Pony Creator
Hra - Pony Creator
Video se načítá
 

The Darkness

Oktáva...

AHOJ!

Je tomu už skoro osm let, co jsem nastoupila na gymnázium. Osm let v jedné třídě, říkáte si, to musíš mít zážitků, tolik společných let...

Upřímně? Těším se až z gymplu vypadnu. Osm let v jednom kolektivu je na mě moc. Čím jsem starší, tím víc začínám svoji třídu vnímat jako cizince. Možná to bude i tím, že jsem si s nikým z nich nikdy moc nerozumněla a utíkala do světa knížek a seriálů. Ale tohle všechno jsem si uvědomila až teď.

Všichni řeší maturitní ples, řeší šaty a účesy. Já jsem původně ani neměla v plánu na něj jít, protože, kdo by stál o bandu ožralých spolužáků, že? Stužkovák mi stačil.Všichni řeší šaty na ples, já to vyřešila za hodinu a utratila celkem patnáct set. Nejsem fanouškem společenských akcí, nikdy jsem nebyla, možná proto nemám kamarády? Samota vás nikdy nezklame.

Když za mnou přišla jedna holka ze třídy a ptala se mě na můj názor, co se týče našeho kolektivu, nebyla jsem schopna ji odpovědět, tak jsem jí odpověděla, že mi to je jedno. A je. Přišla jsem za vzděláním, stejně jako oni. Byli jsme dáni dohromady jako skupina lidí stejné věkové kategorie, jež prošli nějakou selekcí, nebyli jsme zkomponovaní na základě přátelství. Jak jsem již řekla, pořád stejní lidé, osm let s nimi v jedné třídě. Je to unavující.

Možná to zní jako, že nemám svoji třídu ráda, ale to není pravda. Moje třída mi je úplně ukradená. Je sice pravda, že v kolektivu je pár jedinců, se kterými dokážu najít nějakou řeč, ale kamarádi nejsme. Tedy, oni si myslí, že jsme, ale spíš se spolu bavíme, protože se vidíme den co den a až tehnle ústav opustíme a rozutečeme se po světě, sotva si já na ně vzpomenu nebo oni na vzpomenou na mě.

Střední škola není to, co nám ukazují v amerických filmech. To je jen utopie. Bohužel já byla ta, která té utopii věřila. Jsem naivní. Střední je dřina, člověk si musí své místo zasloužit a někdy se vzdát i svých koníčků, aby se mohl škole věnovat. Možná to tak vidím jenom já, ale třeba se najde nějaký jedinec, který to vidí stejně.

Mám před sebou jeden velký cíl, a tím je maturita. Řeknete si, že to není zase tak těžké? Možná není, ale já si sebe nedážu představit, jak sedím před zkušební komisí a vyprávím třeba o chemických vazbách, natož si samu sebe představit na výšce.

A když se mě někdo zeptá na můj výběr vysoké? Odpovím jim, nějakou VŠ, ale v duchu si říkám, zda je to opravdu zajímá nebo se ptají jen pro formu, aby nestál hovor. Tahle otázka mě už unavuje. Stejně všichni koukají, jaké by z toho oni mohli mít benefity, ne, jestli bych to opravdu chtěla studovat.

Když na to tak koukám, možná je tehle článek trochu pesimistický, ale taková už jsem. Cítí se někdo ve své třídě podobně?


Komentáře

Fany7777777VIP(AHS)

Já taky nejsem zrovna moc společenský člověk, ale vím, že je dobré mít kamarády. Na základce jsem měla dvě dobré kamarádky, jsou to dvojčatasmajl, jedna z nich je taková moje nejlepší pořád. I když jsem ji od konce školy neviděla, jenom si píšem. Jeden z důvodů je, že je na intru.
Každopádně jsem teď v září šla do prváku na gymplu. Po devíti letech strávených v jedné třídě, na kterou jsem si zvykla, to bylo pro mě hrozné. Hodili mě do třídy plné 29 cizích lidísmajl. Adapťák to trochu zlepšil, ale tam jsem se spíš skamarádila s holkama ze všeobecného. Abyste to pochopili, v naší třídě je 30 lidí, ale polovina jsou všeobecní (13 holek a 2 kluci) a druhá polovina techničtí (5 holek a 10 kluků), já jsem v technickém. Něco se učíme společně, ale většinou jsme rozdělení. Takže kamárady z mojí skupiny jsem si našla až časem. Ale musím říct, že mi přijde, že jsme dobrý kolektiv. Když to i srovnám s tím, co jsem slyšela o ‘béčku’ nebo o veřce (veřejnosprávní činnost). Taky se teď více kamarádím s kluky. Zaprvé tvoří většinu naší půlkysmajl a zadruhé mi přijdou fajnsmajl. Na základce jsem s kluky měla takový normální vztah. Když jsem byla malá, tak jsem se s nima hodně kamarádila, ale čím jsem byla starší, tak mě to nějak přešlo. V 8. a 9. třídě jsem jim hlavně dávala opisovat úkoly a to bylo většinou vše.
No, teď se prostě v nové třídě cítím fajn a nějaké kamarády jsem si našla, hlavně po našem skvělém výletu na Sluníčkosmajl a po sauněsmajl. Skvělé zážitkysmajl.
Koukám, že jsem tu napsala pěknou slohovkusmajl.

Fany7777777To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Ani nevíš, jak moc s tebou souhlasímsmajl

Jsem teď v prváku, na gymplu, a cítím to velmi podobně. S těmi lidmi si prostě nemám, co říct... Bavím se hlavně se dvěma holkama, které přišly ze stejné školy, jen z jiné třídy. Máme společné kamarády a známé, takže jednak spolu hlavně vzpomínáme na „staré dobré časy", jednak probíráme nejnovější
drbysmajl Pak se občas bavím i s jinými lidmi, jenže... Na můj vkus jsou až moc společenští, navíc jsou z vesnic, které ani neznám. Většina mé třídy je z vesnic a v tom je ten problém... Já znám lidi ze Znojma, mám kamarády Znojmáky a chodím na akce ve Znojmě... Všichni rozebírají nějaké „hody". Já ani nevím, co to sakra jesmajl Mají společné známé a... Já tam prostě nezapadámsmajl

Na základce jsem byla zvyklá, že všichni jsme ze Znojma nebo okolních obcí, kam vede MHD. Znali jsme se dlouho a byli jsme pro sebe jako rodinasmajl
Tahle třída je pro mě ale opravdu jen třída... Ti lidi mi jsou úplně u prd*le. Nezajímají mě jejich problémy, jejich vztahy, ani oni samismajl Radši proberu své minulé spolužáky, se kterými mám top zážitky a taksmajl

Přijde mi to, že je to tou střední. I známí na jiných školách to říkajísmajl Základka prostě byla nejlepšísmajl Ty jsi bohužel druhý stupeň nezažila, protože jsi vlastně trávila ty čtyři roky na střední. Takže v tom žiješ o čtyři roky navíc... Škoda, no smajl

Butterfly340To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

AENK223Love1D(Bradavice)

Já sama teď nastoupila do primy a abych řekla pravdu; lidi tam jsou fajn, ale s většinou holek z nich si prostě nerozumím a když bych mluvila s kluky (což by me stálo velké přemáhání, protože já jsem celkem stydlivá a bojím se navazovat s někým cizím kontakt), tak by hned všechny holky začaly mluvit o tom, že jsem do někoho z nich zamilovaná a blablabla… Takže jsem radši tiše sama nebo s jedinou holkou, s kterou si tam opravdu dobře rozumím. Ale myslím, že se mi podaří si na ně zvyknout, ale u mě to chce čas. Hodně času, což osm let je..

AENK223Love1DTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Simka39VIP(Girl´s Dream)

Kamarádi jsou důležití. Vezmi si, co když se někomu musíš svěřit s něčím osobním, co prostě rodině říct nemůžeš? Nebo co když ti bude 50, a rodinu už mít nebudeš. To budeš každý tvůj volný víkend strávit sama u knížky nebo u seriálu?
Měla jsem na kamarády stejný názor. Ale když jsem si na základce našla dvě nejlepší kamarádky, zjistila jsem, že jsem mýlila.

Simka39To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

AnkoVIP(✎ Svet kreslenia a maľova...)

Hm... to co píšeš mi přijde smutné.
Já jsem na šestiletém gymplu. Už tu pár let jsem a jo, je to o učení, ale vzdávat koníčků se nemusíš. Jenom omezit. Někdy. Jasně, až budu v maturitním ročníku, budu si říkat, jak blbá jsem byla, ale když se trochu připravuji už teď, tak to snad taková pohroma nebude.
Víš, řekla bych, že gympl/učňák/střední je nejlepší období našeho života. Byli jsme dáni dohromady. Lidi přišli a někteří odešli. Někteří mluví o tom, že by odešli, ale nemyslí to vážně. Já jsem v prváku udělala jednu velkou chybu. Zaškatulkovala jsem si svoje spolužáky. "Jo, tihle byli se mnou ve třídě, tyhle byli v béčku, tyhle jsou z jiný školy a tyhle neznám." A nechtěla jsem s nikým navázat kontakt, protože byli "cizí". Úspěšně promarněný rok života... Dohromady nás dal lyžák. To je zážitek, na který budu vzpomínat do konce života. Najednou jsem je prostě přestala brát jako cizince. Jsme jedna parta a jsme stejní. Jo, s někým si nesedneš, ale není to fajn, když si s někým můžeš zanadávat na všechny ty učitele a jejich písemky a zkoušení, bavit se o tom, co jste zažili, nebo třeba den po tanečních o tanečních? Není fajn, když tě někdo vyzkouší a buď tě nakopne, nebo se díky němu dostaneš do deprese? Nevím, jestli jsi někdy šla s partou ven, ale je to skvělý. A přitom tam nejsme kvůli přátelství, ale kvůli maturitě a vysoké škole. Hlavně vysoký, protože co dneska v ČR znamená maturita? To musí mít každý úředník... Když nad tím přemýšlím, najdeš si kamarády v práci? Zvlášť pokud jsi, řekněme, introvert? Určitě ne tak dobré jako na gymplu. A že si na spolužáky nevzpomeneš? To se budeš divit. Moje mamka to měla podobně jako ty, ale doteď na ně občas vzpomíná. Jo, jsou to jiný období, ale tohle se asi nemění. Jo, na spolužáky ze základky se nevzpomínám a ne že by mě to mrzelo. Byli jsme příšerný kolektiv. Pamatuji se jejich tváře, někde jména a asi dvě příjmení, jestli byli dobří nebo špatní žáci a to je asi všechno.
Kamarády k životu potřebuješ. Samota je zlá.

AnkoTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Directionerka26VIP(♡ Twilight Games ♡)

To mi přijde celkem smutný. Mám za sebou 8 let na gymplu, kde jsem si našla 2 nejlepší kamarádky. Málem jsme probrečely to, že každá jdeme jinam na vysokou, ale i přes všechny povinnosti se občas sejdem.
Na vysoké vás taky nedají do ročníku podle přátelství, ale podle věku většinou. V práci to bude kvůli práci. Kde si teda chceš najít kamarady? Samota nikdy nezklame, to ne, ale fakt to není nic, co by někoho mělo doprovázet životem. Až se ti něco stane, tak bude lepší vzpomínat na to, co jsi prožila s někým, kdo pro tebe něco znamenal, a pro koho jsi něco znamenala ty. Ne na to, jak jsi tehdy seděla sama a myslela si, že to je fajn. Není to fajn. Vůbec to není fajn. Snad to poznáš než bude moc pozdě.

Directionerka26To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Directionerka26VIP(♡ Twilight Games ♡)

sisilobo: A nemyslíš, že jde obojí? A že to nemusí být halda? smajl
Troufám si říct, že mám vcelku dobrou školu (stejně tak těžkou), ale zároveň mám i pár kamarádů. Oni ti neberou čas a i pro ně je vzdělání důležité. Vlastně ti s tím kolikrát i pomůžou. smajl
A tak nějak to říká snad každý psycholog a člověk, co se tím zabývá. Společnost je důležitá. Tenhle přístup celkem vede k psychickým nemocem.

Directionerka26To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

sisiloboVIP(I love books)

Directionerka26: Hezký sloháč, který mi toho stejně moc nedá, protože já preferuji dobré vzdělání a dobrou práci, ne haldu kamarádů, nulové vzdělání a blbou práci, a pokud chci něčeho dosáhnout, na kamarády bych asi moc času neměla. Ano, samota není nejlepší, ale člověk se v životě stejně může spolehnout jenom sám na sebe. A kdo říká, že kamarády k životu potřebuješ?

sisiloboTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.