Pár slov o koních

Lipicáni

Ahoj všichni!
Vítám vás u dalšího článku! Mám tu pro vás (konečně jsem se k tomu dostala!) slíbený článek o lipicánech. Co víc říct? Asi nic, jdeme na to!

HISTORIE
O zakládání hřebčínů pro chov lipicánů se výrazně zasloužil císař Rudolf II. Mimo hřebčínu v Kladrubech v roce 1580 založil další chovatelské centrum poblíž Terstu. V rakouském Piberu ( blízko Grazu ) se chovají lipicáni pro Španělskou jezdeckou školu ve Vídni. Koně se tu chovají již od roku 1920. Pouze s výjimkou válečných let za druhé světové války, tehdy se chov přesunul do domažlického městečka Hostouň.
Menší počty lipicánů pak můžeme také nalézt na Slovensku, Maďarsku a Srbsku.

STAVBA TĚLA
Lipicáni jsou středně velcí teplokrevníci s obvykle bílou barvou srsti. Mají hezkou, mírně klabonosou hlavu s celkově španělským dojmem. Lopatky jsou svalnaté, trochu strmé a mají dobrý sklon pro práci pod sedlem, nebo v zápřahu. Mají středně dlouhý krk a málo výrazný kohoutek. Nohy mají silné a kostnaté, někdy s delšími holeněmi a kratším předloktím.

VLASTNOSTI
Tito koně jsou velmi mírumilovní, hodní, učenliví. Nepatří mezi velmi rychlé koně, ale jsou spíše vytrvalí.

VYUŽITÍ
Díky svým vlastnostem jsou velmi vhodní jako cirkusoví koně, školní koně, nebo také do zápřehu. Nyní patří k nejpopulárnějším koním do lehkého zápřahu v Evropě.

ZAJÍMAVOSTI:
- Chov lipicánů je rozložen do šesti linií podle šesti hlavních hřebců ( považují se za zakladatele slavných kmenů ). Jmenovali se Favory, Maestoso, Conversano, Neapolitano, Pluto a Siglavy.
- Tradicí Španělské školy je mít ve stájích jednoho lipického hnědáka. Pak podle pověsti bude škola dále existovat a prosperovat.
- Lipicáni pomalu dospívají, ale dokáží výkonně pracovat až do vysokého věku.
- Jsou blízcí příbuzní starokladrubského koně.

To by bylo pro dnešek vše, doufám, že se vám tento článek líbil a budete se těšit na ten příští. Jinak upozorňuji, že mi samozřejmě dále můžete psát tipy na články, velmi ráda je pro vás připravím.
Mějte se hezky!
AryaXXX


Výsledek obrázku pro lipicán


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.