My new room christmas edition
Hra - My new room christmas edition
Video se načítá
Mine Blocks
Hra - Mine Blocks
Video se načítá
Nail Makeover Time
Hra - Nail Makeover Time
Video se načítá
Amusix Violin
Hra - Amusix Violin
Video se načítá
Winx Club Bubbles
Hra - Winx Club Bubbles
Video se načítá
Snip and Style Salon
Hra - Snip and Style Salon
Video se načítá
Frogtastic 2
Hra - Frogtastic 2
Video se načítá
Monkey Go Happy Marathon 4
Hra - Monkey Go Happy Marathon 4
Video se načítá
Barbie Ever after High Spa
Hra - Barbie Ever after High Spa
Video se načítá
HM Love Mix
Hra - HM Love Mix
Video se načítá
The Illusionists Dream
Hra - The Illusionists Dream
Video se načítá
Barbie Goes Horse Riding
Hra - Barbie Goes Horse Riding
Video se načítá
Mars Miner
Hra - Mars Miner
Video se načítá
Ferrari at McDrive
Hra - Ferrari at McDrive
Video se načítá
 

Větviččin zelený blog

@Původ a význam jmen - březen (nejsou v magazínu)

AHoj l-l-l-l-ladies!

Vítám vás tady u dalšího dílu původu jmen. Pro březen tady nemám moc klučičích jmen (Eduard a Quido), ale mám tu některá opomenutá dívčí jména - Anežku, Stelu, Gabrielu, Františku, Idu a Soňu. 

Snad se tu najdete! :)



Anežka

Svůj význam odvozuje z řeckého ,,hagnos, hagné'' znamenající ,,nevinná'' nebo ,,čistá''. Jedná se o tradiční křesťanské jméno. Anežka je česká obdoba latinského Agnes.


Stela

Stela nebo také Stella pochází z latiny. Souvisí s řeckým ,,aster'' znamenající ,,hvězda''. Původ je odvozován od latinského jména Stella - hvězda.


Gabriela

Již jméno označí jeho nositelku jako silnou ženu. Stejně jako u jejího mužského protějšku Gabriela má jméno hebrejský původ - pochází ze dvou hebrejských slov - ,,gavrí'' (silný můž) a ,,él'' (Bůh). Překládá se tedy jako ,,Bůh je má síla'' nebo ,,hrdina boží''.


Františka

Má stejný význam jako její mužský protějšek - František. Jedná se vlastně o českou verzi italského Francesco, které se překládá jako ,,malý Francouz''. Objevuje se i druhá teorie o významu tohoto jména - ta Františka (Františku) spojuje s německým Frank, v překladu ,,svobodný muž''


Ida

Toto krátké jméno může mít dva původy - severský nebo německý. Severský původ jej spojuje se skandinávským ,,íd'' (čin). Překlad by tedy byl něco jako ,,žena činu, činná'' nebo ,,činorodá''. Podle německého původu by jméno mělo vztah k staroněmeckému ,,itis'' překládající se jednoduše jako ,,žena''.


Soňa

I když jméno pochází z Ruska, jeho původ je v řečtině. Původní řeckého Sophia se překládá jako ,,moudrá''. Ovšem jde přeložit i z hindského jazyka jako ,,zlatá''. Takže si stačí vybrat :D


Eduard

Je odvozeninou anglického Edward, jehož původ můžeme hledat ve staroangličtině - Éadweart. Éadweart se skládá ze slov ,,éad''(štěstí, bohatství, moc) a ,,weart'' (strážce). Eduarda tedy po překladu můžeme označovat jako ,,strážce štěstí'' nebo ,,bohatého strážce''.


Kvido

(nebo také Quido) má starogermánský původ. To by vycházelo ze starogermánského jména Wido - ,,lesní muž'' či ,,muž z lesa''. Ten se jeví jako nejpravděpodobnější. Další teorie říkají, že pochází z angličtiny (,,guide'' - průvodce, vůdce) či že má latinský původ (,,vitus'' - živý, veselý).



Ano, tenhle díl je dost daleko od minulých. Je to z důvodu, jež si můžete přečíst v TOMHLE mém článku. 

Doufám, že se líbilo. Budu samozřejmě moc ráda když si můj blog dáte do oblíbených, nebo mi dáte + či komentář, ať vím, jestli v tehle článkách pokračovat, nebo je to jenom ztráta času kterou nikdo nečte. Mějte se fanfárově! (ano, je to z Kouzelné školky)


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.