Love Your Life

Cestování po světě #2 - Bahamy

Bonjour!

Je tady další článek ze série Cestování po světě. Tentokrát jdeme na Bahamy. Let's Go!

Bahamy, dlouhý tvar názvu Bahamské společenství, jsou nezávislý anglicky mluvící stát v oblasti Karibského moře. Je to souostroví 700 ostrovů a ostrůvků (nazývaných ,,cays" nebo ,,keys").

Vlajka:


Znak:


Poloha:


Hlavní město: Nassau

Dějiny
Bahamy objevil v roce 1492 Kryštof Kolumbus. Původní indiánské obyvatelstvo vyhubili Španělé už v 16. stol. Od počátku 18. stol. byly ostrovy britskou kolonií, s výjimkou krátké španělské okupace v 80. letech 18. stol. Kolonisté jejich osídlovali většinou otroky dovezenými z Afriky. V období prohibice se Bahamy staly významným centrem obchodu s lihovinami. Během druhé světové války zde Američané zřídili několik vojenských základen. Korunní kolonii Bahamy udělila Velká Británie nezávislost 10. července 1973. Hlavou státu však zůstává britská královna Alžběta II. , Kterou na ostrovech (30 větších, 660 menších a okolo 2400 drobných ostrůvků) zastupuje generální guvernér. Ústava z roku 1973 je založena na usnesení o samosprávě z roku 1964, parlament se skládá ze sněmovny poslanců a senátu, ministerským předsedou se stává vůdce většinové strany. Země je členem Britského společenství. Jeden z ostrovů - San Salvador - objevil 12. října 1492 Kryštof Kolumbus. Roku 1671 si skupina britských osadníků, žijících na Bahamách, zvolila prvního guvernéra. Roku 1718 však přistál u ostrova guvernér jmenován anglickým králem a od té doby byly Bahamy britskou kolonií. Na tom nic nezměnila ani invaze Američanů (1776) či Španělů (1782 až 1783).

Po skončení americké války za nezávislost se na Bahamy přistěhovalo mnoho Britů. Roku 1834 byli černošští otroci propuštěni na svobodu. Od roku 1841 se v zemi volí zákonodárný orgán, od roku 1964 má ústavu zaručující rozšířenou autonomii a roku 1973 je Bahamy přidělena úplná nezávislost.

V čele vlády je od roku 1992 první jiné než bílé ministerský předseda Hubert Ingraham. Většina z 250 000 obyvatel žije na ostrovech Grand Bahama a New Providence, na kterém leží i hlavní město Nassau. Země žije z cestovního ruchu a z výhodných daňových zákonů, které z ní činí jedno z finančních center světa.

Cože? Na Wikipedii už nic není? No dobře...

Každoročně jsou Bahamy oblíbeným cílem milionů turistů zejména z USA a návštěvníky výletních lodi směřujících do Karibiku.


Počasí na Bahamách
Hlavní turistická sezóna na Bahamách bývá od prosince do dubna. Zdejší podnebí je ideální pro zimní nebo jarní dovolenou.

Na souostroví je celoročně příjemně teplo, s průměrnou teplotou vzduchu 24,4 °C, v letním období až 32 °C. Teplota moře je od 23 do 27 °C. Období dešťů je od května do října, kdy se sem z Evropy nevyplatí velmi cestovat.



Ostrovy a pláže na Bahamách
Bahamy tvoří třicítka větších ostrovů a asi dva tisíce menších korálových ostrůvků a útesů. Největšími ostrovy jsou Grand Bahama, New Providence, Eleuthera a Cat Island.

Pláže mají pozvolný vstup do moře bez strmých srázů. Známé jsou jemným bílým či růžovým pískem. Okolní moře díky průzračnosti a bohatému podmořskému životu láká na rybářské výlety, potápění, šnorchlování a zkoumání světa pod vodní hladinou.



Nejznámější pláží je Treasure Cay Beach na ostrově Abacos, kterou magazín Caribbean Travel & Life označil v tomto roce za jednu z nejkrásnějších v oblasti.

Dalšími vysoce hodnocenými jsou Gold Rock Beach na ostrově Grand Bahama, Cape Santa Maria Beach na Long Islandu a Pink Sand Beach na Harbour Islandu.

Atrakce na Bahamách
Nassau na ostrově New Providence je oblíbeným místem na trasách výletních lodí v Karibiku. Turisté zde mohou obdivovat pestrobarevné koloniální budovy ve městě, pevnost Charlotte, Bay street či tradiční trh Straw market.


Takže tohle byl můj dnes už asi poslední článek :D Doufám, že se vám líbil a děkuju za každý like a komentář!

Au revoir
Sia

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.