Girl Power
Hra - Girl Power
Video se načítá
Brownies
Hra - Brownies
Video se načítá
Motor Madness
Hra - Motor Madness
Video se načítá
Horse Grooming 2
Hra - Horse Grooming 2
Video se načítá
Frozen Couples Selfie Battle
Hra - Frozen Couples Selfie Battle
Video se načítá
Pimp my Horse
Hra - Pimp my Horse
Video se načítá
Operetta Monster High
Hra - Operetta Monster High
Video se načítá
Pet Soccer
Hra - Pet Soccer
Video se načítá
Monkey Go Happy 2
Hra - Monkey Go Happy 2
Video se načítá
Bart Simpson Saw Game
Hra - Bart Simpson Saw Game
Video se načítá
 

Dia Express

MYSLIVOST

   Zdravím, tento článek mi dost zabrat, takže prosím čti až do konce. / lovení, zabíjení zvířat?! ne,, já vám tu hodlám říct něco o MYSLIVOSTI.

O myslivosti čtu knížku (převážný zdroj informací). Dokonce i žiji v "myslivecké rodině", takže si tady nic neidealizuji.

  • MYSLIVOST
  •    Pod tímto pojmem si většina lidí vybaví pouze střílení zvířat- lovectví. To je sice součástí, ale není to zdaleka vše.
  •    Co je to tedy ta myslivost? Definice by zněla něco jako " Hospodaření s divoce žijícími lovnými zvířaty- zvěří.", takže to obnáší spoustu věcí- např. sledování ochrany i lovu zvěře a jednoduše hospodařeni se zvěří v souladu mysliveckých zákonů.
  •    Slova myslivost, myslivec se začali objevovat už někdy ve středověku od slova mysliti, protože tehdejší lovec musel dobře myslet, aby byl lov úspěšný.
  •    Co takový myslivec musí znát? Jelikož se skoro vše motá okolo zvířat, musejí o nich být dobře obeznámeni, takže se učí (absolventi mysliveckých zkoušek) mysliveckou zoologii, péče o zvěř, ochranu, nemoci zvěře, střelectví, stopařství,  kynologie atd. Nezbytnou součástí jsou také různé zákony a právní normy, které se mohou dost často měnit, takže nestřílí na všechno, co uvidí.
  •    Co to přináší lidem? Tak asi každého napadne, že zvíře je "hlavně" na maso. U zvěřiny (= maso ze zvěře) je zpravidla menší obsah tuků než u jiných mas. Zvěřina také obsahuje více vitamínu C a má i vyšší obsah bílkovin, ty jsou pro lidskou výživu nejlepší, protože se dají celé strávit. Např. srnčí zvěřina má 22% stravitelných bílkovin. (vepřové 20% a kapr jen 14%). Lidem také zvěřina více chutná a to díky vysoké aromatičnosti. Maso, ale není jediným využitím ulovené zvěře. Je tu také kůže a srst, takže např. kloboučnický průmysl, také výroba různých štětečků a další.
  •    Většina myslivců jsou jen členy mysliveckých spolků, takže se myslivosti věnují zcela dobrovolně. ( Někdo se tím samozřejmě může živit, ale to spíše někdo pracující v kanceláři, ne ten, kdo v noci sedí na posedu.) Jak si teda já představuji správného myslivce? Má znalosti o zoologii i celkové o přírodě, s duchem lesa <3. Milující přírodu a samozřejmě, aby si vážil svých úlovků a byl za ně vděčný. Správné myslivce, prostě dovede potěšit spatřit zvěř ve volné přírodě a stará se o přírodu jako o svoje zázemí. :)
  •    Na závěr, co jsem tímto článkem chtěla říct. Nezaměňujte myslivost s lovectvím. Myslivci toho vědí o přírodě dost a dále si obzory rozšiřují. Ochrana přírody je taky jejich velkou, nezbytnou součástí. Věřím, že jste mohli s myslivci mít i nějaké negativní zkušenosti, špatné chování se najde všude. :/

  • + BONUS 
  •  malá zajímavost, kterou jsem se dočetla k té knížce. "Dnešní myslivci zaměňují stále více pušky za fotografické přístroje, aby si ze života zvěře pořídili záběry trvalé hodnoty" .
  • Přesně takto to tam stojí a má vlastní zkušenost! Mou zbraní je fotoaparát. :D
  • BTW moje vlastní fotka :D takhle se mi podařilo je vyfotit, když jsem byla se strejdou na posedu. :D

Tak, jak jsi předtím viděl myslivost a jak ji vidíš teď? Pohnula jsem s tvým názorem? Vážně jsem zvědavá... ;)

Komentáře

Cácorka(Panic! At The Disco)

To je super! Myslivosti se taky věnuji, a chodím na myslivecký kroužek už od druhé třídy (teď jsem v sedmý) a jen tak mimochodem...znáš soutěž Zlatá Srnčí Trofej? No, prý je to po krajích po celé české republice, a já se letos účastnila po čtvrté. Je to o myslivosti, a jsou tam tři části- střílení ze vzduchovky, poznavacka, test.
Jen takový tipsmajl

CácorkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.