Psychopatíkův Blog :33

Přestat kouřit!

Kouření podstatně zvyšuje riziko výskytu srdečních chorob, rakoviny plic a mnoha dalších nemocí, které sice nemusí být vždy smrtelné, ale mohou vážně ovlivnit kvalitu života. Kdo kouří, riskuje, že zemře před dosažením důchodového věku. Například ve Velké Británii se věku 65 let nedožije 40% kuřáků (kouřících přes 20 cigaret denně), kdežto u nekuřáků to platí jen u 15% jedinců. V ČR bude poměr pravděpodobně ještě horší, protože procento kuřáků v české populaci je vyšší.

U žen jsou rizika stejná jako u mužů, přičemž výskyt chorob spojených s kouřením stále stoupá. Riziko srdečních chorob se dramaticky zvyšuje u žen starších 35 let, které kouří a používají orální antikoncepci.

Dnes si lidé zdravotní rizika spojená s kouřením naštěstí již uvědomují a stále více lidí bez rozdílu pohlaví se rozhoduje kouření zanechat. Proč byste se k nim nemohli připojit i vy?
Když přestanete kouřit, riziko, že onemocníte, se podstatně sníží. Jelikož je ale nikotin návykový, přestat kouřit není lehké a lze očekávat výskyt abstinenčních příznaků, jako je podrážděnost a neklid, které však po několika týdnech ustoupí. Výhody za to skutečně stojí. Na rozdíl od západní Evropy a USA u nás zatím kuřáků neubývá.

Pokud skutečně přestanete, budete se nejenom cítit mnohem lépe, ale po roce se také výrazně sníží riziko, že onemocníte ischemickou chorobou srdeční. Vydržíte-li nekouřit, riziko se bude snižovat dál a nakonec bude téměř stejné jako u lidí, kteří nikdy nekouřili.

Přestat kouřit však neznamená jenom mít zdravé srdce a plíce. Lidi, kteří přestali kouřit, poznáme na první pohled. Jsou pyšní na to, co dokázali, a mají také proč. Ačkoli tohle oceníte, až když se sami zbavíte návyku, věřte, že je to báječný pocit. Poznáte například, o co jste se dosud připravovali při jídle, protože jídlo získá skutečnou, dosud nepoznanou paletu chutí a vůní. Budete se znovu dobře cítit, zlepšíte si celkovou kondici, budete si připadat svěží a čerství, prostě jako "znovuzrození", a pokud ve svém úsilí vytrváte, bude to také úžasné povzbuzení vašeho sebevědomí.
zdroj: www.provasezdravi.estranky.cz

U mě je volba jasná-já nekouřím.Jednou jsem to  zkoušela kvůli nervům, ale nechutnalo mi to al kašlala jsem a už nikdy to nedám do pusy... a jsem na to pyšná.Nezačnu s tím jen pro to,abych zapadla nebo protože mě do toho ostatní nutí.Nejenže to škodí zdraví,je to návykový,drahý a kouř z cigaret smrdí,ale  přijde mi to hnusny vidět holku s cígem.Prostě fujka.Odmítám ničit svoje plíce,zdraví ostatních a životní prostředí.


Komentáře

cat333(ANIME!)

Já mám štěstí že třeba moji rodiče kvůli mě přestali kouřit. Nezávidím to dětem kuřáků, protože kouř ovlivňuje i děti. Třeba způsobuje záněty středního ucha... To bych nepřežila.
Doufám že zakážou kouření na veřejných místech, jako v restauracích apod.smajl

cat333To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Belania333(Píšeme povídky a příběhy)

cat333: To, že někdo kouří, automaticky neznamená, že je to idio.t a fouká to svým dětem do ksichtu. Mimo to, když se projdeš po městě, tak z výfuků aut toho nadýcháš víc, než kdyby ti to rodiče do ksichtu skutečně foukali.
Starší komentář, ale co, chtěla jsem se vyjádřitsmajl

Belania333To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

PsychoušekVIP(Sword Art Online)

Samozřejmě, že je nemůžeme soudit, ale třeba to s nimi myslíme dobře, když jsou to naši blízcí a vidíme, jak jim to leze do peněz a jak si ničí zdraví, takže se o ně bojíme smajl/

PsychoušekTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Skopik2

Mně kouření nevadí.Nekouřím a ani mě to neláká.Ale neodsuzuju lidi co kouří(neříkám že to ty děláš,jen říkáš svůj názor).
Vadí mi lidí co odsuzují ostatní jen protože kouří.Je to jejich věc a taky jejich zdraví.Nikdo neví jak (ten někdosmajl)ke kouření přišel.Možná stres,možná kámoši...
To je můj názor.Jinak pěkný článek smajl

Skopik2To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Skopik2

Sagka: Nwm no.Já bych to nezakázala.Sice(jak tvrdíš) to není jenom jejich věc ,ale i tak.Pro některé lidi je to osvobození.Vem si třeba takovou chudou maminku.Každý den se stará o své děti,nemá peníze a tak pracuje furt,skoro až do vyčerpání.Večer si dá cigaretu s úlevou,že zvládla další den.
Vím,že to je asi blbost(já jsem celkově taková blbá)ale i tak.
Každý to bere jinaksmajl

Skopik2To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

edeline11(GoGomanTv je super)

no to u nás kvůli kouření ve škole na záchodě v hodině na wc nesmíme ikdybychom to tam pomočili smajl a pa se mamka diví že piju tam málo z flašky do školy smajlsmajlsmajl no každopádně já koření nenávidím ten smrad s nedá vydržet a ten dotyčný tím ohrožuje i sebe i své okolí. a taky je hrozný že je o trošilinku nebezpečnější ten kouř pro ty co kolem toho kuřáka rocházejí smajl a taky je smutné že se to kvůli tý navykový látce co v tom je je těžké odzvyknout

edeline11To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

ada228VIP(Historky pro každého)

Já nemám ráda ti děti co jdou po škole si zapálí a jsou spokojení. Ve třídě máme čtyři takový. Jeden 15 letej klum (kouří s něma) jich chodí kupovat cíga mu to prodají v trafice... prostě hrůza.. a ještě horší všichni učitelé to vědí

ada228To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.