Crazy Dentist
Hra - Crazy Dentist
Video se načítá
Design Your Shoes
Hra - Design Your Shoes
Video se načítá
Hannah Montana Fun Makeover
Hra - Hannah Montana Fun Makeover
Video se načítá
Chibi Maker
Hra - Chibi Maker
Video se načítá
Royal Wedding
Hra - Royal Wedding
Video se načítá
Elsa Christmas Spa Bath
Hra - Elsa Christmas Spa Bath
Video se načítá
 

The SoundKnight Blog

Víš co je to Depresse?

Už mě trochu štve jak si lidi pletou depressi a smutek. Depresse je nemoc. Mentální nemoc. 

Několik mýtů o depressi a časté chyby při komunikaci s nemocným:

"Ale prosimtě, co by děti v Africe dali za to co máš ty. Nebuď sobecká, máš toho dost!"

    Člověk nemusí mít depressi jen kvůli nedostatku věcí. Někteří dokonce chtějí méně, nebo prostě nejsou ve svém životě šťastní. Zkrátka prostě nepociťují tu radostnou náplň života.


"No jasně, chceš jen přitáhnout pozornost. Nech toho, je to trapný!" 

    Občas může být chování trochu přehnané, ale to čistě proto že je osoba rozrušená a některé až hysterické projevy slouží jako volání o pomoc.


"Ty sis něco udělala? Ježiši, nebuď takovej Emař!"

    Někomu to prostě pomáha, ikdyž to rozhodně není dobrá věc. Osobu s depressí neurážejte, ani jako vtip, akorát jí to ublíží. (Tím nemyslím nic zlého proti Emo stylu. Jen je, alespoň v mém okolí, často zaměňován s depressí.


"Si za to můžeš sám/a, když si budeš vsugerovávat že máš depku, no tak ji mít budeš!"

    Pochopitelně i vlastní úhel pohledu depressi prohlubuje/zlepšuje, ale narovinu, kdo by chtěl mít depressi? Pokud jste to někdy zažili, víte že to není nic příjemného. Depresse má nějaký bod zvniku, každý je jinak citliví a to se zkrátka neovlivní. Např BAP (Bipolární afektivní porucha) je nemoc, kterou často vyvolání nějaký bod zlomu, stejně je to u depresse. Bod může být i na první pohled nevýrazný (Např. Smrt někoho blízkého, Ztráta zaměstnání, zklamání, či ty méně výrazné jako např. smrt domácího mazlíčka kterého okolí vnímá "jen" jako domácí zvíře, tajná nepotětovaná láska, nezdařilost ve zkoušce atd.)

A teď ty mýty:

Depresse je vždycky jednoorázová/dlouhodobá - LEŽ!

    Depku můžete mít klidně měsíc, pak tejden klid a najednou odpoledne, máte zas náladu bodu mrazu až do dalšího dne. Dobra trvání je naprosto individuální.


Depku má občas každý - LEŽ!

    Opravdová depka fakt není ten případ kdy si chceš koupi tričko, ale tvoje velikost je vyprodaná a tak máš pokaženou náladu. Depresse je opravdu stav beznaděje, utrpení a strachu.



A jak se tedy chovat?

Pokud znáš někoho s depressí, neurážej ho, nezlob se na něj když bude protivný a smutný. Ani jeho situaci nezlehčuj. Ale zase když takového člověka někam bereš, nemusí mít fosforovou vestu s nápisem "POZOR, PROCHÁZÍ ČLOVĚK S DEPRESSÍ!" 


Doufám že jsem se vyjádřila jasně a přeji poklidný den bez depresí ;)






Komentáře

SelenaGVIP(Bradavice)

Hezky napsané. Někteří lidé ale bohužel nechápou, že někdo jiný depresi může mít, protože oni jsou pořád šťastní a ani jim nedochází, jak se ten člověk může cítit : /

SelenaGTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Zaprvé, proč píšeš ,,depresse"? V životě jsem neviděla nikde napsaný tenhle patvar, tak by mě zajímalo odkuď ho máš...

Zadruhé, deprese nemá každý, to souhlasím, ale v mírném stupni je zažije/zažila většina populace. I když o tom mnozí ani neví, což souvisí s neznalostí lidí. Musíme rozlišovat mezi neexistencí a neznalostí.

A poslední bod. Nebývají jednorázové nebo dlouhodobé deprese - zase souhlasím, ale to co tam píšeš je blbost. Většinou se objeví párkrát do roka a trvá max. týden. Ale ano je to individuální.

Neber tenhle komentář špatně. O psychické poruchy jsem se okrajově zajímala. Občas jsem četla i rozhovory s lidmi, kteří tím trpí. Takže nejsem až tak neznalá...

Butterfly340To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Chan

Butterfly340: Omlouvám se za tvar depresse. Ačkoliv jsem z česka, doma mluvím česky, ale když píšu tak většinu věcí anglicky, takže slovo Depression (Dá se to poznat i podle uvozovek). A v tomto článku jsem se chtěla spíš vyjádřit ne k tzv. Depce, ale fakt depresi (Snad už to píšu dobřesmajl ) jednu dvě jsem už zažila a celkově se o to trochu okrajově zajímám. A prostě mě trochu rozčiluje takový to zaměňování blbé nálady když má např. holka svoje dny, nebo když se někdo rozejde ze vzathu co trval 2 týdny atd. prostě sem myslela takovou tu depresi když člověk fakt trpí a nemá absolutně žádnou naději. Moc děkuju za komentář, neumím se moc dobře vyjadřovat smajl

ChanTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.