Jump Off
Hra - Jump Off
Video se načítá
Snow Queen Scene Maker
Hra - Snow Queen Scene Maker
Video se načítá
Slither.io
Hra - Slither.io
Video se načítá
My Dolphin Show 4
Hra - My Dolphin Show 4
Video se načítá
Little Pony Bike Racing
Hra - Little Pony Bike Racing
Video se načítá
Home Sheep Home
Hra - Home Sheep Home
Video se načítá
 

Kiwča :D

Zdravý životní styl

Čahojda Ňafíci♥

Předem varuji, že to mám z netu a ze školy, takže vy to můžete znát jinak a můžete na to mít jiný názor!!

ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Zdravá výživa

Vše, co jíme se nazývá poživatiny a dělí se na: Potraviny- produkty rostlinného nebo živočišného původu, mají výživovou hodnotu (obsahují živiny), Pochutiny- dodávají chuť, vůni a působí na nervovou soustavu a nemají výživovou hodnotu, je to např. koření nebo čaj a káva, Nápoje. 

Živiny= souhrn látek obsažených v potravě a jsou to: Tuky, bílkoviny, sacharidy, vitamíny a minerály. 


Zdravá výživa by měla být

Přiměřená- měla by odpovídat potřebám organismu (věk, výdej, zátěžové období,...). To znamená, že když pracujete v kanceláři a celej den sedíte u stolu, tak nepřijdete domů a nesežerete, celej dort že jo :D To nesežerete i tak ale prostě příklad... :)

Vyvážená- měla by obsahovat všechny složky potravy- živiny. Jako, že když si dáte k obědu něco, co obsahuje tuk, bílkoviny, tak si dáte přílohu, která obsahuje sacharidy, vitamíny a minerály :)


Složky potravy

Tuky: Živočišné- mléčné produkty, sádlo, maso,... a rostlinné- olej, ovoce,... Jsou to stabilní zdroje energie. 

Sacharidy: Jsou v ovoci, sladkém jídle a sladkostech a v pečivu. Jsou pohotovým zdrojem energie (poskytnou energii jen na určitou dobu)

Bílkoviny: Jsou základem organismů. Jsou v mléčných výrobcích, masu a vejcích. 

Minerály: Vápník- pro stavbu kostí (v rybách a mléčných výrobcích), Železo- tvorba červených krvinek (v ořeších, rybách a játrech), Sodík- zadržuje vodu v těle (sůl), Hořčík- podporuje činnost srdce (v rybách a ořeších), Draslík- proti únavě a dehydrataci (v bramborách a špenátu).

Vitamíny: A- růst kostí (v mrkvi, špenátu, mase), B- proti únavě (ve vejcích, játrech, chlebu), C- posiluje imunitu (v ovoci), D- tvorba kostí (v rybách, mase a másle), E- hojení, proti únavě a stárnutí buněk (v oleji, másle a pečivu) 


Nápoje

Lidské tělo je z 60-70% z vody a proto je nutné ji doplňovat! 

Voda ubývá buď pocením, které probíhá kvůli termoregulaci=udržování tělesné teploty nebo čištěním=odvod nečistoty v moči. 

Denně by jsme měli vypít 2-3 l nápojů.

Nevhodný nápoj je káva- odvodňuje a obsahuje návykový kofein, sladké limonády- množství cukru, zubní kaz nebo alkohol- návykový, ničí organismus.


Správná strava 

Měl by být pestrá, měla by obsahovat, co nejvíce přírodních potravin, potraviny by měli být šetrně připravené (nevhodně připravené- smažené, přepálené a příliš kořeněné- ne že by jste to nemohli, ale co nejméně), příjem by měl odpovídat výdeji (sníst tolik, kolik potřebujeme na aktivitu), pravidelné intervaly jídla- 5x denně a mělo by se jíst v klidu a v kultivovaném prostředí. 


Nebezpečné způsoby stravování:

1) Nedostatek jídla=podvýživa 

V důsledku chudoby nebo v důsledku duševní choroby: Mentální anorexie= odmítání potravy v důsledku představy, že je člověk obézní, Bulimie= člověk drží dietu hladověním, pak se přejí a následně se to snaží vyzvracet. 

2) Nadbytek jídla=obezita

Optimální hmotnost se určuje podle BMI indexu, ten se dá vypočítat, ale lehčí to je nechat vypočítat internet. Také je index BI a to znamená, že by jste měli vážit o něco málo méně, než měříte v cm, bez 1 m :) Např. já měřím asi 158 cm a to znamená, že bych měla vážit, tak 58 kilo :) Vážím 45 :D Aha :) Prostě, že by jste neměli vážit více, než těch 58 :)

3) Nevyvážená strava

Tohle podle mě nevadí, když to člověk vyrovná tak, že co ta strava, kterou jí neobsahuje a tak si to dojí nějakými vitamíny, ale to je věc názoru :) 

Vegetariáni- nejí maso

Vegani- nejí nic živočišného původu 


Tělesné zdraví

Tělesné zdraví není jen o správné stravě, ale i o:

Hygiena

Zásady péče o tělo: Mytí rukou- po kontaktu s nehygienickým prostředím a před jídlem, pravidelné mytí celého těla, používání antiperspirantů a deodorantů, pravidelné čištění zubů, oblečení- mělo by být čisté, vhodné- účelné a vkusné (tzn. že v zimě nepůjdeš ven v plavkách pokud nejsi otužilec :D). 


Režim dne

Den by měl být rozdělen na:

Práce- škola, zaměstnání, domácí práce, učení,...

Odpočinek- je dělen na aktivní- koníčky, pohyb, sport,... a na pasivní- televize, čtení,......

Spánek- Mělo by se spát 8-10 hodin, ale jsou i lidi, kterým stačí např. jen 5 hodin.


Můj pohled a zkušenosti

Podle mě nevadí dát si občas čokoládu... Nebo se někdy přežrat :D Ale mělo by se pít to v hubnutí, taky pomáhá ( i když to není jen o hubnutí) a když se nasnídáte pomáhá to i tomu hubnutí :D Prostě tak :) 

Já upřímně začala více pít a snídat a přijde mi, že jsem celkem zhubla. Když budete pít, nebudete mít otoky ze zbylé vody a když se nasnídáte, nastartujete metabolismus :) 

Anorexie... Čím by jste trpěli radši? Anorexií nebo obezitou? Já asi obezitou. Z obezity se dostat dá, ale z anorexie maximálně tak na 40% :/ 


Tak :) Můžete mít i jiný názor já neříkám, že ne! :D

Tak co? budete něco ve svém životě měnit? Já už změnila :) Víc piju a trochu snídám :) A pohyb nevím, jak bych ho mohla mít víc :D Takže tak :) 

Zatím papa Ňafíci♥

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.