KagamineRinCZ

Zákrok Cystoskopie - U DOKTORA 2#

Protože se vám minulý díl série U doktora docela líbil, rozhodla jsem se udělat další. O dalším ambulantním zákroku, který jsem podstoupila, už je to...nó, myslím, že někdy v říjnu.

Opět jsem vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, takže jsem byla opravdu hodně vyděšená. O zákroku jsem se snažila zjistit co nejvíce informací, taktéž se poradit s lékařem, ale to není ono. No, a protože jsem z toho sama byla tak vyděšená a vím, co jsem předtím prožívala za nejistotu, rozhodla jsem se o tomhle zákroku udělat článek. Pokud by snad někoho z vás čekalo podobné vyšetření, abyste přesně věděli, do čeho jdete.

CO TO JE A KDY SE TO DĚLÁ

Cystoskopie je vlastně vyšetření močové trubice a močového měchýře zevnitř. Je to vyšetření, takže vám nikde nic netrhají a nevyndávají. A dělá se v případě, že se vám opakovaně vrací záněty močových cest a záněty ledvin.  Aby se zjistilo, proč se záněty vrací, zda náhodou nemáte močovou trubici zúženou nebo zda nemáte nějakou chronickou infekci, kterou běžné testy u doktora neodhalily. Také se provádí v případě, když má lékař podezření na nějaký nádor. U mně to byl ten první důvod. Každou chvíli zánět močových cest, ze kterého se navíc téměř vždy vyvinul zánět ledvin...Tak mě na to vyšetření poslali. A na vůbec nic se nepřišlo, nikdo neví, proč se mi to tak vrací :D No nic, my jdeme dál

Když čtete popis na internetu, jako jsem to dělala já, můžete se snadno vyděsit, když si přečtete, jak vám tam bude zavedena cévka, a jak vás napustí tekutinou a následně vypustí, a jak do vás za živa zavedou minikamerku… NEBOJTE! Ano, když jsem tohle četla, pokoušely se o mě krákoty a byla jsem vyděšená. Dokonce jsem zvracela strachy a hrozně brečela.

Popravdě, samotný ten strach byl horší, než vyšetření jako takové. Vím, že jsem se dokonce den před tím skoro sesypala. Zbytečně. Ano, zavedou vám cévku, napustí tekutinou a zavedou minikamerku, ale není to vůbec tak strašné, jak to zní! A to opět připomínám, že su histerka, kterou bolí úplně všechno, a která nic nevydrží. 

BOLÍ TO?

To je asi první otázka, která vás napadne. Lékař mě ujistil, že to nebolí, a že celé vyšetření je velice rychlé, což je pravda, trvá asi 3-5 minut. Takže je to opravdu chvilička. Následně jsem se nechala informovat na fórech přímo od lidí, kteří zákrok podstoupili, a většina lidí mě taktéž ujistila, že to nebolí, že je to jen nepříjemné. Ovšem našli se i tací, kteří tvrdili, že zákrok samotný nebolí, ale potom že je to  vyloženě strašné.

Takže jsem zase byla v nejistotě. A udělala tu nejhorší možnou věc, kterou jsem mohla :D Našla si samotný zákrok na youtube. Zákrok tam byl prováděn muži, který řval jak na lesy :D No, jak k tomu řekla moje spolužačka, chlapi nic nevydrží ( řekla, že chlapi jsou sračky, ale chtěla jsem být slušná :D ) Jaká byla ale nakonec moje zkušenost?

Podívejte, zda vás to bude bolet nebo ne, to je hrozně individuální, protože každý má úplně jiný práh bolesti. Ale já jsem ten typ, kterýho bolí, když ho ofoukne vítr :D Takže když jsem to přežila já, tak vy to přežijete desetkrát. Já jsem fakt cíta, takže je dost možné, že vás to nebude bolet třeba vůbec.

Ale i mě ten zákrok nebolel zase tak moc. Jo, je to nepříjemný. Trochu mě to bolelo. Ale nic, co by bylo neúnosné, a u čeho bych musela řvát, brečet nebo si trhat vlasy. Nechtěla bych tam jít znova, ale zvládla jsem to, a hlavně je to opravdu velice rychlé.

JAK VYŠETŘENÍ PROBÍHÁ:

Nejsem lékař, takže vám to nevysvětlím z lékařského hlediska, ani nevím, co přesně se vevnitř děje s tou kamerkou :D Ale popíšu vám celý zákrok z pohledu pacienta a z pohledu toho, co přesně se děje, a co člověk prožívá. Což je stejně asi to, co vás jako pacienta bude zajímat.

Nejdříve si lehnete a dáte nohy do podpěrek, jako u gynekologa. Pak vám lékař nanese dezinfekci, to vůbec nebolí.

Potom vzal takový dosti děsivý nástroj vypadající jako obří nůžky, to jsem se lekla :D Bála jsem se, že to bude ostré. Na ty nůžky dá vatu a nanese do močové trubice znecitlivující gel, lokální umrtvení, díky kterému to potom nebolí. ALE NEBOJTE. Daný předmět není vůbec ostrý. Nanesení gelu jen studí a jedná se o lokální anestezii, aby právě zákrok nebolel, nebo ne tolik.

A samotné nanesení gelu taktéž vůbec nebolí. Vlastně jsem necítila nic, jako kdyby lékař ani nic nedělal. Takže do této chvíle se opravdu nemusíte bát ničeho, protože není cítit nic.

Pak se zavede samotný přístroj. Ani tohle nebolí. Já vůbec necítila, že by mi někdo něco někam zaváděl. Lékař vám sice zavádí hadičku do močové trubice, ale opět necítíte nic, je to nepříjemné maximálně psychicky, třeba jako vyšetření u gynekologa, ale nebolí to vůbec. A to už máte půlku za sebou :D

Pak přijde to horší, budete napuštěni tou tekutinou. To už trochu bolelo. Jak se močový měchýř plnil. Bylo to nepříjemné, a trochu to řezalo. Čím víc ho plnil, tím víc nepříjemné to bylo, nebudu lhát, že to nebolelo vůbec, ale dalo se to vydržet. Popsala bych to asi jako takové řezání, když se vám chce hodně na wc nebo když vám začíná zánět. Bolesti při zánětu močových cest jsou ale mnohem horší, nemluvě o zánětu ledvin takže pokud jste zánět prodělali, tak jste zažívali DALEKO větší bolest, a ještě dlouho, a ne dvě minuty. Vydržet se to rozhodně dá. Prostě to trochu řeže. Ale zvládnete to. Navíc to trvá chvilku.

Pak zkoumá, zda ve vás není něco špatně. Občas to trochu zabolí, když tam s tím pohne, ale jak říkám, kdo už zánět prodělal, tak si bude ještě pískat...

Pak lékař tekutinu vypustí, to je spíše úleva, a cystoskop vytáhne. To opět trošku štípne, ale je to vteřina.

PO ZÁKROKU

To horší nastane až po zákroku. Ze začátku si chcete dojít na wc, ale ono to moc nejde, protože jste tam dole umrtvení :D Navíc z vás bude vypadávat ten gel, a ten je studený, takže to taky není nejpříjemnější. Zvlášť když ho pak v podstatě vyprdnete předkem :D Takže to je trochu nechutný. I to, jak si ze začátku nejde dojít na wc, protože to máte umrtvené.

Můžete jít ale normálně domů. Pak musíte 24 hodin dodržovat klid, nemusíte vyloženě ležet, ale prostě nesportovat a nedělat nic namáhavého, a hlavně musíte hodně pít, abyste to všechno vylili. Doporučuji si koupit heřmánkový a urologický čaj a co nejvíce ho vypít. Já ho vypila asi pět litrů, díky čemuž bolesti přešly poměrně rychle. Prostě pijte. Lejte to do sebe. Vyplatí se to.

Tady je to zase hodně individuální, někoho to nebolelo, někdo měl bolesti velké a ještě dva dny, kdosi dokonce říkal, že ho to bolelo týden,  a někdo ani nevěděl, že na nějakém zákroku byl. Co vím od lidí.

Je ale normální, že vás den nebo dva potom trošku pálí při močení, že musíte chodit častěji, a že to nemusí být úplně příjemné, ale pomohou algifenové kapky, které vám lékař předepíše, a ty opravdu hodně pomohou. Můžete si také vzít ibalgin, který taktéž pomůže, doporučuji ho spolknout hned po zákroku, aby utlumil ty první bolesti dříve, než anestetikum úplně vyprchá, ale ty největší bolesti by do pár hodin měly odeznít, takže díky ibalginu to vlastně překonáte, a než přestane působit, už by to bolet nemělo.

Já jsem teda měla ze začátku po zákroku velké bolesti ale… taky jsem to přežila :D Ty první dvě hodiny byly docela peklo, bylo to asi jako mít silný zánět, a nešlo mi jít na wc, jak jsem byla umrtvená. Ale hodně mi pomohlo se zabalit do deky a být v teple. Po těch dvou hodinách bolest odešla stejně rychle, jako přišla, a byl klid.

Když jsem šla na wc, strašně jsem se bála, že to bude bolet jako čert, ale nebylo to tak strašné. Prostě to trošku štípalo a padal ze mě ten gel :D Následně ještě asi tři dny to občas trošku štíplo, když jsem šla na wc, ale už to nebolelo. Bolelo to opravdu jen ty dvě hodiny po zákroku, ale jak říkám, hodně pomohlo si sednout a zabalit si bedra do deky, a právě ty algifenové kapky, které bych vám doporučila brát ještě dva dny po zákroku 3x denně-

Takže co si z toho odnést… Samotné vyšetření sice není příjemné a může trochu bolet, ale rozhodně se nejedná o bolest, která by se nedala vydržet, navíc je to opravdu rychlé. Potom to bude chvilku bolet, ale ne dlouho, každý zánět je mnohem horší. Takže pokud jste ho už měli, tak se nebojte, že by tohle bylo neúnosné, protože jste zažili opravdu něco daleko horšího. Kdo jste zánět prodělali, tak víte, jak strašně moc to bolí. A třeba i dva dny, než zaberou antibiotika, a tohle vás bude bolet max pár hodin.

Prostě… dá se to vydržet, dá se to zvládnout, nemusíte se bát. Jak říkám, já su citlivka, kterou bolí, když na ní zafouká vítr. A i tak jsem to zvládla s tím, že samotný stres a strach z tohohle vyšetření byl horší, než vyšetření jako takové. I potom se to dá vydržet.

Jen opravdu doporučuji vzít si ty dva dny volno v práci a ve škole a těch 24 hodin po zákroku spíš odpočívat a hodně pít. Ale i tak jsem další den odpoledne už šla na tréning a bylo to v pohodě, ale těch 24 hodin zůstańte v klidu a hlavně v teple. Teplo a něco hřejivého na podbřišek. to je asi základ. To pomohlo nejvíce. Ale jak říkám, spousta lidí po tom ani žádné větší bolesti neměli, já jsem prostě citlivka, kterou bolí všechno. Pak taky...trošku moc konkrétní a společensky nevhodná rada, ale... protože se vám to může hodit, řeknu to. Když pak půjdete na wc...tak...doporučuji se u toho trošku jakoby vrtět. Zmírní to pálení XD No co, je to lidské, všichni hodíme na záchod.

Snad tenhle článek bude někomu ku prospěchu, sama bych ho velmi ocenila před tím, než bych na zákrok šla. Pokud by vás tohle vyšetření někdy čekalo, najdete článek zde. Ale přeju vám, aby to nebylo nutné, hodně zdraví a ať... vás provází síla :D


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.