Psychopatíkův Blog :33

Co dělat, když ztratíte občanku

Rozhodla jsem se tenhle článek napsat. Občanku jsem ztratila už po druhé a měla z toho strašný nervy, takže jsem jako první hledala na internetu a bohužel na mě jako první vyskočil článek, kde to bylo podáno tak, že když ztratíte občanku, máte se jít rovnou zabít, protože je to takový průšvih, že je lepší se zastřelit, že jiná možnost není...

Právě kvůli takovýmhle dementním článkům jsem se rozhodla sama napsat jeden, který snad tak dementní nebude XD

Takže pravidlo jedna, NEHLEDAT NA INTERNETU. Nebo vás klepne. 

Už s tím mám sama zkušenost a vím, jak je to stresující a jak v takové chvíli člověka rozhodí úplně všechno natož když si někde přečtete, že je to vlastně konec světa... není! :)

Teď vám řeknu, co v takové situaci nejlépe dělat a co a jak :) Snad bude toten článek někomu k užitku :)

Pokud ztratíte občanku, tak to samozřejmě problém je. Minimálně vás čeká lítačka na úřad, nějaké zařizování a stres navíc. V horším případě si na vás může někdo něco vzít, půjčku nebo tarif...  Toho se nebojte, pokud nejste plnoletí, když vám není 18, spoustu věcí si sami vzít nemůžete... Pokud plnoletí jste, tohle riziko tu je a právě proto je důležité ztrátu dokladu řešit pokdu možno hned. Pokud by jste ztrátu občanky neřešili, pak by se problémy nakupily... ale rozhodně to není konec světa a stát se můžou i horší věci.Takže, co dělat?

V pré řadě, když zjistíte, že jste ztratili občanku, nepanikařte, to nepomůže a všechno ještě 6x prohledejte, protože jak ztrátu ohlásíte, občanka je neplatná a už vám k ničemu nebude a stejně budete muset pro novou, i kdybyste tu starou našli hodinu po ohlášení...Takže hledat. Pokud je opravdu ztracená, ještě si můžete ověřit , zda jí někdo neodevzdal, pokud víte, kde jste jí ztratili. Pokud to například bylo na akci, v divadle, v klubu... a na dané místo zavolat a zeptat se.

Jenže většinou, když takhle člověk něco ztratí, tak neví, kde. Takže jako první můžete jít na policii, hlavně pokud vám občanku ukradli... ale policie s váma v lepším případě jen sepíše papír, ale s největší pravděpodobností vás stejně pošle na úřad... Takže si ušetřete cestu a jeďte rovnou na magistrát nebo na městský úřad.  S RODNÝM LISTEM, nezapomeňte, jinak se na úřad projdete znova...

Pokud jste občanku ztratili po druhé, ohlašte to jako krádež ( jako já), jinak by mohli vyhrožovat pokutou, dělat drahoty, otravovat... No znáte to, jak to chodí na úřadech... Stejně si to nikdo ověřovat nebude ani to nebude řešit, fakt nikoho nezajímá, jestli Nováčkové ta občanka i s drobnýma vypadla a nebo jí to někdo sebral....) Jen na papíře zakroužkujete ,,odcizena"

žádost o udělání nové občanky vás teda bude stát stovku... Ale tak ta stovka to se dá...

Občanku vám zablokují, tak se stane neplatná a vystaví novou, zhruba do 30ti dní za tu stovku. Dají vám takový papírek, který po dobu těch 30ti dní slouží jako náhrada občanky.

No a pak si prostě půjdete pro novou, oni vám udělají ty ty ty a to je celé. Jen ty úřady musíte oblítat a musíte to nahlásit. 

Je pravidlem, že musíte o novou zažádat do 15ti dnů, co jste zjistili, že jí nemáte, jinak hrozí pokuta 10 000... ale zase. Od doby, co jste zjistili, že jí nemáte. když zažádáte po 20ti dnech, nikdo vás na detektor lži nepožene, zda to bylo opravdu do 15ti dnů nebo 20 a vy lžete.. Akorát tam musíte napsat jiné datum, to vymyšlené ( vyplníte takový formulář o ztrátě, kde je datum dne, kdy jste jí ztratili) Takže je v podstatě jedno, kdy ztrátu oznámíte, ale je to ve vašem zájmu, co nejdřív,a by si na vás někdo něco nevzal a taky abyste dlouho nebyli bez občanky...

Co dělat při ztrátě kreditky?

Samozřejmě se může ztratit nejen občanka, ale i jiné doklady. V takovém případě je postup následující: Jdete na pobočku vaší banky, kde nahlásíte ztrátu kreditní karty, oni jí zablokují a dají vám číslo, na které zavoláte. na tom čísle vám vystaví novou, a pokud jste měli kartu pojištěnou, nic neplatíte, pokud ne, tak je to za 200...

Do 5ti pracovních dní vám přijde nová karta s novým pinem a do dvou dnů si jí zprovozníte.

Co dělat při ztrátě šalinkarty? ( pro Brňáky, jaký je postup třeba v Praze u Open card, to nevím)

Tohle je snad nejnáročnější. I když zase nejbezpečnější, protože se nestane nic horšího, než že na vás někdo bude jezdit XD Musíte si na dopravním zažádat o novou kartičku a přinést fotku. opět se platí stovka. Také vám vystaví papírek s tím, jak dlouho je šalinkarta platná, nevím přesně, jak dlouho trvá udělat novou, ale minimálně týden, takže týden jezdíte na ten papírek, ten ukážete a platí jako šalinkarta.

Musíte si ale sehnat fotku, jít na ten dopravní podnik s doklady a nechat si to udělat, pak ještě na několikrát, protože na dopravním je úplně největší bordel. 

Co k tomu ještě dodat... Ztráta dokladů je vždycky nepříjemnost, ale není to konec světa, nemusíte se hroutit ani se to bát říct doma, pokud nemáte tu smůlu, že si na vás někdo něco vezme nebo zaplatí s vaší kartou, tak se nic nestane. To ale neznamená, abyste ztráceli doklady, je s tím jen zbytečná práce a oblítávání příslušných orgánů. Ale žádné velké sankce, roční vyřizování nebo vězení vám za to opravdu nehrozí, platí prostě pravidlo, že čím dřív si to vyřešíte, tím líp, ale slunce opravdu svítit nepřestane :) Prostě si dávejte pozor, a když už se to stane, běžte co nejdřív na úřad, ale nebojte, žádná katastrofa se nekoná :)







Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.