KagamineRinCZ

10 tipů pro zdraví

Zdravý životní styl je dnes bohužel spojený hlavně s postavou. A tím, jak vypadáme. Mnoho lidí se stravuje zdravě a cvičí proto, aby vypadali určitým způsobem...Ale vůbec je nezajímá jejich zdraví. Dokonce i když si svým životním stylem člověk zadělá na problémy, jeho hlavní motivací ke změně je právě lepší postava...Jenže to je jen jeden z benefitů.

Zdravější životní styl by měl být praktikován hlavně kvůli zdraví, naší pohodě a tomu, abychom se cítili dobře a plní sil Mě samotné zdravá strava a pohyb hrozně pomohly s imunitou. Předtím jsem bývala nemocná opravdu každé 2-3 týdny. Nonstop na antibiotikách...A teď su nemocná tak 3-4x do roka + možná nějaké to lehčí nachlazení :) Taky mám daleko víc energie, a zvládnu to, co by dříve bylo naprosto nereálné. Také o něco lépe spím, celkově se cítím líp, jsem pružnější, ohebnější, silnější a spokojenější i psychicky. Taky se mi výrazně zlepšilo trávení. A právě proto, že zdravý životní styl s sebou nese tyhle benefity, dám vám 10 jednoduchých tipů pro zdravější život, které zvládne praktikovat každý

1. SPÁNEK JE ZÁKLAD

Bez spaní to nepůjde, spánek je strašně důležitý. Ideální je spát okolo 8 hodin. Samozřejmě někomu bude stačit 6-7. Někdo zase potřebuje těch 9. Ale cca okolo těch 8 hodin bychom měli spát. Důležitá je ale kvalita spánku. Je ideální usínat v temné, vyvětrané místnosti, buď v tichu nebo za poslechu relaxační hudby či nějakého audia, ale je dobré volit něco, kde daná osoba mluví klidným hlasem a stejným tónem, nějaký uřvaný streamer není ideální poslech na usínání. Také je dobré nejít spát hladový, ale ani přecpaný. V ideální případě alespoň chvilku před spaním opustit mobil, pokud to jde +)

2.PRAVIDELNÁ STRAVA

Pravidelnost ve stravování je moc důležitá. Abychom měli v průběhu dne pořád dost energie, a aby tělo nemělo hlad. Je úplně jedno, zda jíte 3x, 4x, 5x nebo 6x denně. Ve finále to nemá žádný vliv na výsledek. Takže jezte tolikrát denně, kolikrát to vyhovuje vám. Klidně 3x větší jídlo, klidně 5x menší porce...Ve výsledku je to jedno. Ale hlavní je nějaká pravidelnost. Nemusí to být na hodinu přesně. Ale je fajn snídat, obědvat, večeřet a popř. svačit každý den v podobný čas, a každé ty 3-5 hodin se najíst. 

3. OVOCE A ZELENINA

Tenhle bod je snad každému jasný. zařadit ovoce a zeleninu každý den je moc důležité. V ideálním případě každý den 2ks ovoce denně a zeleninu ke každému slanému jídlu, ale stačí, když každý den sníte nějaké ovoce a zeleninu. A je úplně jedno jakou, pokud vám   nechutná jabko, no tak jezte banán. Pokud vám nechutná rajče a okurka, tak jezte papriku nebo zelí...Pokud vám zelenina prostě nechutná, zkuste se naučit jí upravit tak, aby vám chutnala. taky jsem kdysi nejedla zeleninu, ale naučila jsem se jí připravit tak, aby mi chutnala.

4. BÍLKOVINY, SACHARIDY, TUKY

Důležité je i rozložení makroživin. To jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Je ideální mít v každém jídle něco z každé této skupiny. V překladu - bílkoviny, to je například maso, vejce, tofu, sója, jogurt, luštěniny, tvaroh, cottage, nějaký sýr, šunka, ryby, tempeh, sacharidy jsou pak pečivo, rýže, brambory, ovesné vločky, pohanka, nudle, ovoce...A je fajn volit zdravé zdroje sacharidů, jako výše zmíněné. Nemusí být vše celozrnné, ale je dobré alespoň něco celozrnného občas zařadit. Zdravé tuky jsou pak třeba avokádo, ořechy, olivy, olivový a řepkový olej, v určité míře klidně i máslo, zase sýry nebo tučnější maso, jako losos a hovězí, vejce - žloutek, tučnější jogurt ( třeba 5%) A důležitá ve stravě je i vláknina. Tu najdeme v luštěninách, celozrnných a žitných produktech, ovoci, zelenině, semínkách a v přílohách jako je bulgur.

5. CHŮZE

Samozřejmě je fajn pravidelně sportovat a pravidelně se hýbat. Jasně, že je super 3-4x týdně cvičit nebo dělat nějaký sport! To je asi všem jasné, že je to super. Ovšem pohyb se dá do života zařadit i jinak. Například chůze. Když  každý den dvě zastávky půjdete pěšky, a když například cestou ze školy půjdete kousek pěšky, udělá vám to dobře. Nebojte se vyrazit na procházku. například, když jdete ven s kamarádkou, neseďte jen v kavárně. Jděte se i projít a pokecat. Do obchodu jděte jednu, dvě zastávky pěšky. A občas použijte schody místo výtahu. 

6. RUTINA

Faktem je, že naše tělo má rádo rutinu, a určitý režim. Nemusíte se nutně chovat jako někdo s OCD :D Ale je fa mít nějaký pravidelní denní režim. V určitý čas dělat určité věci. Například je fajn vstávat a chodit spát v podobnou dobu. Jasně, každý si chce o víkendu někdy přispat. Každý jde občas večer ven a vrátí se pozdě nebo je nějaká akce...Ale pokud v týdnu vstáváte v 6 a chodíte spát v deset, a o víkendu jdete spát v jednu, a vstáváte v jedenáct dopoledne, nikdy to nebude ideální, a vašemu tělu se to moc líbit nebude...Určitá rutina během dne je fajn, a může působit dobře i na vaši psychiku.

7. UMĚT RELAXOVAT 

Naše psychika je důležitá také. A jsme jen lidé, potřebujeme i odpočinek. je důležité naučit se odpočívat. je jedno, zda je pro vás tím odpočinkem procházka, dobrý film, kniha, vana, meditace či nějaká cílená relaxace, posezení u seriálu nebo kreslení. Ale měli by jste se naučit i odpočívat a najít si činnost, u které můžete vypnout a zrelaxovat. Pokud zrovna zažíváte nějaké náročnější období, je moc důležité pečovat i o své duševní zdraví, a je možné vyzkoušet právě ty cílené meditace a relaxace nebo nějaké protahování.

8. DĚLAT SMYSLUPLNÉ VĚCI

Pokračujeme v péči o psychické zdraví. Je důležité mít ze sebe dobrý pocit, a nějakou zdravou sebedůvěru a vážit se sebe sama. K tomu vám může pomoci vědomí, že děláte něco smysluplného. Ať už se budete v něčem sami vzdělávat - zjišťovat si něco o vašem oblíbeném tématu, že budete něco tvořit, kreslit, psát, tančit, zpívat, šít, dělat nehty...cokoli...nebo že budete někomu pomáhat. Ve finále je úplně jedno, jaká činnost to bude, ale měla by vás bavit, naplňovat, a něco vám dávat. A měli by jste mít pocit, že děláte něco, co má smysl, a z čeho máte pak ze sebe dobrý pocit. Pokud celý den jen ležíte a scroluete stránku facebooku nebo prijídíte cizí storiečka na instagramu a píšete na soc.sítě NUDA, NAPIŠ, asi ze sebe mít moc dobrý pocit nebudete...

9. PITNÝ REŽIM

Tohle je stejný základ, jako spánek. Je důležité dost pít. Někomu bohatě stačí ty 2 litry, někdo potřebuje třeba až 4...Taky záleží na počasí a pohybových aktivitách a na výšce a váze...ale měli by jste dostatečně pít, a to vodu. Popř. neslazené čaje. Sladké limonády a coca coly atd. samozřejmě nejsou ideální. Dít si občas energeták nebo sladkou minerálku vás samozřejmě nezabije, ale nemělo by to být často. Popř, můžete volit zero variantu. Je ale fajn naučit se pít vodu. Věřte mi, zvyknete si docela rychle, jen prvních pár dní vám bude ta šťáva chybět. 

10. VDĚK A RADOST

Abychom byli v životě spokojení, musíme chtít být spokojení. A to, jak jsme spokojení, má vliv i na naše zdraví. Je důležité si uvědomit, co je v našem životě dobré. Co považujeme za uatomatiku, ale automatické to rozhodně není! Jako to, že máme kde bydlet, co jíst, že můžeme studovat nebo že máme rodiče, kamarády, sourozence...je fajn se občas zastavit a vnitřně za to poděkovat. 

Je dobré hledat v životě to dobré, co máme. A uvědomovat si to. Dál je fajn umět si občas udělat radost. jen tak. Dovolit si to.A také se učit hledat něco dobrého na sobě. Spíš, než 10 chyb zkuste najít 1 dobrou věc, a té se držet

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.