Natalka d

Sv. Martin

Takže v pondělí je sv. Martin. Na sv. Martina se jí k obědu pečená husa ,protože ho kdysi husy prozradily, když se schovával,aby se nestal biskupem. Ještě se na sv. Martina jí svatomartinské rohlíčky. Ve vesnicích se dělají lampionové průvody. Říká se, že sv. Martin přijíždí na bílém koni, to znamená, že padá první sníh. No nevím jestli je to pravda, nikdy u nás na jeho svátek sníh nebyl. Potom další pranostiky: Na sv. Martina drž se synků komína, na sv. Martina bývá bílá peřina. Prostě 11.11 kouzelné datum.           

Pro děti

 

Recept na svatomartinskou husu odkaz na recept 

 Recept na rohlíčky odkaz zde 

 

Také se na sv.Martina pije svatomartinské víno, které se může pít a otevřít jen v ten den, jindy v roce se pít nesmí. Je velice drahé a pouze pro dospělé.

 

Svatý Martin byl voják, který konal dobré skutky, jednoho večera jel zpátky domů a viděl žebráka, který se třásl zimou a tak rozpulil svůj plášť na dvě poloviny, půlku dal žebrákovi a půlku si nechal, lidé ho chtěli zvolit biskupem, ale on jím se stát nechtěl, protože nechtěl žít v blahobytu a tak se rozhodl, že se někam schová a tak se schoval do chléva, kde byly husy , ale ty h prozradily a tak se na sv. Marina dělá pečená husa. V některých vesnicích nebo domácnostech se ještě svatomartinská tradice drží.

 

 

     A poslední pranostika: ,, Svatý Martin na ledě, Vánoce na blátě."

 A na sv. Martina můžete přijít do Blanska nebo do Jihlavy.

A co vy? Jak to oslavíte? Já samozřejmě husou, jako bych nemohla porušovat tradice. Já si prostě na nich potrpím, ale ne úplně na všech. A někdy patří i k vánočním svatým lidem. Ještě bude Kateřina svatá nebo svatý Ondřej, tamty svátky nijak moc neslavím, ale můžu se na to podívat na ty informace o těch svátcích. Ale to bych pokračovala dál a dál to je lepší teď si napsat, co je aktuálně blízko a až to bude nebo pár dní nebo den předtím až to napíšu. Jinak mimochodem to je vše , děkuji vám za ty plusy a ahoj.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.