Svatomartinské koláčky
Ahoj
Vítám vás po extrémně dlouhé době u nového článku. Věřím že se mi konečně podaří psát články častěko.
Dneska to bude recept:
Těsto cca 60 koláčků:
Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
100 g másla
20 g čerstvého droždí
1 vejce
75 g krupicového cukru
špetka soli
Náplň tvarohová:
250 g tvarohu ve fólii
1-2 lžíce cukru krupice
1 vejce
sekané mandle
Náplň povidlová:
povidla
1 lžíce rumu
strouhaný perník
Drobenka:
75 g hrubé mouky
75 g studeného másla
50 g cukru krupice
1 vejce na potření koláčků před pečením
rozpuštěné máslo s rumem na potírání po upečení
Postup:
Hladkou mouku prosejeme, zalijeme vlažným mlékem, rozdrobíme droždí, vsypeme cukr, špetku soli, velmi povolené máslo a vejce. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy, povrch zasypeme hladkou moukou a necháme pod utěrkou kynout do zdvojnásobení objemu.
Připravíme si náplně. Tvaroh ušleháme s cukrem a vejcem. Povidla promícháme s rumem a strouhaným perníkem. Obě náplně přesuneme do cukrářského sáčku.Na drobenku vsypeme do mísy hrubou mouku, cukr a kousky másla. Prsty promneme.
Vykynuté těsto přesuneme na pracovní plochu, krátce propracujeme a odvažujeme kousky o váze 15 g. Vytvarujeme do kuličky, ukládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10-15 minut přikryté kynout.Poté vytlačujeme koláče (např. dnem štamprdlete) a plníme je - po okrajích dáme jeden druh náplně, do středu dáme druhý. Ozdobíme mandlemi, kraje koláčků potřeme prošlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme cca 15-20 minut.
Hotové koláčky můžeme ještě potírat rozpuštěným máslem s rumem
To bude pro dnešní článek vše mějte se hezky a u dalšího snad brzo Ahoj
Komentáře
molody
helo