Plňte si své nesplnitelné sny

Tipy na knížky (2) - Fantasy (1)

Ahoj.

V dnešním díle bych se tak trochu chtěla věnovat víc knihám pro starší. U těchto knih doporučuju všem aby je četli 13 - 14 +, ale pokud jste mladší, a přesto vás kniha zaujala, nebojte se věku. Jde mi jen o to, že některé ty knihy jsou napsány stylem psaní, které je pro mladší trochu těžší na pochopení. Složitější popisy, atd. Ale pokud vám mladším toto nevadí, rozhodně se do knih pusťte :).

Zase to budou pouze tipy - knihy jsem nečetla - pouze se chystám je číst. Pokud byste neměli v létě (nebo kdykoliv jindy) co číst, zkuste nějakou knihu z tohoto či minulého článku. Všechny mají skvělé hodnocení, tak by vás neměli zklamat :).



Šest vran (Leigh Bardugo)

- O čem kniha je? Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?

- Kniha se proslavila hlavně svým grafickým zpracováním, a i velikostí knihy. Kniha je větší než knihy které tady budu doporučovat o nějaký dva centimetry. Takže dávejte pozor, než si knihu koupíte - nemusí se vám potom vejít do knihovničky :D. Také je zajímavé že okraje stránek má kniha černé. Její druhý díl (Prohnilé město) je má červené a je stejně velký jako první díl.

- Kdo se tak nějak v té knižní komunitě orientuje, možná víte, že Leigh Bardugo bude na knižním Humbook Festu 2018. Můžete si tam od ní podepsat i knížku, třeba tuhle :). Více informací najdete zde.

- Na databázi knih má autorku v oblíbených 69 lidí.


Skleněný trůn (Sarah Janet Maas)

- O čem kniha je? V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.

- Od autorky jsem vám v minulém díle doporučovala už jednu sérii, a to Dvůr trnů a růží. Tato série Skleněný trůn má celkem 7 dílů (Skleněný trůn, Půlnoční koruna, Dědička ohně, Královna stínů, Říše bouří a Věž úsvitu + povídky Krvavé ostří). Až na první (Skleněný trůn), druhý díl (Půlnoční koruna) a povídky (Krvavé ostří) přesahují všechny knihy 500 stránek. Série by měla nadále pokračovat, Věž úsvitu není poslední díl.

- Autorka je známá psaním tlustých knih (Říše bouří má 688 stránek!). Momentálně píše dvě série (Skleněný trůn - 7 dílů a Dvůr trnů a růží - 3 díly). Na databázi knih má autorku v oblíbených 720 lidí. 


Naslouchač (Petra Stehlíková)

- O čem kniha je? Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

- U této knihy si nejsem jistá, zda druhý díl (Faja) je už poslední, nebo bude následovat ještě další :D. Nicméně mají knihy úžasná hodnocení (Naslouchač - 94%, Faja - 96%).

- Možná jste si všimli že knihy (oba dva díly série) napsala česká autorka. Tato série je považována za tu nejlepší fantasy od českého autora. Ale já knihu nečetla, tím pádem nevím. Ale pokud jste knihu četli, můžete mi napsat do komentářů, jestli máte stejný názor jako většina :).

- Na databázi knih má autorku v oblíbených 146 lidí.


Kostičas (Samantha Shannon)

- O čem kniha je? Příběh začíná v roce 2059. Devatenác­tiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási „spojka" či „posel" – je krajinochodec, zvláštní typ jasnovidce, a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

- Tato série má mít celkem sedm dílů, a u nás v ČR zatím vyšly jen tři (Kostičas, Vidořá a A zrodí se píseň). Podle většiny lidí je nejlepší díl Kostičas a pak už kvalita těch knížek klesá dolů... :/. Ale pokud fantasy moc nečtete, nemyslím si, že vám to bude nějak vadit :).

- Série Kostičas je autorky první série (a bohužel jediná) série kterou nakladatelství Host vydalo. Když jsem pročítala Ediční plán roku 2018 nakladatelství Host, překvapilo mě, že další díl této série by tento rok neměl vyjít. Škoda že čtvrtý díl autorka ještě nejspíš nenapsala. Upřímně řečeno jsem celkem zvědavá, kdy Host vydá poslední díl, doufejme že brzy :D.

- Na databázi knih má autorku v oblíbených 126 lidí.



U dnešních tipů na knížky jsme u konce. Pokud jsem se někde spletla, například že nemá nějaká série tolik dílů, tak mě prosím opravte do komentářů :D. Je možné že nemám úplně přesné informace.

Hezké prázdniny vám přeje Simka39!


Komentáře

friky

Ahojte, pokud toužíte po nějaké romantické knížce plné dospívání, problémů a hlavně kluků tak mám pro vás tip.
Knížka - Všem klkům které jsem kdy milovala je úžasná a má další pokračování ,.. Ps. stále tě miluji a Navždy s láskou Lara Jean. Zezadu máte napsaný obsah odpovídající té knížce. Jsou super ♥

frikyTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Simka39VIP(Girl´s Dream)

seguin: Neptáš se sice mě, ale stejně =D: Skleněný trůn, Půlnoční koruna, Dědička ohně, Královna stínů Říše bouří, Věž úsvitu + povídky Krvavé ostří.
Snad neva že odpovídám místo ní =D.

Simka39To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.