit…nicméně i v tomhle případě, opravdu férový člověk třeba řekne, že to byl/byla idiot, a že to bylo blbý, ale pokud není zhrzený, uražený a ublížený a netrucuje, pak nebude vytahovat vše ošklivé z minulosti a do nekonečna to omílat a vykládat ostatním.


2. AŽ MOC VŠECHNO VÍ, VŠECHNO ZNÁ A VŠUDE BYL


Pokud se nějaká osoba staví do role toho, kdo ví všechno o všem, všemu rozumí, všude byl, a každého zná, a VĚŘ MI, JÁ HO ZNÁM A VÍM ŽE JE TO PŘESNĚ TAK A TAK, a dělá to neustále, a až moc si vše bere pod svou režii, nejspíš to nebude pravda. Tohle chování je totiž obvykle signálem, že si je daná osoba právě nejistá, a má s tím problém nebo že má nějaký komplex. Sama jsem to zažila, přišla nová spolužačka, ne úplně na začátku roku, nastupovala později, ale ani my sami, co jsme tam byli dřív, ještě nevěděli, co bude a co a jak.


No a ona slečna, když jsme jí prováděli po škole, hned všechno věděla, přesně věděla, co je hlavní předmět, z čeho bude test, a jak bude koncipován, byla hrozně suverénní, jistá, samé, tam se bude brát přesně tohle, a tamhle tamto, to bude tak a tak…nakonec se pletla ve všem :D A do dalšího ročníku už nepostoupí, to ví už teď. Ona není nějaký zlý člověk, ale faktem je, že pořád nasazuje masku VŠECHNOVÍMVŠECHNOZNÁMVŠUDEJSEMBBYLA, a přitom na ní nebyl v ničem spoleh a skupina, která jí měla na projekt, jí nakonec musela vynechat, protože jinak by kvůli ní propadli.


3. KECÁ A VYMÝŠLÍ SI


Ten člověk vám nemusí nutně lhát v zásadních věcech. Často jsou to právě malé, nevinné a neškodné lži, kterými jen trošku přikrášluje realitu, aby byl zajímavější, důvěryhodnější, aby vypadal, že je v lepší pozici. Například vykládá o destinacích, kde údajně byl, ale pak se ukáže, že nebyl, tvrdí, že jsou rodiče bohatí, pak se ukáže, že vlastně zase tak moc nejsou, tvrdí, že vyhrál nějakou soutěž, i když to není pravda…
Řeknete si, že je to jedno, no tak se trošku snaží zapůsobit, asi má nižší sebevědomí a chce, aby ho ostatní přijali a chce být zajímavý…Jenže ono to nemusí být až takhle nevinný. Kdo si permanentně vymýšlí drobnosti, dost možná bude lhát i v zásadních věcech, a hlavně se vám neukáže takový, jaký doopravdy je. A věřte, že tyhle drobné výmysly se mohou začít stupňovat.


4. VŠIMNETE SI, ŽE JE NESPOLEHLIVÝ


Každý někdy přijdeme pozdě, každý někdy zapomeneme napsat svou část domácího úkolu…Ale pokud to nějaká osoba dělá opakovaně, a ani se pořádně neomluví, jedná se prostě o nespolehlivého člověka. Pokud víte, že když se s tou osobou domluvíte na třetí a víte, že před pátou nedorazí nebo hrozí, že bez omluvy nedorazí vůbec, pokud pravidelně zapomíná nebo se vykašle na svou část skupinové práce, pokud nedonese to, na čem jste se domluvili…je ta osoba prostě nespolehlivá, a je třeba mít se na pozoru, a nespoléhat na ní, protože vás vždycky zklame.


5. MĚNÍ TVÁŘE


Je logické, že se trochu jinak chováme ve škole v kolektivu, jinak doma a jinak s nejlepším kamarádem, a úplně jinak v kabinetu učitele. Ale pokud si všimnete, že někdo mění tváře podle toho, s kým se zrovna baví ( a ne ve smyslu, rodič-učitel-kamarád) ale třeba ve třídě nebo v jiné skupině, na kroužku…úplně mění svou osobnost a způsob komunikace podle toho, s kým zrovna mluví, a různým lidem přikyvuje, i když si ten názor navzájem odporuje nebo pokud se s někým chová jako s kamarádem, a pak na něj nadává…Je to neupřímný člověk a manipulátor, který se navíc může snažit za každou cenu zavděčit všem, ale vlastně nikdy nevíte, co si myslí a jaký je.


6. NENÁPADNĚ VÁS SHAZUJE


Může to začít opět zcela nevinně, jako to, že naprosto ignoruje vaše úspěchy, neraduje se z nich a vyzdvihuje jen ty své, zatímco vaše chyby vám vmete do tváře, a upozorňuje jen na to negativní, co uděláte, a vše pozitivní ignoruje.


Časem může začít vaše úspěchy vyloženě shazovat a zmenšovat je nebo začne zlehčovat vaše trápení. Může to totiž dělat proto, že vám chce snížit sebevědomí nebo vyzdvihnout sebe na úkor vás. Je dobré, když vám někdo dá konstruktivní kritiku a poukáže i na vaše chyby, ale musí zde být rovnováha, a musí vnímat i to dobré a vaše přednosti. A pokud se chová, jako kdyby na vás nebylo ABSOLUTNĚ NIC, čeho by si mohl vážit, pak není důvod, aby se s vámi bavil, přece.


7. JE VĚČNĚ NEGATIVNÍ


Blbý dny máme všichni, do těžších problémů se můžeme dostat všichni. To je normální. Každý máme někdy blbý období nebo náladu, kdy jsme na zabití. Já tady mluvím o stavu, kdy daná osoba přistupuje ÚPLNĚ ke všemu jen negativně. Vadí mu svit slunce i déšť, čeština i matika, zima i léto, škola i víkend, rodiče, učitelé, celá třída, sousedka, její pes, jejich dítě, vaše oblečení, obědy ve škole…


Takoví lidé vás budou jen táhnout sebou ke dnu a předávat vám svou negativitu. Člověk, kterému nikdy není nic dobré, a nikdy neocení nic, co kdo udělá a ničeho si neváží, není pro váš život dobrý. Protože vás bude jen táhnout ke dnu a šířit svou negativitu, a hlavně se mu nikdy nezavděčíte. Pokud víte, že je zrovna v potížích, je třeba mít s ním trpělivost, ale jinak na věčné negativisty bacha, protože vás dokážou velmi rychle strhnout s sebou.


8. TVRDÍ POKAŽDÉ NĚCO JINÉHO


V pondělí A, v úterý B, ve středu C…a tak dál. Vám řekl něco jiného, něco jiného doma, něco jiného učiteli, a další úplně jiné věci všem vašim kamarádům.
Člověk, který pokaždé tvrdí něco jiného, buď lže, manipuluje s druhými nebo má hodně nejasno sám v sobě. Takový člověk buď nemá svůj názor nebo vám ho nikdy neukáže. A nejspíš vám bude pokaždé tvrdit něco jiného, a vy nebudete nikdy vědět, na čem jste.


9. ZKOUŠÍ, CO SI MŮŽE DOVOLIT


Určitě jsme se všichni setkali s někým, u koho jsme si časem všimli, že zkouší, kam až může zajít. Jednou mu koupíte kafe, pak svačinu, pak půjčíte peníze, které vám dlouho nevracel, tak jste to nechali tak…A vlastně pořád zkouší, co až mu koupíte a jeho žádosti se postupně stupňují.
To samé třeba s prací a se školou, několikrát mu dáte opsat úkol, opsat test…pak přijde žádost, zda mu rovnou neuděláte prezentaci nebo mu ten úkol nezačnete psát vy, zatímco on si skočí na wc nebo do automatu…


Stejně tak třeba se špatným chováním, jednou vám ukřivdí, podruhé se k vám zachová špatně, pak se na vás zbytečně utrhne…a vy to pokaždé odpustíte a jeho chování, které se ale zhoršuje, přejdete.
Zkrátka a dobře jeho žádosti se stupňují, a postupně přidává, a zjišťuje, kam až může zajít, a pokaždé, když něco projde, pak se to posune na vyšší level. Tahle osoba jen zkouší, co všechno si k vám může dovolit, a nejspíš vás bude jen využívat.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.