Squares 2
Hra - Squares 2
Video se načítá
Cute Pet Hospital
Hra - Cute Pet Hospital
Video se načítá
Red Wire
Hra - Red Wire
Video se načítá
Miami Shark
Hra - Miami Shark
Video se načítá
Annas Valentine Baby
Hra - Annas Valentine Baby
Video se načítá
In Couples
Hra - In Couples
Video se načítá
 

Nelly

„Pasťák“ ?

Dnes to není žádná povídka ani příběh.

Rozhodla jsem se napsat povídku na téma pasťák.Proč jsem se rozhodla napsat zrovna o tomto tématu?Jaký je můj názor na pasťák?Je mi líto dětí z pasťáku?-to vše a i něco navíc se dozvíte v mém dnešním článku.Otázky jsem si pokládala sama sobě a odpovídala jsem na ně jen pravdivě. 

Na mém blogu v nejbližší době očekávejte povídky,příběhy na témata-Problémy dnešní mládeže.


Když se řekne pasťák,diagnostický ústav,co si představíš?
Někdo si řekne,že já,jako holka s nejlepším chováním i prospěchem,co já můžu vědět o pasťáku?Ano.Moc o tom nevím.Nikdy jsem tam nebyla ani nechci.Ale když máte ve třídě jednoho blbce,který byl v dobu,kdy vy jste se učili a pečlivě vyplňovali úkoly,v pasťáku a dělal další bordel,prostě se o to musíte zajímat.
No,asi bych to řekla tak:Představím si plno nevychovaných dětí.Uzavřené,tmavé a nehezké místnosti.Prostě,samý hnus a hnus.
Myslíš si,že nevychované děti si mohou za to,že jsou nevychované?
Tak to hodně záleží na určité osobě.Když dítě nemá rodiče a nemá ho kdo vychovávat,tak je jasné,že poslušnost a nějaká ta úcta mu chybí.Když dítě má rodiče,kteří mu nejsou dobrým vzorem,tak dítě začne dělat to,co dělají jeho rodiče.A připadá mu to normální,protože to dělají jeho nejbližší.Pokud dítě má rodiče,kteří se o něho starají velice dobře,jde potom o povahu dítěte.
V některých případech si za to mohou a někdy ne.Ale jsem přesvědčená,že své chování mohou vždy změnit.
Je ti líto dětí,kterým se nedostává dostatečná péče?
Samozřejmě,že je mi jich líto.Když si představím,že bych na jejich místě byla já,nezvládla bych to.Dítě potřebuje pozornost a porozumění,obzvlášť když dospívá.A když mu ho rodiče a nejbližší nedodávají,dítě se potom cítí samo a ze zoufalosti zkouší věci,které by nemělo.
Jak ses cítila ve třídě,když jsi tam měla kluka z pasťáku?
Moc jsem se s ním nebavila a spíše jsme si z něho s mou nejlepší kamarádkou utahovali.Někdo říká,že má skvělé rodiče,kteří mu jsou dobrým vzorem a,že si za své chování může sám.Někdo zase říká,že jeho rodiče kradou,opíjejí se a bijí ho.Nevím,co je na tom pravdy,takže ho nemůžu ani moc soudit.Ale vím,že kdyby chtěl,tak své chování změní.
Ostatní včetně mě si ho moc nevšímali.Já milovala dny,kdy nebyl ve škole nebo pobýval v pasťáku a zároveň mi ho bylo líto.Věřím,že kdyby mu někdo pomohl,porozuměl mu a neobviňoval by ho,že by své chování změnil.Cítila jsem se ve třídě normálně.Seděla jsem od něj docela daleko a o přestávkách jsem moc ze třídy nevyšla.
Myslíš si,že se mu dostávalo méně porozumění než by potřeboval?
Z mého pohledu ano.Já ho brala jako každýho jinýho kluka a moc jsem nebrala,že je z pasťáku.Nebavila jsem se s ním.Ale učitelé ho,dá se říct,že zesměšňovali,i když si v mnoha případech mohl za to sám. Chodil za školní psycholožkou,která mu,myslím,že chápání a porozumění dodávala.Sama ona pracovala v pasťáku a odnesla si odtamtud mnoho poznatků.Jako třeba rozhovor s klukem z pasťáku, který tam v době,kdy tam ona pracovala,pobýval.
Myslíš si,že tomu klukovi bylo dáno dostatek šancí?
Myslím,že jo.Co všichni mohou čekat od kluka,který dvakrát propadl,možná kouřil,pil alkohol,užíval drogy a jeho chování je strašné?Správně.Nic.Nezlepší se.To mi bylo jasné,když se vrátil z ústavu,kde byl 3 měsíce.Šancí měl dost,času taky.Ale nezměnil se.I když někdo říkal,že ano.Pořád je to sprosté a nevychované dítě.Je pravda,že s ním už mnoho lidí ztratilo nervy.Nevím,jestli se zlepší a neskončí někde -----.Ale věřím,že se tak stane.Musí se zlepšit.
Kdybys mohla,pomohla bys mu?
Tak to je docela těžká otázka.On mě skoro neznal.Nebavili jsme se spolu a on ani neznal mé jméno.Měl svou nejlepší kamarádku a s ní trávil hodně času,takže se na ostatní vykašlal.Kdybych mohla a on by chtěl,nějakou pomoct by jsem mu nabídla.Ale nevím,jestli by to bylo k něčemu dobré.A nevím jestli by jsem mu dokázala pomoct a jestli bych mu pomohla v tom správném směru.
Jaký je tvůj názor na vyčleňování dětí z kolektivu kvůli nějakým problémům?
Určitě se mi vyčleňování dětí nelíbí.Můj názor by změnilo jedině to, kdyby dítě udělalo něco neodpustitelného,něco závažného nebo by jeho chování překračovalo určitou mez.
Já osobně děti rozmazlené,nevychované,sprosté a bez úcty nemám ráda.Ale v některých případech,jak už jsem říkala,si za to nemohou sami.Hodně to záleží na okolí kde žijí,na rodičích a na nejbližších.
Co by tě donutilo změnit své chování natolik,abys šla do pasťáku?
Nic.Podle mě dítě donutí změnit jeho chování v průběhu života.Stejně jako se někdo narodí s hnědými nebo černými vlasy,s modrými nebo zelenými oči-tak se někdo narodí jako hodný a zlý.Ne.Podle mě ho k tomu donutí kamarádi nebo okolí.Nebo si on sám řekne,že chce být drsnější a tak začne bít slabší,krást,kouřit,užívat drogy a opíjet se.
Na závěr-Jak tě napadlo napsat příběh s takovýmhle tématem?
Začalo to tím,že do skupiny na jednu webovou stránku dala (nebudu jmenovat) soutěž-Kdo napíše nejlepší příběh/povídku?-napsala různé témata-Problémy dnešní mládeže-a já jsem se do toho ihned zapojila.Tak vznikla má první povídka na mém blogu-Alkoholismus a kouření.Hned po ní následovala podívka-Unesená.A potom mě napadlo napsat povídku-Pasťák.
Proč zrovna na téma pasťák?
Poslední dobou,když třídní ohlásila,že ten kluk,který byl v pasťáku se tam vrátil a nikdo neví,kdy se vrátí.Třídní říkala,že by se měl vrátit jakmile mu bude 15 let /vzhledem k tomu,že mu je už 14,tam dlouhou dobu nebude/.Potom se uvidí,jestli své chování zlepší nebo ne.Začala jsem se o to více zajímat,protože jsme ve Výchově ke zdraví taky začali brát témata-Problémy dnešní mládeže. 


Toť vše.Doufám,že se vám dnešní článek líbil.Určitě dejte plusku,napište komentář nebo zprávu.Budu moc ráda.

Do 16.3. sem dám povídku na téma pasťák.Asi to bude delší,takže to dám na pokračování.

Komentáře

ChilliVIP(ANIME!)

Tvůj článek se mi líbil. Byl upřímný a duchaplný a já jsem z toho vyhodnotila, že patříš k lidem, co přemýšlí a všímají si okolí.
Taky máme ve třídě kluka, co byl 2 měsíce v pasťáku a i po tom je stejnej.
A taky bych ráda podotkla, že za to, že zlobí může nejspíš výchova. Ve většině případů jde o výchovu. Pak taky že se chce dotyčný předvést a být oblíbeným, ale to není většinou tolik. Mám i důkaz. Ti největší ,,bossové" na naší škole, ti co nejvíc zlobí, jsou ze špatných rodin. Rodiče se o ně moc nezajímají, nestarají, radši někde pijí, kradou nebo se chovají jako hulváti.
Stejně je to u psů.
Ale když se chce, všechno jde. Změnit se můžou vždycky, jen chtít.

ChilliTo se mi líbí +3 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.