Gigi Tattoo Shop
Hra - Gigi Tattoo Shop
Video se načítá
Match and Remove Level Pack
Hra - Match and Remove Level Pack
Video se načítá
Lonely Peak
Hra - Lonely Peak
Video se načítá
Alxemy
Hra - Alxemy
Video se načítá
Bad Piggies
Hra - Bad Piggies
Video se načítá
Pucca Funny Love
Hra - Pucca Funny Love
Video se načítá
Harvard Days
Hra - Harvard Days
Video se načítá
 

PRINCEZEZNA blogs

jela jsem na floridu

Florida (výslovnost [ˈflɒrɪdə] IPA, oficiálně State of Florida) je stát nacházející se na jižním a východním pobřeží Spojených států amerických, v Jihoatlantské oblasti jižního regionu USA. Florida, která leží převážně na stejnojmenném poloostrově a která je zároveň nejjižnějším státem kontinentálních USA, hraničí na severu s Georgií a Alabamou. Západní ohraničení státu tvoří Mexický záliv, z východu je ohraničena Atlantským oceánem.

Se svou rozlohou 170 304 km² je Florida 22. největším státem USA, v počtu obyvatel (20,2 milionů) je však třetím nejlidnatějším státem a s hodnotou hustoty zalidnění 136 obyvatel na km² je na osmém místě. Hlavním městem je Tallahassee se 190 tisíci obyvateli. Největšími městy jsou Jacksonville s 850 tisíci obyvateli, dále Miami (430 tisíc obyv.), Tampa (360 tisíc obyv.), Orlando (260 tisíc obyv.), St. Petersburg (250 tisíc obyv.) a Hialeah (240 tisíc obyv.). Floridě patří 2713 km pobřeží Atlantského oceánu (včetně Mexického zálivu).[2] Nejvyšším bodem státu je vrchol Britton Hill s nadmořskou výškou 105 m na severozápadě státu. Největšími toky jsou řeky Perdido, tvořící hranici s Alabamou, Apalachicola a St. Johns, které se všechny vlévají do Mexického zálivu, a Suwannee, vlévající se do Atlantského oceánu. Největší vodní plochou je jezero Okeechobee.

Florida se stala prvním územím dnešních kontinentálních Spojených států, které navštívili a osídlili Evropané. Nejstarší záznam je z roku 1513, kdy na pobřeží poloostrova přistál Španěl Juan Ponce de León, jenž oblast pojmenoval La Florida, tj. země květin. První trvalé osídlení bylo na Floridě zřízeno roku 1559, ale zanedlouho bylo opuštěno. V roce 1565 založili Španělé sídlo San Agustín, dnešní St. Augustine. Florida zůstala španělskou kolonií až do roku 1763, kdy ji na základě výsledku sedmileté války získali Britové. Ti ji rozdělili na dvě samostatné provincie, Východní (vlastní poloostrov) a Západní Floridu (pobřeží Mexického zálivu směrem k řece Mississippi). Britové drželi území do roku 1783, kdy jej po jejich porážce v americké válce za nezávislost opět získali Španělé, kteří rozdělení regionu na dvě části ponechali. Po první seminolské válce byla v roce 1821 obě území na základě smlouvy Adams-Onís předána Spojeným státům, které je roku 1822 sloučily do společného teritoria, jež se o 23 let později stalo státem USA. Florida jako 27. stát v pořadí ratifikovala Ústavu Spojených států amerických, k čemuž došlo 3. března 1845. Za americké občanské války byla Florida v letech 1861–1865 součástí Konfederace, k Unii byla opět připojena roku 1868.

Komentáře

peanut(MIJUJEME PONÍKY a KONÍKY)

A ty jsi tam jela? Proč jsi nenapsala nějaký zážitky? Já vím, mnohem snazší je to okopírovat z wikipedie, ale mnohem hezčí je číst něco, co prožil ten člověk, jeho zkušenosti.................smajlsmajlsmajl

peanutTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.