Luuuuucka Online

Učím se Portugalsky #1 - První pokus|Luuuuucka

Ahoj

Vítám vás u dalšího článku. Máme tady novou sérii, která nevím, kolik bude mít dílů, ale tak cca. třeba 8 - 10. Asi víte, že mám ráda Brazílii a není novinkou, že se tam někdy chci určitě podívat. Ale jak se tam mluví? Portugalsky. Jo jo, ve většině zemí se sice domluvím i anglicky, ale tak, pro jistotu. No a z toho mně nedávno napadlo nové téma na články a to, že VY budete svědci toho, jak se budu zoufale snažit narvat si do hlavy nějaká cizí slovíčka. No a navíc mně tato série víc donutí se to učit. Tak jo, jdeme na to!

Budu k tomu používat stránky Duolingo a Quizlet. Na Duolingu už mám rozdělanou lekci angličtiny, ale tak, odložím ji stranou a vrhnu se na portugalštinu.

V Duolingu vás naučí nějaká slova z určité lekce a pak vás z nich zkouší, v Quizletu si vytvoříte kartičky se slovy a můžete s nimi taky dělat různé testy apod. však se koukněte. 

Takže mám zapnuté Duolingo a hned, co jsem si zobrazila Portugalská výuka, vyskočilo mi tam, jestli jsem začátečník nebo pokročilá. Tak, stopro začátečník. I když, před asi dvěma lety jsem nějaká slova uměla, asi deset slov jsem uměla. Teď už nevím nic:( To nevadí, jdeme na to! Hups, první problém ta lekce je v angličtině. No, né že bych anglicky neuměla, to zas ne, ale přece jen, česky umím líp. Ale jak se tak koukám, v češtině to nejde, takže to budu muset zvládnout takto.

Tak mám za sebou první lekci v Duolingu, v Quizletu jsem si vytvořila kartičky s novými slovíčky. Vám je řeknu ta slovíčka, jo? Schválně se nekoukám na ty kartičky.

Takže:

žena - a mulher

muž - o homem

dívka - a menina

chlapec - o menino

jedna - uma

já jsem - eu, sou


Takže, tato slovíčka mám potrénována a nacvičena a přesouváme se na lekci číslo 2!


Druhá lekce je taky z krku, ta byla kratší a jsou v ní taková jednodušší slova. Už je mám zase na kartičkách, mám udělaný i testík a dopadlo to jakžtakž dobře. Takže teď vám sem ty slovíčka napíšu, udělám ještě jednu lekci, pak to všechno zopáknu a asi to ukončím:)


Ty jsi - Voce é (nad tím prvním "e" má být taková ta stříška, ale tady mi nejde napsat)

Ona je - Ela é

On je - Ele é

Jablko - a Maca (to "c" má být s takovým ocáskem dole, druhé "a" má být s vlnečkou nahoře)

Jíst - Come


I poslední lekci jsem zvládla, a už rozumím i nějakým větám. Tleskejme!!! Naučila jsem se čtyři nová slovíčka, takže vám je tady napíšu a pak se rozhodnu, co dál.


Chléb - o pao (nad "a" vlnka)

Mléko - o leite

Voda - a água

Pít - bebe


Tak, já si teďka projedu všechny lekce, jestli jsem to nezapomněla a asi to ukončím.

Další díl má vyjít za dva týdny, takže do té doby si budu opakovat a možná přiberu i nějakou tu novou lekci.

Však vám zase za dva týdny všechno řeknu.

Zatím pá:)





Vaše Luuuuucka



Komentáře

Lucy Lupinová(Bradavice)

Že vy všetci opakujete po mne? Ja som s cudzím jazykom začala prvá, potom sa s francúzštinou pridala Sia23 a ty teraz s portugalskom! smajl

A myslím, že "a" s vlnkou sa píše... moment... ja to nájdem... DOKÁŽEM TO!
ã
OLÉ!

Lucy LupinováTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Damaris HarrisVIP(Langustičky)

Je vtipné, že je španělština tolik podobná, ale kolikrát je opravdu problém se domluvit. Přeji ti hodně štěstí.
Pokud by ses tomu chtěla hodně věnovat a ve škole se neučíš nějaký románský jazyk,, možná by bylo dobré si koupit česko-portugalskou učebnici, protože ti vysvětlí stavby vět, které u románských jazyků bývají dost odlišné narozdíl od slovanských.

Damaris HarrisTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Hodně štěstí s portugalštinousmajl

Já se zase včera rozhodla, že se zkusím naučit turecky kvůli dovolené. Sice jsem v Turecku už párkrát byla a vím, že se tam domluvím v pohodě anglicky, dokonce i česky, ale tak, proč se nezkusit nenaučit nový jazyk smajl

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.