Šárčin blog

Top 10 nejvražednějších zvířat světa

1 - Komáři

2 až 3 miliony úmrtí ročně

Ano, právě komáři, anebo lépe moskyti jsou největšími zabijáky zvířecí říše. Ale předtím než tohoto malého tvora rozplácnete novinami, zamyslete se nad tímto: moskyti jsou největšími přenašeči malárie na světě (tedy hlavně v Africe), přičemž ročně způsobí miliardy poštípání. Na světě existuje víc než 3 000 druhů komárů, které přenášejí několik druhů smrtelných nemocí.

2 - Hadi 


Více než 100 000 úmrtí ročně

Tito chladnokrevní plazi jsou tichými zabijáky. Toxicita hadích jedů je u některých z nich přímo neuvěřitelná a každý kontinent hostí aspoň několik druhů jedovatých hadů. Například na Srí Lance žije až 100 druhů smrtelně jedovatých hadů. Zabíjejí lidi jen z jediného důvodu: cítí se ohroženi. Jejich postup je jednoduchý, do oběti se zakousnou svými extrémně ostrými zuby a do rány potom vstříknou jed.

3 - Štíři 


Až 5 000 úmrtí ročně

Členovci s osmi nohami a žihadlem na ocase dokáží být nesmírně krutí. Jsou to houževnatí malí vrazi, kteří dokáží usmrtit svou oběť jedním bodnutím. Nejsmrtelnější kousky se nacházejí v Africe, ale několik druhů se našlo i v extrémních podmínkách Himalájí a And.


4 - Krokodýlové

Stačí jeden pohled a každý hned vytuší, že krokodýla si do postele asi jen tak nevezme. Krokodýly různých druhů najdete téměř na celém světě kromě Evropy a lidské maso jim chutná stejně jako maso z jiných živočichů.

5 - Sloni

Více než 600 úmrtí za rok

Největší suchozemský savec dokáže být miloučký obr i zuřivý ďábel. Tyto oblíbené ikony cirkusových stanů najdete hlavně v Africe a Jižní Asii, kde je lidé využívají hlavně pro obchod, transport a jako turistickou atrakci. Ale jak jistě víte, sloni těžko zapomínají a nepříjemnému cvičiteli se dokáží ošklivě pomstít.

6 - Africký buvol

Více než 500 úmrtí ročně

Jedním z největších afrických netvorů je vodní buvol. Toto mohutné zvíře je naprosto nepředvídatelné a není přátelské k jakémukoli tvorovi blížícímu se k jejich stádu. Africký buvol má doslova "výkyvy nálady". Jednou je úplně mírumilovný a plachý a jindy dokáže zaútočit jak kterýkoli jiný predátor.

7 - Včely

Více než 400 úmrtí ročně

Pokud by kterýkoli zvířecí zabiják v tomto seznamu potřeboval dokončit svůj skutek, včely by byly ten nejlepší výběr. Včely jsou pro člověka nezbytné a zároveň mohou být smrtelné. Najdeme je na celém světě, ale největší počet smrtelných úrazů se objevuje na americkém kontinentu.

8 - Lvi

Více než 250 úmrtí za rok

Král džungle je jedním z nejukázkovějších predátorů, je rychlý, šikovný a nesmírně silný, pro lov má šestý smysl a když jde o čerstvé maso, nezná slitování. Lvi můžete kromě afrických plání vidět takřka na celém světě - v rezervacích a zoologických zahradách. Lvi vidí lidi jako pomalou, celkem objemnou kořist (chodící jen po dvou nohách).


9 - Hroši

Více než 200 úmrtí za rok

Hladoví, velice hladoví hroší sice vypadají mírumilovně, ale v Africe představují těžkotonážní smrtící nebezpečí a mnozí je považují za nejnebezpečnější a nejagresivnější zvířata na kontinentě. Hroší jsou nejagresivnější zejména, když jsou v okolí mláďata dobytka a udělají cokoli, aby ochránili své mladé (i bez přímého útoku na ně).



10 - Medúzy

Více než 100 úmrtí za rok

Toto je výborný příklad, jak dokáže volně si plavající, nevinně vypadající želatinová houba usmrtit člověka - a to z toho nemá ani užitek. Nejvíc se jich vyskytuje na pobřeží Austrálie v letních měsících. Medúzy vlastně nemají při pocitu ohrožení proč utíkat (kdoví, jestli to vůbec dovedou cítit). Ony si jednoduše plavou, a když se o objekt otřou, jejich jed dokáže způsobit kterémukoli člověku způsobit vážné zranění a v nejhorším případě i smrt.


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.