Nelíbí? Tak to sorry.

To do list, aneb cesta za splněnými sny

Poslední dobou jsem tu celkem produktivní. Jsem zvědavá jak dlouho mi to vydrží! Nicméně se toho takhle musí využít. Hodně jsem přemýšlela, o jakých tématech bych chtěla psát a nějak jsem došla k závěru, že tady ty různé rády mě baví předávat a možná vás dovedu k něčemu novému. To je ale teď jedno! Pohodlně se usaďte a společně se podíváme na dnešní téma. <3


Co je To do list?

To do list je jednoduše seznam věcí, které chcete stihnout do určité doby. Ať už je to den, týden, měsíc, rok... je na vás, na jak dlouhou dobu si něco naplánujete. Samozřejmě můžete i různě kombinovat, například já si dělám To do list na každý den, měsíc a poté i rok.

Může obsahovat jak vaše povinnosti (např. uklidit si pokoj), tak i vaše malé cíle (např. přečíst 20 stránek ze své rozečtené knihy). Záleží samozřejmě na tom, na jak dlouho si To do list plánujete.

Když danou věc splníte ve svém předem určeném časovém limitu (den, týden, měsíc...), jednoduše si danou věc odškrtnete třeba nějakou barvičkou, kterou si zvolíte. 

Naopak když danou věc nesplníte, tak se nic neděje! Napíšete si jí do seznamu třeba na další den.


K čemu je To do list dobrý?

Motivace, motivace a motivace! Všechno, co za den uděláme je nějakým způsobem motivované. A to i když se jen zvednete z postele! K některým věcem se ale potřebujeme dokopat. Je dokázáno, že po splnění věcí, které splnit musíme nebo chceme, se uvolňuje krátkodobá emoce radosti. To do list nám tedy pomůže k lepší duševní pohodě, když uvidíme, kolik jsme toho za den stihli udělat. Jinými slovy, že náš den byl produktivní.

Zabráníme tak i chorobnému odkládání věcí na zítra. Jakmile si danou věc jednou zapíšete, bude vás strašit do té doby, než jí jednoduše splníte. A takový To do list chceme mít snad všichni co nejdříve vyškrtaný.

Dalším plusem je fakt, že na nic jen tak nezapomenete. Co je psané, to je dané a z paměti se vám to jen tak nevytratí.

Posledním obrovský plusem a vlastně důvodem, proč si To do list vyrábím je plnění mých snů. Každý máme nějaké své životní sny, kterých bychom chtěli dosáhnout. Ať už je to, že chceme odmaturovat, nebo vyhrát nějakou soutěž. Tyhle věci ale nespadnou jen tak z nebe a je potřeba pro ně něco udělat. Stejně tak jako něco musíme udělat pro to, abychom dostali peníze. Za plněním snů většinou stojí pěkná dřina, ale ta se vskutku nikdy neukazuje. Když si vytvářím To do list, kladu si malinké denní cíle a tím se pomalu posouvám v cestě za plněním svého snu. Tvořím si tak pomaličku návyky a vím, že jednou svého cíle dosáhnu a to i přesto, kolikrát se mi něco na této cestě nepovede.


Jak si mám To do list vytvořit? Co do něj vůbec psát?

To, jak si svůj To do list vytvoříš je jenom na tobě! Fantazie se meze nekladou. Někomu vyhovuje mít vše napsané na papíru a někomu vyhovuje vše mít v mobilu, který nosí vždy u sebe. Za sebe můžu doporučit dobrou aplikaci na mobil, Color Note. Tam si vytvoříš svůj seznam a jednoduchým kliknutím si úkol odškrtneš. Pokud jsi ale kreativní dušička, můžeš si ho jednoduše napsat na papír a pěkně vyzdobit podle chuti! Nebo si můžeš samozřejmě najít šablonu, kterou si vytiskneš. (Na internetu najdeš mnoho nápadů, tak se tam klidně můžeš inspirovat!)

Jestli nevíš, co do něj psát, tak začni u povinností. Například úklid svého pokoje, nebo učení se na test z matematiky, popřípadě udělat nějaký domácí úkol. Poté si zkus uvědomit, co bys chtěla změnit. Chtěla bys mít hezké tělo do plavek? Pak zkus pravidelné cvičení a zdravé svačinky. Piješ málo vody? Urči si limit, který chceš za den vypít. Chtěla bys trávit méně času na sociálních sítí? Zabav se něčím jiným, třeba čtením. Zkus se i zamyslet nad tím, co je tvůj cíl do budoucna. Umět perfektně anglicky a dostat se na prestižní školu s tímto jazykem? Dej si každý den na Duolingu dvě úrovně. Chceš se dostat na mistroství ve svém sportu? Nezapomeň na hodinový trénink!

Tímto způsobem si postupně sestavíš To do list. A hurá do škrtání! 

TIP: Nepřeceňuj své síly. Začni pozvolna. Jestli jsi nikdy necvičila, začni na 10 minutovém videu pro začátečníky a postupně si své malé cíle navyšuj.

2.TIP: Nevzdávej se! Nezapomínej, že perfektní figura z nebe nespadne a něco pro to budeš muset udělat.


Co mám v To do listu já?

Pro inspiraci vám sem hodím seznámek, který jsem si pro dnešek vytvořila já.

1. Škola (a zvládnout to tam :Dd)

2. Duolingo (aby mi nezmizela řada a procvičila jsem si svou angličtinu!)

3. Nabít hodinky a reprák (odkládám to už dost dlouho a brání mi to v tréninku)

4. Zacvičit si! (všechno včetně tréninku)

5. Dovypilovat Radioactive (hra na klavír)

6. Přečíst 20 stránek (abych nezapomněla na povinnou četbu)

7. Dopsat 3. kapitolu (už ho chci mít dopsaný, tak na to nesmím zapomínat!)

8. Začít koukat na Outer Banks (nesmím zapomenout ani na zasloužený relax)



Huh, trošku delší článek. Ale já doufám, že byl pro vás přínosným, že vás bavil, a že si tenhle systém zamilujete jako já. Děkuji za pozornost a uvidíme se někdy příště! <3


Komentáře

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Zkoušela jsem si jednou vést deníky s podobnými to do listy a kalendáři, nicméně mi to zabíralo docela dost času, takže jsem toho po krátké době nechalasmajl
Jinak si dělám to do listy ve své hlavě, což mi vyhovuje nejvíc, jelikož je to flexibilní, nic nemusím přepisovat, a nezabere to ani čas smajl

Ve svém dnešním to do listu jsem si dala především za cíl přežít školu. Dále si udělat přípravu na test z biologie a napsat si první maturitní otázku z chemiesmajl Výsledek je ten, že školu jsem přežila, biolu mám napsanou (navíc jsem zjistila, že téma je i součástí jedné maturitní otázky, což mě potěšilo smajl) a chemii mám tak na půl smajl Teprve teď jsem odlezla od pc, přičemž jsem tam seděla od té doby, co jsem přišla domů. Tuším, že jsem ani nesvačilasmajl Takže sice nesplním své cíle, ale co už.

Butterfly340To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.