Gallifreyské noviny

Vesmírný svět - Whoniverse - Doctor who

Chcete vědět, co se skrývá pod názvem mého článku? Spousta lidí mi píše, že potřebují seriál vysvětlit, tak tady to je.

Neukamenujte mě, že zním jako šílenec, tak to prostě je a špatně se to vysvětluje.


Všechno to začalo 23. listopadu roku 1963, kdy byl odvysílán první díl tohoto seriálu na britské televizní stanici BBC. Samozřejmě ještě v černobílé verzi. Tehdy se v roli mimozemšťana, posledního z rasy Timelordů (neboli Pánů času), který si prostě a jednoduše říká Doctor (není to jeho pravé jméno, své jméno timelordi prozrazují jen opravdu nejbližším. Jméno, které si timelordi vyberou je takový jejich slib), objevil William Hartnell. Ten od doby, kdy celá jeho rasa, až na něj, vymřela během časové války, cestuje skrz prostor a čas ve své vesmírné lodi.


TARDIS (Times And Relative Dimension In Space). A už tady se opět ukazuje anglická nátura, protože tato vesmírná loď není rozhodně taková, jakou byste ji čekali. Ne, opravdu nemá křídla, opravdu nemá kokpit.. Nic takového. Tahle vypadá prostě a jednoduše jako modrá anglická policejní budka. Ale nenechte se zmást, ona totiž možná vypadá TARDIS malá, ovšem má jednu zvláštnost. Zevnitř je větší! No ano. A ať už vypadá jakkoliv zaostale, věřte tomu, nebo ne, technologie, která se v ní skrývá, dalece přesahuje naše chápání. Uvnitř naleznete hlavní místnost s řídicí konzolí a válcem uprostřed. Z ní vedou chodby k dalším místnostem.


A co zbraně? Doctor si na ně nikdy extra nepotrpěl, ale co rozhodně neustále nosí s sebou, je jedna velice zvláštní věcička. Sonický šroubovák. Co to vlastně je, nikdo přesně neví. Jediné, co o něm mohu říci je, že rozhodně není vhodný na šroubování, ale každopádně je velmi dobrý v odemykání čehokoli. A nefunguje na dřevo.


A to je vše co potřebujete zásadního vědět.

 

Jednotlivé díly seriálu pak vyprávějí příběhy o Doctorvých cestách, které podniká na všechna možná místa, ve všech možných dobách. Sem tam takto cestuje sám, ale často má s sebou někoho, kdo stojí při něm. Většinou nějakou postavu, mužskou, či ženskou, společníka (společnici), kterou „sebere“ někde po cestě. Těch se vystřídalo mnoho. Já vím, možná to vypadá fádně, ale rozhodně není. Tento seriál totiž spojuje několik základních prvků, které mi jsou více než blízké. Především samozřejmě dobře zpracované mimozemské světy a bytosti, nabité a napínavé příběhy, které se neopakují. V každém najdete něco nového. A pak, v neposlední řadě, britský suchý humor, který já tak ráda. No nepřipadá vám to jako geniální kombinace? Mně ano. Je to sice sci-fi seriál, ale sci-fi seriál s velice zvláštní a neotřelou atmosférou, kterou najdete málokde. Seriál vybízí k rasové toleranci, kdy se Doctor snaží vyřešit různé problémy. 


Sám Doctor o sobě je dost záhadná osoba. Prožil si časovou válku, má velmi složitý charakter a s každou regenerací se jeho osobnost mění. Může se vám zdát hodný jako anděl, kouknete mu do očí a vy vidíte démona plného zlosti a nenávisti.


Jak říkám. Je složité to vůbec vysvětlit a neznít jako by vám hráblo, ale každému ten seriál doporučuji, ukáže vám to krásy světa a vesmíru





Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.