Kiwča :D

Velikonoční zajímavosti

Čahojda Ňafíci!♥

Velikonoce moc nemusím, třeba si je po tomto článku oblíbím a vy taky. Pokud je máte rádi je to také pro vás! :D Univerzální článek! Jéééj

Jdeme na to!


1. Nejvyšší velikonoční čokoládové vajíčko bylo vyrobeno v Itálii roku 2011. Měřilo 10.39 metrů a vážilo neskutečných 7,2 tuny!

2. Pouhých 12 států Ameriky, z celkových 50, považuje Velký pátek za svátek. U nás je Velký Pátek svátkem, myslím ale, že se svátkem stal teprve nedávno, ale nevím to jistě.

Víme jak se slaví Velikonoce v americe a anglii také? Ano! Rodiče- "Velikonoční králíček"- schovají vajíčka po zahradě, parku atd. a děti je musí najít :)

3. Umění malovat vajíčka se nazývá “pysanka” – tento název vznikl na Ukrajině. Tak takhle jako to je na obrázku to rozhodně neumím :D

4. Easter – anglický výraz pro Velikonoce, vznikl ze slova “Eostre”, což je jméno anglosaské bohyně, která symbolizuje zrození.

5. Zvyk darovat vajíčka vznikl ještě před tím, než vznikly samotné Velikonoce a v mnoha kulturách je také považován za symbol zrození.

6.  V kostelech existovala tradiční hra “Horká brambora”. Kněz hodil uvařené vajíčko mezi členy chlapeckého sboru. Chlapci si pak s ním mezi sebou házeli až do úderu 12. hodiny. Ten, kdo v tento moment vajíčko držel, zvítězil a mohl si jej nechat.

7. Věděli jste, že se v Americe během Velikonoc prodá víc, než 700 milionů kuřátek, vyrobených z marshmallow? Je to nejprodávanější velikonoční cukrovinka, která není vyrobena z čokolády.

8.  Američani během těchto svátků zkonzumují více, než 16 milionů sladkých fazolek (jelly beans). Kdybychom takové množství poskládali do řady, její délka by byla 3x delší, než je délka rovníku.

9. Jste spíše na uši, paže, nebo ocásky? 65% lidí začne jíst čokoládového zajíce od uší, 5% od nohou a 4% od ocasu.Já uši!

10. Jen v Americe je každoročně vyrobeno více než 90 milionů čokoládových králíčků, 91.4 miliardy vajíček a 700 milionů kuřátek.

11. Tak jako na Halloween se na Velikonoce zkonzumuje nejvíce sladkostí za rok. Ještě, že jsou půl roku od sebe, stihnete si dojít na prohlídku k zubaři!

12. Celkově se v Americe během těchto svátků utratí 14.7 miliardy dolarů.

13. Myšlenka velikonočního zajíčka, který naděluje pomlázku, vznikla v Německu už ve středověku

14. Velikonoce jsou oslavou vzkříšení Ježíše Krista – je to ten nejstarší a nejpodstatnější křesťanský svátek..

15. Čas Velikonoc byl pevně stanoven již v roce 325. Je to neděle po prvním jarním úplňku. Pokud by byl tento úplněk v neděli, Velikonoce by spadli na další neděli. Letos je to 1. dubna.

16. Co obsahuje vajíčko? Vitamin B1=Thiamin – je důležitý pro činnost srdce, pro svaly i nervový systém. 

Vitamin D=Reguluje činnost slinivky a také je výborný pro mozkovou aktivitu nebo krevní tlak.

Vitamin B2=Riboflavin má antioxidační účinky a působí blahodárně na játra.

Vitamin B6=Pyridoxin je například důležitý při tvorbě červených krvinek, působí na zdraví kůže a dobré trávení.

Obsahuje i další vitaminy, například E, A, 512, B9, a také minerály vynikající pro činnost hormonů, růst kostí, jako je jód, selen, fosfor, kalcium, železo a karoteny,…

17. První zmínky o velikonočním zajíci pochází z roku 1682 a z Německa - takže žádný výmysl amerických obchodních center! Zajíček byl vždy pohádkovou bytostí a pravděpodobně výmyslem rodičů, který se rozšířil díky lidové slovesnosti. A proč ne jiné zvíře? Někteří považují zajíce za symbol plodnosti a jara, jistě to ale nevíme

18. Tradice vajíček sahá ještě dál - až do 12. století. Jaro je období, kdy se všechno znovu rodí, probouzí k životu po zimě. Proto kněží rozdávali svým ovečkám posvěcená vejce, která se pak jedla v kruhu rodiny.

19. V křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího. Nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti. Měla jsem na to referát takže vysvětlím- Bůh trestal Egypťany za to, že nechtěli pustit jeho lid z otroctví. Udělil jim několik ran jako pršení prachu atd. a poslední rána byla- budou zabiti všichni Egyptští prvorození včetně zvířat. A ti, kteří mu byli věrní měli potřít práh dveří krví obětovaného beránka aby se jim pohroma vyhnula :)

20. Tradice pomlázek je v českých zemích velmi stará. Zmiňuje se o ní už ve 14. století pražský kazatel Konrád Waldhauser. Čas pomlázky přichází právě o Velikonočním pondělí, kdy chlapci a muži vycházejí už časně zrána na koledu.

21. Každé šlehnutí pomlázky znamená pro dívky jistotu, že jim po celý rok nebude chybět elán, energie, budou veselé, zdravé a pilné. Podíváme-li se do historie, i hospodář tak šlehal čeládku, aby nebyla líná, krávu, aby se brzy otelila, a stromky, aby se probudily k další úrodě. Někde místo pomlázky používají studenou vodu. Říká se tomu oblévačka a její efekt je podle všeho podobný. V Česku se někdy dívka vezme za ruce a nohy (hlavně na vesnicích) pod studenou pumpu nebo sprchu za trest, když se nechce nechat vyšlehat :D


Tak jo, snad se vám dnešní článek líbil... A i když nemáte rádi Velikonoc pamatujte- vždy s nimi příjde JARO! A to já miluju :D Takže se na ty Velikonoce po tomhle článku i docela těším.. Navíc budou prazdniny co víc si přát :D

Tak si ty Velikonoce a prázdniny s příchodem jara užijte a

Zatím papa Ňafíci!♥

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.