Kiwča :D

O čem si zvířata povídají?+BONUS

Čahojda Ňafíci!♥

Dneska tu bude 5 nejpodivnějších způsobů zvířecí komunikace? Nějak tak to bude, ale tohle by nebyl asi přesný název, zjistíte proč. 

Dobrá zpráva! Ještě jsem neumřela! Nebo špatná zpráva jak chcete :) 

Každopádně, jak jsme všichni tušili, nebude adventní kalendář, já se snažila, ale nějak mi nejde předpřipravovat články, leda že bych jeden den v týdnu měla dost času na to, že bych napsala 7 článků dopředu- a takový den neexistuje :D Budu se snažit, samozřejmě vydávat každý den, ale jistě to tak nebude (stejně jako doteď).... Snad vám to nevadí :) 

Dále chci poprosit, aby mi každý z vás napsal, hromadu otázek ohledně čeho chcete :) Děkuji moc :D

No a teď už pojďme na to! 

5.  Včela medonosná

Skoro každý ví, že včely "tancují" a pomocí tance komunikují. Ale o čem? 

Když jedna z včel objeví zdroj potravy, ostatní ji pak neomylně následují. Jak jim vysvětlí, co našla a kde? Používá k tomu hned dva různé druhy tanců. Pokud se zdroj potravy nachází v okruhu zhruba 50 metrů (nebo třeba 100 metrů, na vzdálenosti se ještě lidé nedohodli :D) , tančí včela dokola a točí se přitom střídavě doleva i doprava zhruba 30 vteřin. Pokud objevila potravu ve vzdálenějším okolí, opisuje při tanci tvar osmičky. Doba a směr tance po této přímce označuje vzdálenost a polohu potravy.

4. Titi černočelý

Titie, žijící na stromech, ohrožují dravci, kteří se dají rozdělit do dvou hlavních skupin – na suchozemské savce a ptáky. Aby byly schopní se jejich útokům bránit, vyvinul si tento druh primátů výstražný systém varovných výkřiků. Druh a skladba varovných výkřiků se liší nejen podle toho, jestli jde o suchozemského savce či dravého ptáka, ale také podle toho, jestli se v té chvíli nachází na zemi či na stromě.

3. Zubr Evropský

Zubří pomocí voleb řeší, kam se stádo vydá, zda třeba na pastvu či k vodě. Každý člen stáda se při tom postaví směrem, kterým by se právě on chtěl vydat. Po chvíli pak do jednoho z těchto směrů vyrazí první zubr, nejčastěji dominantní samice. Pokud většina uzná, že je to dobrý nápad přidají se i ostatní. Pokud ne, stádo se na chvíli roztříští do skupin. Nakonec ale ostatní následují tu největší z nich.


4. Psoun Prériový

Ve štěkotu psounů se přenáší pozoruhodné množství informací, dokonce používají zvuky, které svou funkcí vzdáleně připomínají lidská slovesa a podstatná jména. Používají je pak hlavně jako varování před predátory. Psouni dokážou pomocí speciálních výrazů říct ostatním, jde-li o kojota, hada či třeba káně nebo člověka. Komentují dokonce i jeho výšku či spíše velikost. Psouni z různých regionů mají navíc vlastní přízvuk či dialekt. (Ten psoun, druhý zprava- nepočítá se ta hlava co tam vykukuje- vypadá jako když si kouše nehty :D)

5. Vorvaň obrovský 

Dánská univerzita v Aarhusu sledovala zvukové projevy vorvaňů v Karibiku a podařilo se jim při tom nahrát okolo 4000 zvuků jedné skupiny kytovců. Při analýze vědci zjistili, že v jednom rodinném klanu používají jednotlivé velryby cosi jako volací znak určující, kdo právě „mluví“. Vědci jsou navíc přesvědčeni, že existuje i kód, který užívá rodinný klan při setkání s jinou skupinou velryb. Tedy jakási obdoba příjmení. Dávají si tedy křestní jména i příjmení!

BONUS

Tady máte hezké i roztomilé zvířecí obrázky. Když už jsme u obrázků- napište mi jestli chcete ještě články Googlujeme Obrázky, případně napište nějakou kravinu, co můžu hledat :) A nezapomeňte na ty otázky!


Snad se vám článek líbil a

Zatím papa Ňafíci♥

P.S. Ještě dnes plánuji jeden článek, tak uvidíme jak to půjde (nezapomeňte na otázky a jestli chcete googlujeme obrázky!)

Komentáře

Týna123(školák)

článek je fakt Božíí, smajl a ten Psoun Prémiový je z leva jak si kouše nechty smajl no ale asi to je z pravý strany...
P.S už jsem ti napsala jednu otázku do zpráv smajl

Týna123To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

liankag(ANIME!)

Všechno je v tomto článku tak roztomilé. ♥
Jo, už si umím představit včely tančit balet. smajl
Ne, to byl vtip, vážně.

liankagTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.