KagamineRinCZ

Jak jím pro zdraví a sílu + ukázka mých jídel

Zdravá strava není z daleka jen kvůli postavě. Mě osobně pomohla s imunitou, bývala jsem nemocná každé dva tři týdny, každý měsíc antibiotika...furt něco. Teď jsem nemocná tak 3-4x do roka, vyjma náchylnosti k zánětům ledvin, ale na ty trpím z jiného důvodu, a už jsem objevila, co mi dlouhodobě pomáhá...Nicméně zdravá strava mi přinesla hodně benefitů, kromě lepšího zdraví daleko víc energie, lepší nehty a vlasy, větší fyzičku a pomohla mi i s problémy s trávením.

Navíc jsem tanečnice, denně mám náročné tréningy, takže jídlo nějak řešit musím, jinak bych takový zápřah neměla šanci zvládnout. Zvlášť pokud sportujete nebo tancujete na nějaké vyšší úrovni než tak, že si jednou týdně zajdete na basket nebo že si o víkendu vyjedete na kole, měli by jste stravu řešit, aby vaše tělo mohlo podat adekvátní výkon.

Zdravá strava ale opravdu neznamená, že budete jíst jen zelený salát a kuřecí na vodě. Ne. Naopak. Zdravé jídlo může být neskutečně chutné, krásně, barevné a pestré. A kupodivu to nemusí být zase tak drahé. Taky chodím do školy, taky ještě nemám brigádu, rodiče nejsou žádní milionáři, takže těch peněz taky nemám na zbyt, zvlášť v této době, kdy se všechno extrémně stravuje, ale dá se to. 

Podívejte:

 Jarní rolky z Lidlu se zeleninkou, vedle bulgur s tuňákem fazolemi a zeleninou, dole vajíčka na sladko, pomeranč, jablko

   Opět sladká vajíčka s ovocem

  Jarní rolky, dýně na kostičky, sezam semínka


   Salát se zeleninou, fazolemi, olivami a oliváčem

  Ovoce na sváču

   Kuře, zelené fazolky, paprika, kukuřice, zelenina

Samozřejmě to nehrotím do extrému. To také není dobré. Přece jen, život si musíme užít, a kdo by si nechtěl dát v létě zmrzlinu, na Vánoce cukroví nebo si občas zajít na pizzu popř třeba i na KFC, pokud vám to chutná.

Po většinou jím zdravě, ale nemám problém si dát i něco nezdravýho, třeba když dostanu čokoládu, tak jí klidně sežeru :D A právě o víkendu jsem byla na zmrzlině. To je zcela v pořádku, pokud obvykle jíte zdravě, pak se nic nestane, pokud si dáte jednou týdně sladkost nebo si zajdete na mekáč. O tom to je. Aby většinu jídelníčku tvořilo kvalitní jídlo, a pak jste si k tomu dopřáli v rozumném množství to, na co máte chuť. Ať už je to cokoli ;) a pak se vůbec nic nestane

A jak si teda jídlo hlídám?

Já si počítám i kalorie, což ale není nutné. Mě to spíš slouží k tomu, abych jedla dost.

Jinak si hlídám abych...

Měla každý den nějaké ovoce

Ke každému slanému jídlu i nějakou zeleninu

Abych měla minimálně v půlce jídel za den jak sacharidy, tak bílkoviny, tak tuky a vlákninu

Abych v každém jídle kromě ovoce k svačině, pokud ho mám, měla nějakou bílkovinu

Abych jedla pravidelně

A pak je úplně jedno, zda jím ovoce odpoledne nebo dopoledne, zda jako přílohu použiju brambory, rýži nebo pohanku a zda bude ta bílkovina maso, tofu, ryba, vejce, tvaroh nebo jogurt, jestli je zelenina mražená nebo čerstvá. ;) 

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.