KagamineRinCZ

LHANÍ VE VZTAHU - proč to nestrpět

Vítejte u dalšího dílu vztahové poradny Mrg. Ing. Rin Kagamine, Ph.D. xD

Dneska si povíme, proč netrpět lži ve vztahu, a to hlavně v začátku, a ani ty malé a nevinné.

Když se s někým seznamujeme, a popř. s ním začínáme chodit, je přirozené, že chceme daného člověka co nejvíc okouzlit a zaujmout, nějak ho přesvědčit, že právě my jsme ti praví, s kým by měl jít do vztahu. 

A tak se může zdát, že nějaké to přehánění nebo malá lež kvůli našemu vylepšení není nic zlého, z čeho bychom si měli dělat starosti.

JENŽE

Ono...jedna malá lež vede ke druhé, a ta ke třetí velké...lži se pak nabalují, a daná osoba jimi začíná řešit všechny problémy.

Příklad z praxe. 

Začala jsem v jednu dobu krátce chodit s klukem, který mi řekl, že byl v New Yorku a v Číně. Později se ukázalo, že do těchto destinací nikdy necestoval. Může se to zdát jako hloupost. No, tak se chtěl udělat trošku zajímavějším, případně chtěl téma k hovoru, mít o něčem zajímavém povyprávět.

Zdá se to jako nepodstatná banalita, která se vztahem ani nesouvisí, nezačala jsem s ním přece chodit proto, že cestuje po světě, že ano...A kdyby to u téhle lži trvale skončilo, nebyla by třeba dělat si starosti, jenže tady to ani omylem neskončilo... Netrvalo dlouho, a těch lží, od těch drobných až po ty závažné

( včetně toho, s kým se kromě mě ještě tahal, kde byl, a co kde dělal), a nakonec přišlo kromě nevěr ještě bití, manipulace a lži doslova o všem a ve všem. Ještě s tím, že svaloval veškerou vinu na mě...

Jistě, ne z každého lháře se musí hned vyklubat násilník a nevěrník...

I tak bych si ale dávala pozor na VŠEKERÉ lži ve vztahu. 

Už jen ten fakt, že se vám chce zalíbit něčím, co není pravda...je tedy dost možné, že ve skutečnosti nemá moc věcí, které by zaujali právě vás...a snaží se to tím skrýt, jenže když tyhle lži vyplavou napovrch, přijde nejen šok a zklamání, ale také se může ukázat pravda - že si s tímhle člověkem vlastně nemáte zase tak moc co říct. 

Pokud používá lži proto, aby se z věcí vykroutil nebo aby tím získal nějaké výhody, je to taky špatně, protože pokud tuhle taktiku volí i v případě banalit, nejspíš jí bude volit i v případě závažnějších situací - tedy bude je spíše řešit lží, překrucováním a vymýšlením si.

Také si může velmi snadno zvyknout na to, že mu lži prochází. Ať už proto, že je těžké je vůbec odhalit, a tak se mu na ně nepřijde, nebo proto, že tyto lži ve vztahu trpíte. Bude zacházet dál a dál, a spoléhat, že se ze všeho dostane lží, a vždy tak dosáhne toho, co chce - protože i když se pravda ukáže, vy to přejdete.

LŽI VE VZTAHU VEDOU JEN K NEDŮVĚŘE A K tomu, že se na partnera nebudete moci spolehnout, a to nebude nikdy dělat dobrotu. Opravdu se chcete u každé maličkosti zastavovat nad tím, zda je to vůbec pravda? A jen očekávat, co se z toho zase vyklube? Tolik nejistoty ve vztahu nemůže fungovat.

Další věc je, že pokud takhle lže vám, nejspíš lže i všem ostatním. A pokud se lží jen snaží přikrášlit se, může se to zdát neškodné, jenže vám tím předestírá neexistující realitu. 

Proto byste neměli v žádném případě ve vztahu trpět lži, a to ani ty malé a neškodné. 

Co dělat v případě, že partnera nebo partnerku přistihnete při lži?

V prvé řadě se nedejte, a dejte partnerovi najevo, že tohle prostě NE. Vysvětlete mu, že vás to mrzí, a že tím ničí důvěru mezi vámi, a že chcete vědět, na čem jste, i kdyby ta pravda nebyla až tak hezká, zajímavá nebo atraktivní, jako lež. 

Ujistěte ho, že ho MÁTE rádi takového, jaký je, a že si nemusí nic vymýšlet, aby byl zajímavý, že vás zajímá i tak.

Taky mu jasně dejte najevo a řekněte, že s lhářem nebudete chtít zůstat. Vysvětlete, že pravda a upřímnost jsou pro vás priority.

Pokud vás má rád, pak to pochopí. Protože když někoho milujete, tak mu, pokud možno, nechcete lhát, je pro vás příjemnější být k sobě navzájem otevření a moct si věřit, vědět, že si můžete říct pravdu.

Stejně tak, pokud někoho máte rádi vy, nechcete, aby vám lhal. 

Lhát chce jen ten, který to z nějakého důvodu potřebuje. Tedy...možná není takový, jaký se dělá nebo podstatné věci zamlčel, a teď je musí tutlat, protože ví, že by mohly vézt k rozchodu. Jenže to, co se zamete pod koberec, stále existuje, a někde tady je. 

Suma sumárum, lži ve vztahu jsou velký problém, a to i ty malé a zdánlivě neškodné. Nepřecházejte je, a nedělejte, že se to nestalo, protože to, co je dnes vymyšlený výlet do Ameriky, může být zítra něco daleko vážnějšího.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.