recept na cookies

recept na cookies

{ americké } čokoládové cookies
příprava: 10 minutvaření: 10 minutpočet porcí: 36 cookies

{ americké } čokoládové cookies

suroviny:

1 hrnek (225 g) másla, pokojové teploty
1 hrnek (225 g) krupicového cukru
1 hrnek (200 g) hnědého třtinového cukru
3 vejce
1 ČL soli
1 1/2 ČL jedlé sody
3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky
400 g mléčné čokolády, nakrájené na kousky vel. mezi 5 - 10 mm

postup:

  1. Troubu předehřejeme na 190°C a plechy vyložíme pečícím papírem.
  2. V kuchyňském robotu ušleháme máslo s oběma cukry, cca 5 minut.
  3. Přidáme vejce a šleháme další 2 až 3 minut až směs trochu zesvětlí.
  4. Vmícháme sůl, vanilku, jedlou sodu a promícháme.
  5. Nakonec přidáme mouku s nakrájenou čokoládu a řádně promícháme. Těsto bude hutné.
  6. Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (nebo dávkovačem na zmrzlinu), a lehce z něho vytvarujeme kouli velikosti cca 3 - 4 cm. Každá koule by měla být stejně velká. Kouli lehce stlačíme, aby z ní byla placka cca 5 cm široká a 1 cm vysoká.
  7. Pečeme 10 - 12 minut jenom na spodním ohřevu, nebo dokud okraje nejsou lehce nazlátlé, ale střed je stále měkký.
  8. Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
  9. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Klíčem k úspěchu těch správných amerických cookies (aby nebyly křupavé, ale naopak vláčné a měkké) je správná konzistence másla - nesmí být ani rozpuštěné, ani moc změklé, ale změklé tak akorát. Tzn. měkké, ale pořád tužší.

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.