KagamineRinCZ

6 mýtů o anorexii

Už víte, že jsem se uzdravila z anorexie ( z velké části). Bohužel jsem během své nemoci i po ní stále narážela na mýty, které o anorexii kolují, a které některým dlouho ničí veškeré možnosti pomoci a k tomu, aby se mohli jít léčit. Mýty kterým věří jak velká část populace, kvůli kterým tyto problémy nejsou brány dostatečně vážně včas, a kterým do dnes věří sem tam i někteří lékaři. Tak si pojďme říct 10 nejčastějších z nich

X LIDÉ S ANOREXIÍ NEJEDÍ NIC

Kdyby nejedli nic, jakože VŮBEC NIC, pak by anorexií nikdo netrpěl roky, ale každý anorektik by to měl za měsíc hotové...Protože kdyby lidé s anorexií nejedli VŮBEC nic, tak za měsíc všichni umřou. A rozhodně se nebudou v anorexii plácat celé měsíce nebo několik let :) 

Lidé s anorexií také něco jedí. Někteří více, někteří méně, jedí samozřejmě méně, než je potřeba, ale rozhodně nikdo nedrží roční kompletní hladovku. Ano, někteří lidé s anorexií nejedí opravdu téměř nic a sní třeba mrkev a jablko denně nebo se pokouší o několikadenní hladovky, a pak jí třeba po dvou třech dnech a opět velmi málo, ale někteří jedí dokonce zdánlivě hodně. Ale málo kalorií. Někteří jedí naopak striktně pravidelně, třeba 5x denně, ale bud strašně malé porce nebo nesmírně málo kalorické potraviny. Někteří se cpou kvantem zeleniny, ale nejedí nic k tomu, ale jejich porce samy o sobě jsou na objem větší, než vaše. Ale i když někdo posnídá jablko, posvačí banán, obědvá bílý jogurt a večer sní zeleninový salát, může to vypadat, že jí, jen drží dietu, ale reálně nemá příjem kalorií o moc vyšší, než vězeň v koncentračním táboře.

X LIDÉ S ANOREXIÍ MUSEJÍ MÍT PODVÁHU A BÝT VYCHRTLÍ

Jasně, když už anorexie trvá opravdu dlouho, z velkou pravěpodobností ten člověk bude mít podváhu a bude vychrtlý, ale nikdo nezhubl 20 kilo za měsíc...A když někdo váží třeba 70 kilo, chce zhubnout a přestane téměř úplně jíst, nebude mít 40 kilo po měsíci...Takový člověk může klidně vážit 60 kilo a mít slušně rozjetou anorexii. Také ne každý rychle hubne. Třeba já hubla hodně pomalu, i když jsem jedla nesmírně málo a furt cvičila. 20 kilo mi trvalo zhubnout přes rok a za prvního půl roku, kdy jsem téměř nejedla, jsem zhubla asi 6 kilo. Anorexii jsem měla už na 55ti kilech, kdy jsem nebyla nijak vyhublá, ale anorexii jsem měla. Navíc někdy se stává, že ten, kdo trpí anorexií, se sem tam hodně přejí, a jak má zpomalený metabolismus, nehubne, a když se sem tam nárazově přejí, přibere.

X ANOREXIE TRÁPÍ JEN MLADÉ SLEČNY

Ano, nejvyšší procento tvoří mladé dívky, ale anorexií mohou trpět i kluci, dospělí muži, dospělé ženy a dokonce malé děti. Nejmladším anorektikům, se kterými jsem se setkala, bylo 11 let a oba to byli kluci, nejstarší byla žena 42 let.

X ANOREKTICI NEJEDÍ KVŮLI VZHLEDU

Možná ze začátku. Ale proAna maniak není to samé, co člověk trpící anorexií. Když jste v anorexii už dlouho, opravdu vám to nepřidá na kráse, vypadají vám vlasy, lámou se nehty, kůže je špatná a suchá, mohou se kazit zuby, jste bledí, někdy i žlutí, když vám začnou selhávat játra a ledviny, máte hluboké pytle pod očima, z vyčerpání špatné držení těla, ztrápený výraz, začnete být hodně chlupatí...To fakt není hezké. O vychrtlosti nemluvě, ale tu ten člověk nevidí. Ale to ostatní ano. Lidé s anorexií, kromě své hubenosti, vidí, jak vypadají, vidí, že jsou unavení, bledí, flekatí, chlupatí a skoro plešatí. Ale strach z přibrání je takový, že s tím ani tak nedokážou nic dělat. V tu chvíli jsou radši oškliví, chlupatí a plešatí, než tlustí...Nejedí proto, že mají z jídla a z přibrání vyvinutou silnou fobii a proto, že jsou na hladu, hubnutí a nejedení závislí jako jiní na drogách. 

X KDYŽ SE JEDNOU NAJÍ NEBO SI DÁ ČOKOLÁDU, JE NA TOM LÉPE

Ne. I člověk s anorexií si s vámi může vyjímečně zajít na pizzu, dát si kus dortu nebo sníst nedělní oběd u babičky. Ale vy už pak nevidíte to, jak kvůli tomu doma brečí, možná si za to ublíží, že je z toho ještě dva týdny v háji a má výčitky, a že jde pak na dvě hodiny běhat a další den jí ještě méně, než obvykle. Oni si to ti lidé občas dovolí nebo to udělají kvůli svým blízkým nebo pro to, aby svou nemoc zamaskovali nebo proto, že už si problém uvědomují a chtějí se alespoň snažit to porazit. Ale pak jsou z toho v háji a dost nebezpečně to kompenzují. To už ale za zavřenými dveřmi nevidíte. Ale to, že si někdo jednou dá pizzu nebo něco sladkýho nebo se s vámi normálně nají neznamená, že je anorexie pryč.

X KDYŽ PŘIBRAL/A, UDRAVIL/A SE

Tak rychlé to není. Přibrat je jedna věc, ale než se uzdraví hlava, bude to trvat mnohem déle. I než se uzdraví fyzicky, potrvá to. To, že přibere na zdravou váhu neznamená, že v ten den je na tom dobře a bude v pořádku. Za A váha ze začátku nebývá reálná a tvoří jí zadržená voda a obsah střev, za B tělu trvá, než se uzdraví. Obvykle 2x tak dlouho, jak dlouho hladověl, bez ohledu na získanou váhu. Než se orgány a vše opraví, bude to trvat déle a opravdu se vše nespraví v den, kdy se ručička váhy zastaví na zdravém čísle. A za C, ne nadarmo se říká, že průměrná doba uzdravování z anorexie je 6 let. I když už má člověk zdravou váhu, pokud dlouho hladověl, může být stále podvyživený a stále může být ohroženo jeho zdraví a bude trvat delší dobu, než se dá skutečně do pořádku. Teprve poté, co má delší dobu REÁLNOU zdravou váhu, se začne tělo opravovat a uzdravovat, a nebude to hned. O psychice nemluvě, ta se bude dávat dohromady ještě déle

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.