Natalka d

Svatý Ondřej Zajímavosti

 Čau!!! Dnes píšu o svátku Svatého Ondřeje, protože je velice podceňovaný nebo se na něj zapomnělo, kdysi ho slavili všichni. A pokus se ptáte jakého je původu, tak vám odpovím: Je křesťanského původu. Vím, že to neslavíte ani já to neslavím, ale můžeme si to alespoň připomenout. Takže pokud vás to nezajímá odejděte od tohoto článku, ale jinak už můžeme jít na ten článek. Takže:

O Ondřejovi: 

Svatý Ondřej byl žid a rybář, který vyznával křesťanství. Jeho vládci se nelíbilo, že to vyznával, protože křesťanství začala vyznávat i manželka vládce a změnilo se její chování, proto vládce řekl Ondřejovi, aby přestal vyznávat křesťanství, ale Ondřej to odmítl a tak ho nechal vládce ukřižovat. Kříž byl zvláštní v tom, že byl ve tvaru písmene x a tak se mu říká ,,Ondřejův kříž".

Zvyky:

V ten den se věštilo , dívky zapékaly do koláčů žáby, aby  se zbavily nežádoucího ženicha. Holky si napsaly sedm jmen kluků daly je pod polštář a ráno vytáhly jeden papírek, přečetly si ho a ten kluk, který byl napsaný na papírku ,ten ji byl souzen. Nebo ještě třeba si děvčata vzala chléb ke slepicím a té, které ukousla chléb slepice jako první ta se měla vdávat.

A jak si můžete zavěštit vy? Tip pro vás:

Vezmete si hrnečky otočíte je vrškem dolů a pod ně si dáte různé věci, které něco symbolizuj třeba hřeben znamená nemoc, chleba blahobyt a bohatství,prsten svatba, dudlík dítě a hlína smrt, ale taky některé můžete vynechat a vymyslet si jiné.  A taky se to nemusí stát a nikdo neříká, že to musíte dělat.

 

Tak to je všechno a ahojte!!! 

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.