Rere blog

Mazací guma

To ne! Ta holka na obrázku má děsně malé oči. Ještě že mám gumu." Jistě tohle se ti určitě stalo (nebo něco podobného) v hodinách geometrie či výtvarky. Zachránila tě mazací guma (nebo guma tvého spolužáka ☺). Ale víš jek se guma vyrábí? Či jak se gumování gumou objevilo?


Kaučuk přivezl do Evropy v roce 1736 Charles de la Condamine z Peru, kde byl známý už po staletí jako „indiánská guma”. Získávala se (a získává dosud) z latexu kaučukodárných rostlin, obvykle že stromů Hevea, který rostl jenom v tropických oblastech Ameriky. Později byly vysázeny gumovníkové plantáže i ve východní Indii.

Jak k objevu gumování došlo?
V roce 1752 jeden ze členů francouzské akademie jako první zpozoroval, že stažený kaučuk (latex) - lepkavá tekutina vytékající z některých jihoamerických stromů, upravená na gumu, může odstranit čáry tužkou (dříve se na gumování používal chléb). Anglický chemik Joseph Priestley v roce 1770 tuto látku pojmenoval „rubber”- odíradlo.

I když původně byly gumy určeny jen pro mazání stop po tužce, později se začaly vyrábět i gumy na inkoust, propisovací tužku a další kreslící pomůcky (např. uhel, rudku, pastel). 


A nakonec dvě malé perličky:

Víte, že …

- 30. března 1858 si nechal Američan Hyman Lipman patentovat připevnění mazací gumy na druhý konec tužky. Tím přinutil každého zákazníka, aby si gumu koupil, i když ji třeba momentálně nepotřebuje. A po vypsání tužky si s tužkou zase koupil gumu novou. Génius!


- Za obyčejnou „malůvkami” počmáranou mazací gumu, kterou ve škole používala britská princezna Diana, zaplatil v aukci jeden kupec že Švýcarska 540 liber (cca 16 500 Kč). 



Doufám, že se vám tento článek líbil

Rere

P. S.: Příští článek bude Ask, proto mi prosím napište nějaké otázečky (předem díky☺).

Komentáře

Liliana Lili

Nějaké otázky na Ask:
Oblíbený školní předmět?
Jsi ve škole oblíbená?
Oblíbená barva?
Co děláš ve volném čase?
Oblíbený film?

Liliana LiliTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Simpzium(Spisovateľský kútik (Watt...)

Ahoj, mám nejaké otázky na ask:
Do koľkej triedy chodíš?
Obľúbený youtuber?
Odkiaľ čerpáš inšpiráciu?
Harry Potter alebo Twilight?
Máš rada bubbletea?
Používaš make-up?
Keď áno, tak aký?
To je všetko smajl

SimpziumTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.