Zajímavost

O koních

Koně wow

Články o koních
Koně patří do čeledi lichokopytníků. Jsou to savci na vysokých nohách, kteří našlapují jenom na špičku středních prstů. Jsou to rychlí a vytrvalí běžci, kteří obývají především pouště a stepi. Pohybují se krokem, klusem nebo cvalem. Když cválají, při každém skoku mají na zlomek sekundy všechna čtyři kopyta ve vzduchu. Nejrychlejší dostihoví koně cválají na kratší vzdálenost rychlostí více než 65 km/h. Všechny divoké druhy mají kolmo stojící hřívu a tmavý úhořovitý pruh na hřbetě. Živí se trávou, ale za špatných podmínek žerou i listí a výhonky dřevin. Na rozdíl od přežvýkavců je jejich nedělený žaludek poměrně malý.
Doba rozmnožování není omezena na určité roční období. Hřebci bojují o klisnu tak, že se obcházejí, honí, koušou a kopou. Poražený hřebec prchne. Jestliže to v zajetí není možné, může dojít i ke smrtelným zraněním. Doba březosti trvá asi 11 měsíců (50 týdnů). Na svět přichází většinou jen jedno hříbě. Když se má hříbě narodit, vyhledává klisna samotu: rodí zpravidla v noci a bez cizí pomoci. Záhy po porodu vstává: hříbě potřebuje očistit od plodových obalů a vod - matka ho tedy olíže, tím mládě očistí a masáží rozproudí jeho krevní oběh. Hříbátko vstává do hodiny po porodu. K prvnímu kroku mu někdy pomůže klisna - postrčí ho nosem k vemínku plnému mléka. Hříbě za den vypije 15-20 litrů mateřského mléka, ale saje po malých dávkách, aby mu nevadilo v pohybu.
U koní je sociální péče o tělo, přičemž se koně vzájemně škrábou zuby na krku, hrudi a plecích. Zrak, sluch a čich jsou vyvinuty dobře. Zrak slouží koni pro zevrubnou orientaci: oči jsou posazeny tak, aby viděl do stran a z velké části i dozadu. Obsáhne tak široké pole - téměř tři sta šedesáti stupňové panoráma. Koňské oči mají většinou temně hnědou barvu, setkáváme se však i s okem světlehnědým, šedomodrým, u světlých koní a u albínů se vyskytuje i oko červené. Jejich oči jsou hluboké a výrazné, odrážejí povahové rysy, nálady, stavy i proměny. Ani uši nemají všichni koně stejné. Pohyblivé uši jsou pro koně též důležitým signálním dorozumívacím prostředkem - podle jejich polohy lze soudit, v jakém je kůň rozpoložení a k čemu se chystá. Vnímá na velikou vzdálenost i tiché šelesty. Podle počtu, velikosti a opotřebení zubů dokáží odborníci poznat věk koně. Čich - nejdůležitější smysl koní, zaznamenává pachy či vůně na vzdálenost několika desítek metrů. Pokud kůň může, snaží se pohybovat proti větru, aby mohl nasávat důležité pachové stopy. Čichem se orientuje ve tmě, v mlze a v hustém lese. Čich koně varuje před ohrožením a je pro orientaci koně i pro vzájemné dorozumívání nesmírně důležitý.
Lidský život je třikrát delší než život koně. Osmnáctiletý člověk dosahuje dospělosti - osmnáctiletí kůň už se sklání ke stáří. Kůň se průměrně dožije 20-25 let. Jen ve výjimečných případech dosáhne i čtyřicítky.
Kostra je mimořádně účelná, pevná a odolná. Skládá se z 252 kostí. Ocas - hustý svazek tvrdých a ostrých žíní slouží koni při skoku a cvalu jako "kormidlo", v klidu k odhánění dotěrného hmyzu. Žíně rostou jako vlasy, ocas se prodlužuje a houstne. Kupírování už se dnes dělá jen u těžkých koní.
Soužití ve stádě určuje dodnes jejich chování - koně jsou typicky společenská, stádová zvířata, svůj stádový pud dědí, je jim hluboce vrozen a nedá se ničím podstatně ovlivnit. Domestikace, soužití s člověkem a tedy zajištěný život v bezpečných stájích mnohé změnily (např. temperament koní), instinktivní chování však nikoli. K domestikaci došlo nejprve ve stepních oblastech Asie, později i na evropském území. První písemné zmínky o koni, jakožto běžném domácím a chovném zvířeti, se dochovaly v Mezopotámii a ve starých čínských záznamech z údobí kolem 3500 let př.n.l..
________________________________________________________________________

Kdysi, když ještě nebyla auta, tak se všechno převáželo koňskými povozy. Jako je dnes „Autodoprava“, dříve bylo „Povoznictví“. A aby se těm koňům a kočím dobře šlo, tak se podle cest a silnic sázely aleje stromů a koně měli v létě stín a ani vítr tolik nefoukal, jak ho ty stromy zadržely a v zimě nebyly díky stromům a keřům zaváté silnice sněhem. A bylo i nějaké ovoce na občerstvení a v příkopě u cesty se pod stromy koně napásly a vozka si ve stínu odpočinul. A stromy podle cest poskytly i úkryt a domov ptákům. A krajina byla krásná a vzduch čistý vlahý.
Každý kdo jede na koni na vyjížďku má rád kolem sebe krásnou čistou přírodu. A proto by měl být každý koňák i dobrým pozorovatelem a ochráncem toho, co kolem nás je, roste, běhá a zpívá. Je i v zájmu vašich koní, aby se nenapili otrávené vody, aby si mohli odpočinout ve stínu stromů a napást se zdravé trávy.
Každý koňák by měl chránit pro sebe a koně stromy, které rychle mizí z volné krajiny, všímat si kde kdo co vypouští do vody, kde jak postřikují, a ptát se, proč jsou vyřezané ty krásné keře, pokácené ty stromy a zabetonovaný krásný trávník. Většinou je to jen pro něčí peníze, ale už nové koře a stromy nikdo nevysazuje. Chraňme si přírodu, aby bylo kam s koňmi jezdit, a aby bylo trochu stínu i pro naše koně…
________________________________________________________________________
6 000 let staré nálezy zbytků uzdy a stopy po uzdění na zubech koní pocházejí ze stepí v povodí Dněpru a ze stejné doby pocházejí i nálezy z Mongolska.
3000 let př.n.l. (tj 5000 let) se kočovníci z východních stepí začínají spojovat a jak rostou stáda jejich koní, roste i potřeba nových pastvin pro ně a proto napadají už na koních okolní usedlé národy a berou jim násilím i výrobky, které sami nevyrábějí, ale potřebují, např. sůl, kovy…
Z roku 2500 let př.n.l.( 4500 let) pochází kresba válečných vozů s plnými koly ze Sumerského města Uru, ale z této doby už pocházejí nálezy kol s loukotěmi. Egypťané měli válečné vozy kolem r. 1600 př.n.l. a Číňané někdy kolem r. 1300 př.n.letopočtem, tj.před 3300 lety. První vozy tažené koňmi byly dvoukolové a jako dopravní prostředek se zachovaly a byly používány ve vojenských akcích i v denním životě ještě v antickém Řecku a Římě.
Z roku 1360 př.n.l. (3360 let) je na egyptském reliéfu vidět, že už se užívalo složité uzdění koní. První udidla byla ze dřeva, kosti nebo rohoviny. Novější pak bronzová.
1.příručka chovu koní, která se zachovala do dnešních dnů vypracovali Chetité někdy kolem roku 1360 př.n.l. (před 3365 lety) Napsal ji Kikkuliš z Mitanni a už tehdy doporučoval jako krmivo obrok, vojtěšku, řezanku a dávkování krmiva podle intenzity výcviku s cílem dosáhnout co největší výkon a kondici.
1.největší doložené použití válečných vozů je z roku 1286 př.n.l. kdy se odehrála velká bitva u Kadeše. Stáli proti sobě vojska dvou největších říší té doby - Egypťané a Chetité. Na Egyptské straně bylo 3500 válečných vozů tažených koňmi a na Chetitské straně 2500 vozů. Chetité kromě vozů použili také jízdu. Jejich vozy měli tříčlennou posádku – vozataje, štítonoše a lučišníka nebo kopiníka. Bitva skončila příměřím. Chetitská říše postupně upadala a na jejích troskách vznikla Asyrská říše.
600.let př.n.l. vznikla Perská říše, největší říše východu té doby. Její úspěch je připisován silným a mohutným koním NISEJSKÝM koním, kteří měli převahu nad koňmi Babyloňanů a Asyřanů. Nisejští koně pocházeli z hor severozápadního Iránu. Koně v Persii sloužili už i k dostihům, (je doklad o trati dlouhé 11 km), a i ke hře, z níž asi vzniklo pólo.. Byli také odváděni provincií, tj.z dobytých území, jako daň perskému králi. Například Médská provincie odváděla 50 tisíc koní ročně, Arménie 20 tisíc koní ročně, Kilikie 1 bílého koně každý den, a to v té době byl bílý kůň veliká vzácnost.
500 let př.n.l.vytvořili Peršané první síť poštovních stanic, vzdálených od sebe den jízdy na koni a v té době se ještě nepoužívalo sedlo a třmeny. Chudáci jezdci. Perskou říši ohrožovali kočovní jezdci Skytové a Parthové, což byli vynikající jezdci, kteří se jen těžko odhodlávali k pěší chůzi a když už, tak jen na krátkou chvilku. Jejich specialitou v boji byla střelba z luku dozadu za jízdy, tzv. „ Parthský šíp „ Vláda Persie skončila 300 let př.n.l. dobytím Persie řeckým vojevůdcem Alexandrem Makedonským o kterém píšu na jiném místě

Komentáře

josefaVIP(Žijeme hudbou ^.^)

vrníšek: A co já s tím ? Jedenáctiletý děcko tohle nemůže prostě napsat. Ani neumíš dát reagovat a píšeš to libovolně do zpráv -_- A pokud si myslíš že s námi tu můžeš takhle vyjebávat tak se mýlíš. Tipuji tě tak na 6 třídu kde jste se nemohly hned tak na začátku v dějepisu učit Egypt a o válce u Kadaše. Tak drž pysk ! Na takovéhle nány jako jsi ty nemám náladu protože já narozdíl od tebe jsem na nějaké úrovni -_-

josefaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

josefaVIP(Žijeme hudbou ^.^)

Nudný, až moc dlouhý článek který si ani nepsala ty protože podle tvého profilu ti je 10 a tento článek vypadá jako kdyby to byla práce středoškoláka takže .....
kopírovat z internetu se nevyplácí

josefaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.