,,SPISOVATELKA"

PÁR TIPŮ JAK NAPSAT KNIHU

Ahojky, dneska jsem si pro vás připravila pár tipů jak napsat knihu.

1) Banální tip na úvod: Dívejte se kolem sebe. I ze sebemenšího zrnka inspirace, i z jediného zvláštně znějícího slova můžete ukout příběh, pakliže necháte svou hlavu, ať s ním dělá psí kusy. Nijak se neomezujte, nápady z nejhlubších tůní vaší fantazie jsou i ty nejoriginálnější.

2) Zaznamenávejte. Zapište si každý podnět dřív, než ho zapomenete, a udělejte to kdykoliv a kdekoliv. Mně vedle postele stále leží blok a tužka, protože nejvíc nápadů za mnou přichází před usnutím.

3)Seskládejte si hudbu ke svému příběhu. Pomůže vám vžít se do něj.

4) Mějte vlastní soukromí.Mě se při psaní knihy nejvíc vadí když kolem sebe mám nepořádek. Nemohu se potom soustředit.
 

5) Do ničeho se nenuťte. Pracujte, dokud cítíte chvějivé nadšení, nutkavé vnitřní pnutí, radost. Pokud přejde, odložte tužku/zapněte Facebook. Víc už toho protentokrát nenapíšete, a když ano, nebude to stát za to.

  6) Nekopírujte. Pokud zjistíte, že vaše nekonečné věty opěvující poetiku pivního tácku víc než cokoli jiného připomínají Hrabala, zkuste to znovu a jinak. Zároveň se ale nebojte toho, že nemáte co napsat, když už přeci “všechno bylo řečeno”. Jistě, jenže to by literatura musela končit už v antice nebo právě u Shakespeara. A navíc - zdaleka ne všechno “bylo přečteno”.

  7) Škrtejte. Škrtejte. A znovu: Škrtejte. (Sám se držím zásady „Vše pro příběh, nic mimo něj”; člověk se nesmí opájet pasážemi, které se sice píšou samy, opravdu se vám líbí, ale pro vlastní příběh jsou vlastně zbytečné)

  8) Nechte uležet. Dejte své práci čas. Chyby na tom, co jste napsali, uvidíte teprve s odstupem několika dní, spíš týdnů.

  9) Obraťte se na autority. Je fajn poprosit kamarády, aby si váš text přečetli, ale výtky jsou podstatnější než hluché. Ať se na vaši práci podívá někdo, kdo literatuře opravdu rozumí, byť třeba jen hodně čte (a tím „hodně“ nemyslím jen Danielu Steelovou, Stephena Kinga nebo šestkrát přečtenou Zeměplochu). Potom nabídněte svůj text k otištění některému z českých literárních časopisů. Je jich víc, než byste si mysleli.




Komentáře

Damaris HarrisVIP(Langustičky)

Jak si mohla myslet, že lidé tady uvěří, že to psala ona? Je ti dvanáct, takže OK, ale mohla jsi si dát tu práci (když už jsi ta spisovatelka)
a 1. Přepsat to vlastními slovy.
2. Dát sem něco, co by ti lidé uvěřili, že to psalo 12 leté děcko, protože ty výrazy...ehm...psal to spisovatel a ty se mu zatím určitě nevyrovnáš.
3. Mohla jsi alespoň připsat a k místům, kde o sobě mluví v mužském rodě ,,a"

Damaris HarrisTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.